Risotto s červenou repou a kuracími lízatkami (fotorecept)

Autor receptu: evusik

Tento recept som objavila na webe a s veľkou radosťou som ho aj vyskúšala, jednak preto, že milujem risotto, ale milujem aj farebné recepty a netradičné spojenia na tanieri. Trochu som ho vylepšila kuracími lízatkami, to aby sa aj môj muž najedol.

4
porcie
15 minút
príprava
45 minút
tepelná úprava

Postup

  1. V toto recepte sa používa surová repa, nie uvarená. Repu očistíme a nakrájame ju na maličké kúsočky, ja som polovicu nahrubo nastrúhala a polovicu som nakrájala. Na oleji speníme nadrobno nakrájanú cibuľku, pridáme repu a chvíľu dusíme. Pridáme ryžu, ryžu nepreplachujeme. Ak chcete mať naozaj dobré, krémové risotto treba použiť ryžu na risotto, u nás dostať napr. Arborio alebo Carnaroli. Krátko všetko spolu opražíme, osolíme, okoreníme, potom podlejeme trochou vývaru (zeleninový alebo mäsový) a miešame až sa tekutina odparí, znovu prilejeme tekutinu a stále miešame, takto postupne prilievame vývar až je ryža mäkká ale nie rozvarená. Výsledné risotto má mať krémovú konzistenciu.
  2. Risotto odstavíme, pridáme hrudku masla, nastrúhaný parmezán, petrželku a hlavne nezabudnite na nastrúhanú citrónovú kôru, tá dá risottu zaujímavú chuť.
  3. Zamiešame a môžeme podávať.
  4. Na tanieri som risotto ešte posypala hoblinami syra a opraženými semienkami slnečnice.
  5. Kuracie lízatká sa robia celkom jednoducho - spodné nohy orežeme okolo kosti, na potravinovú fóliu nasypeme soľ a korenie a do fólie zabalíme nohu tak, že mäso sťahujeme smerom dole a sformujeme do guľky, zaviažeme motúzom.
  6. Takto upravené nohy paríme v parnom hrnci, alebo dáme variť do vriacej vody a hneď zmiernime aby voda len pobublávala, paríme cca 45 minút, variť stačí asi 30 minút... po uvarení a odbalení fólie mäso musí držať guľatý tvar... kto nechce mať až tak veľmi zdravé jedlo môže dať kuracie lízatká zapiecť do rúry na 10 minút.
  7. A toto je porcia môjho muža aj s kuracími lízatkami.
  8. varila som podľa tohto receptu http://dobruchut.azet.sk/recept/49426/cviklove-risotto/