Risotto so zelenou špargľou a hráškom (fotorecept)
Autor receptu: katka78
Trilógiu môjho špargľového šantenia som uzavrela dnes, týmto jarným risottom.
Postup
- Špargľa bola pekná mladučká..
- ..nebolo ju treba šúpať, len odlomiť konce. Takúto špargľu nevarím, len krátko blanšírujem v horúcej vode a potom rýchlo schladím v studenej, aby si zachovala peknú zelenú farbu.
- Na rozpálenom oleji krátko opečiem na drobno nakrájaný cesnak, len aby sa rozvinula jeho vôňa.
- Pridám na drobno nakrájanú cibuľu (ideálne šalotku) a spolu krátko orestujem.
- Po chvíli pridám ryžu.
- Premiešam.
- Podlejem vínom a miešam kým ho ryža vstrebe, alkohol sa vyparí, zostane len príjemná vôňa a veľmi jemná chuť po víne.
- Nalejem väčšiu časť vývaru, pomaly varím a miešam kým ho ryža vsaje a trochu sa odparí.
- Ďalší vývar pridávam už postupne v menších množstvách a sledujem ako je ryža uvarená. Priebežne ochutnávam, ak je tvrdá, pokračujem v pridávaní vývaru v malých množstvách, až kým je uvarená al dente.
- Pred koncom pridám niekoľko hrubších plátkov masla a zamiešam. Risotto je v tejto fáze už pekné krémové.
- Primiešam strúhaný parmezán, alebo pecorino.
- Na záver pridám už len nakrájanú špargľu, za hrsť hrášku a sekanej čerstvej petržlenovej vňate.
- Servírujem ozdobené hoblinkami parmezánu (resp. pecorina).