Rizoto s mladými cuketami a šunkovou salámou (fotorecept)
Autor receptu: sracz
Touto ľahkostráviteľnou pochúťkou som si krásne „šplhol“ u svojeho najsamlepšejšieho JA! Naviac som ani nemusel dlho rozmýšľať, lebo som iba doplnil svoj rcp: http://varecha.pravda.sk/recepty/ryza-so-zahradkarskymi-prebytkami-tentoraz-s-m/31235-recept.html o pokrájaný šunkový salám a šalotku nahradil červenou cibuľou! „Šedivý kamarát“ dobre padol aj tentoraz. Po Vianočných a Novoročných plných stoloch, bolo múdre dobre odľahčiť bruškám!
4÷6 porcie |
10 minút príprava |
20 minút tepelná úprava |
Postup
- začíname, všetko na „pľac“ a pri fotení sa ráčte usmievať!!!
- pokračujeme – na dno hlbšieho hrnca nastrúhame červenú cibuľu, kto rád plače menej, tak si ju môže pokrájať na drobno; pokropíme ju 2÷3 PL ololeja a necháme chvíľku porestovať, až je cibuľka priehľadná; potom ju zaliať ~ 500 ml kuracieho vývaru a asi 200 ml polosladkého vína,
- potom postrúhať kôru z jedného citróna a
- šťavu z neho priliať do variaceho sa základu; zvyšný čas som využil na pokrájanie mladých cukiet s hodvábnou konzistenciou, umytie 250 ml ryže a natrhanie čerstvých lístočkov z konárikov petržlenovej vňate
- pokrájal som šunkovú salámu
- po chvíľočke základ prevrel, presypeme doň zo sitka premytú a odkvapkanú ryžu, premiešame a zakrátko pridáme pokrájané cuketky, postrúhanú kôru z umytého citróna, kocky pokrájanej šunkovej salámy, zamiešame a dochutíme soľou a čerstvým MČK; premiešame a necháme povariť – celé mi to trvalo maximálne 20´
- povrch ryže zasypeme riadnou hrsťou lístkov petržlenovej vňate, jemne premiešame a necháme odpariť ostatok prebytočnej tekutiny (naopak, ak je potrebné, podlejeme)
- podával som s kolieskami čerstvo pokrájaných paradajok a avokáda a zapili smE zvyškom „Sivého kamaráta“ – na budúce varenie musímE kúpiť ďalšieho!!!
- pretože od podledného fotenia nám trošku nasnežilo, rozmarín-bohatier sa obliekol do bieleho a na hriadke, so striebornou jedličkou, zapózovali v peknom kontraste!