Rizoto

Rizoto s bravčovým mäsom - špeciál (fotorecept)

Autor receptu: sracz

Toto bolo u našich doma odjakživa rizoto, pripravované z perkeltu s bársakým mäsom, od bravčového až po zajačie. *To pravé talianske som sa naučil až tu. Ale domáce od mamky, babky a dokonca aj od otca bolo predsa len domáce. Až po 50-tke som prišiel na „fintu“ mojich dobrých víl a kóóóóónečne robím naše „rizoto“ priamo do perkeltu. Dnes je to s veľkými kockami bravčového mäsa na červenej cibuli a póre. Ale naše porcie som podával „po taliansky“, posypané parmezánom. Nech mi naši v nebi odpustia!

4-6
porcie
15 minút
príprava
100-120 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. V liatinovom hrnci som vyškvaril pokrájanú údenú slaninu, škvarky som odložil na porciu pre moju domácu pani a vo výpeku nechal „zbelieť“ na väčšie kocky (aby bolo do čoho kusnúť) pokrájaného bravčového pliecka.
  2. Mäso som vybral a pomocný tanier a vo výpeku podusil pokrájanú bielu časť póru a nakrájanú veľkú červenú cibuľu.
  3. Až teraz som do orestovaného cibuľovo-pórového základu prilial 2-3 PL slnečnicového oleja (ale na druhu naozaj nezáleží, alebo ho môžete nahradiť bravčovou masťou) a vložil veľkú pokrájanú červenú a zelenú hrubostennú papriku a cherry paradajky.
  4. Po premiešaní a asi 5-minútovom podusení som tento doplnený základ okorenil (mletá sladká paprika, gulášovo-klobásová zmes, korenie „Nahrin“ na mäso, čerstvo mleté čierne korenie, sušený ligurček, soľ) a po premiešaní pridal aj pretlačený cesnak.
  5. Premiešal, vrátil opečené kúsky mäsa a zalial vriacou vodou (kto rád „bohatšie”, môže pridať horúci mäsový vývar) a nechal pomaly variť až bolo mäso skoro mäkké.
  6. Teraz som do hrnca vsypal asi jeden a pol hrnčeka ryže, tak aby po premiešaní bol asi centimeter vody nad ryžou s mäsom.
  7. Pokračovala zelená časť póru, petržlenová vňať a „kockatý oriešok“ masla.
  8. Po zmiešaní a uvarení ryže som vložil aj sterilizovaný hrášok a po 2-3 minútach som
  9. podával hotové „dielo“.