Risotto s červenou repou a kuracími lízatkami (fotorecept)
Autor receptu: evusik
Tento recept som objavila na webe a s veľkou radosťou som ho aj vyskúšala, jednak
preto, že milujem risotto, ale
milujem aj farebné recepty a netradičné spojenia na tanieri. Trochu som ho vylepšila
kuracími lízatkami, to aby sa
aj môj muž najedol.
4 porcie |
15 minút príprava |
45 minút tepelná úprava |
Postup
- V toto recepte sa používa surová repa, nie uvarená. Repu očistíme a nakrájame ju na maličké kúsočky, ja som polovicu nahrubo nastrúhala a polovicu som nakrájala. Na oleji speníme nadrobno nakrájanú cibuľku, pridáme repu a chvíľu dusíme. Pridáme ryžu, ryžu nepreplachujeme. Ak chcete mať naozaj dobré, krémové risotto treba použiť ryžu na risotto, u nás dostať napr. Arborio alebo Carnaroli. Krátko všetko spolu opražíme, osolíme, okoreníme, potom podlejeme trochou vývaru (zeleninový alebo mäsový) a miešame až sa tekutina odparí, znovu prilejeme tekutinu a stále miešame, takto postupne prilievame vývar až je ryža mäkká ale nie rozvarená. Výsledné risotto má mať krémovú konzistenciu.
- Risotto odstavíme, pridáme hrudku masla, nastrúhaný parmezán, petrželku a hlavne nezabudnite na nastrúhanú citrónovú kôru, tá dá risottu zaujímavú chuť.
- Zamiešame a môžeme podávať.
- Na tanieri som risotto ešte posypala hoblinami syra a opraženými semienkami slnečnice.
- Kuracie lízatká sa robia celkom jednoducho - spodné nohy orežeme okolo kosti, na potravinovú fóliu nasypeme soľ a korenie a do fólie zabalíme nohu tak, že mäso sťahujeme smerom dole a sformujeme do guľky, zaviažeme motúzom.
- Takto upravené nohy paríme v parnom hrnci, alebo dáme variť do vriacej vody a hneď zmiernime aby voda len pobublávala, paríme cca 45 minút, variť stačí asi 30 minút... po uvarení a odbalení fólie mäso musí držať guľatý tvar... kto nechce mať až tak veľmi zdravé jedlo môže dať kuracie lízatká zapiecť do rúry na 10 minút.
- A toto je porcia môjho muža aj s kuracími lízatkami.
- varila som podľa tohto receptu http://dobruchut.azet.sk/recept/49426/cviklove-risotto/