Risotto so zelenou špargľou a hráškom (fotorecept)

Autor receptu: katka78

Trilógiu môjho špargľového šantenia som uzavrela dnes, týmto jarným risottom.

6
porcií

Suroviny

Postup

  1. Špargľa bola pekná mladučká..
  2. ..nebolo ju treba šúpať, len odlomiť konce. Takúto špargľu nevarím, len krátko blanšírujem v horúcej vode a potom rýchlo schladím v studenej, aby si zachovala peknú zelenú farbu.
  3. Na rozpálenom oleji krátko opečiem na drobno nakrájaný cesnak, len aby sa rozvinula jeho vôňa.
  4. Pridám na drobno nakrájanú cibuľu (ideálne šalotku) a spolu krátko orestujem.
  5. Po chvíli pridám ryžu.
  6. Premiešam.
  7. Podlejem vínom a miešam kým ho ryža vstrebe, alkohol sa vyparí, zostane len príjemná vôňa a veľmi jemná chuť po víne.
  8. Nalejem väčšiu časť vývaru, pomaly varím a miešam kým ho ryža vsaje a trochu sa odparí.
  9. Ďalší vývar pridávam už postupne v menších množstvách a sledujem ako je ryža uvarená. Priebežne ochutnávam, ak je tvrdá, pokračujem v pridávaní vývaru v malých množstvách, až kým je uvarená al dente.
  10. Pred koncom pridám niekoľko hrubších plátkov masla a zamiešam. Risotto je v tejto fáze už pekné krémové.
  11. Primiešam strúhaný parmezán, alebo pecorino.
  12. Na záver pridám už len nakrájanú špargľu, za hrsť hrášku a sekanej čerstvej petržlenovej vňate.
  13. Servírujem ozdobené hoblinkami parmezánu (resp. pecorina).