Rizoto z hovädzieho srdca, šampiňónov a z mascarpone

amelie - fotkaamelie, 29. augusta 2013
Rizoto z hovädzieho srdca, šampiňónov a z mascarpone
Foto: amelie

Mám šťastie na dobrých susedov:-) Či už na Slovensku, vo Francúzsku alebo v Maďarsku, kde máme záhradu. A práve tam farmár, príbuzný jedného zo Zobraziť celý popisMám šťastie na dobrých susedov:-) Či už na Slovensku, vo Francúzsku alebo v Maďarsku, kde máme záhradu. A práve tam farmár, príbuzný jedného zo susedov, musí znížiť stavy dobytka kvôli neúrode a nedostatku krmiva. Asi to sem nepatrí, ale pripadá mi to smutné... A tak nám tento milý sused priniesol kusisko hovädzieho srdca. Je to môj prvý pokus s týmto mäsom, rozdelila som ho na polovicu, jednu časť som urobila na smotane a toto rizoto je z druhej polovice.

6-8
porcií
30 minút
tepelná úprava

Suroviny

800-900 g
300 g
1200-1500 ml
120 ml
2 PL
400 g
1 ks
1-2 ks




Postup

  1. 1

    Časť hovädzieho srdca od suseda vážila 1800 gramov.

    Rizoto z hovädzieho srdca, šampiňónov a z mascarpone - obrázok 1
  2. 2

    Odblanila som ho zvonku aj zvnútra. Dostala som krásny kus svaloviny,

    Rizoto z hovädzieho srdca, šampiňónov a z mascarpone - obrázok 2
  3. 3

    ktorý som vložila do hrnca so studenou vodou, 4-5 guľôčkami čierneho, s rovnakým množstvom nového korenia a borievok. Bez soli!

    Rizoto z hovädzieho srdca, šampiňónov a z mascarpone - obrázok 3
  4. 4

    Po štyroch hodinách varenia som srdce pokrájala na plátky naprieč vlákien.

    Rizoto z hovädzieho srdca, šampiňónov a z mascarpone - obrázok 4
  5. 5

    Na troške oleja som vo veľkej panvici spenila nadrobno pokrájaný pór, pridala som mrkvu a a po chvíli restovania som na zeleninu nasypala asi 3x3 cm veľké kúsky srdca.

    Rizoto z hovädzieho srdca, šampiňónov a z mascarpone - obrázok 5
  6. 6

    Kým mrkva zmäkla, pripravila som si ryžu, víno, vývar zo srdca, huby, syr a mascarpone. Ryžu neumývajte, stratila by svoju krémovú konzistenciu.

    Rizoto z hovädzieho srdca, šampiňónov a z mascarpone - obrázok 6
  7. 7

    Nasypala som ryžu do panvice, premiešala so zeleninou a podliala vínom. Dala som Modrý portugal, ale môžete dať iné podľa vlastnej chuti.

    Rizoto z hovädzieho srdca, šampiňónov a z mascarpone - obrázok 7
  8. 8

    Stíšila som plameň pod panvicou a varila rizoto, miešala som ho, aby sa ryža nepripálila a zakaždým, keď vsiakla tekutinu, som ju podliala vývarom zo srdca. Pár minút pred dovarením som rizoto obohatila šampiňónmi, keďže lepšie huby som nemala. Varenie bez prípravných prác trvalo asi pol hodiny.

    Rizoto z hovädzieho srdca, šampiňónov a z mascarpone - obrázok 8
  9. 9

    Na tanieri som na rizoto škrabkou nastrúhala pásiky syra, pridala som mascarpone a petržlenovú vňať na ozdobu.

    Rizoto z hovädzieho srdca, šampiňónov a z mascarpone - obrázok 9

Diskusia k receptu

izabella929
Toto jedlo som už veru dávno nevarila...a hoci mám rada všetky vnútornosti, bohužiaľ u nás ho niet...inak vyzerá super.-)
amelie
veď to... preto som dnes z varenia hovädzieho srdca maturovala:-)
mariamka
naozaj ma to chytilo za srdce :) nemam problem s vnutornostami, vyrastla som na dedine, kde sa zabijalo,, ale takto vidiet a pocut, co je hovadzie srdce, je nieco ine, a hlavne velke ako tie ich oci... cez to vsetko pekny recept, akurat to mascarpone mi trosku rusi tu harmoniu, dala by som smotanu, ale to je len pocit :))
amelie
@mariamka , nahradiť mascarpone smotanou nie je zlý nápad:-) Ne som vegetariánka, ale mäsa jem málo, varím ho väčšinou kvôli manželovi a synom - tí sa objavia vždy, keď ho varím:-)
amelie
... a máš pravdu, kravičky majú krásne veľké oči...
ildinka
Juj,hneď by som si dala,je práve čas obeda!No,vnútornosti veľa ľudí nemusí, ale srdcia sú vlastne čistý sval,ja používam aj bravčové na spôsob sviečkovej a je to fantastické,zjedia ho doma všetci.Je dobré využiť tlakáč a bude to trvať kratšie....
amelie
@ildinka , papiňák ma nedávno opustil... Toto srdce som varila na úplne minimálnom plameni ako nedeľnú hovädziu polievku:-) Aj u nás je bravčové srdce na smotane obľúbené.
sisok
super rizoto, dala by som si :) a kludne aj s tym mascarpone lebo smotana tomu zmeni chut, vdaka mascarpone to bude kremove :)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia