Risotto al radicchio rosso/Rizoto s červenou čakankou

bandes - fotkabandes, 29. februára 2012
Risotto al radicchio rosso/Rizoto s červenou čakankou
Foto: bandes
4
porcie
20 minút
príprava

Suroviny

500g
1 ks
1 ks
500 ml
2 dcl
1 veľká lyžica




Postup

  1. 1

    Cibuľu nakrájame na drobno, čakanku nakrájame, umyjeme a osušíme v sušičke na šalát.

    Risotto al radicchio rosso/Rizoto s červenou čakankou - obrázok 1
  2. 2

    Do hrnca dáme olivový olej na ktorom zapeníme cibuľku. Pridáme čakanku a chvíľu podusíme. Pridáme ryžu (nepremývam, dávam ju priamo zo sáčku), premiešame a chvíľku "opražíme" na oleji.

    Risotto al radicchio rosso/Rizoto s červenou čakankou - obrázok 2
  3. 3

    Zalejeme červeným vínom, premiešame a chvíľku podusíme. Jemne posolíme (vývar je slaný a tak radšej dosolíme a dochutíme na záver), a zalejeme 1 - 2 naberačkami vývaru. Premiešame a necháme variť. Postup opakujeme, vždy keď už je vývaru málo, tak aby sa ryža neprilepila na dno. Varíme cca 15 minút, na záver pridáme lyžicu masla, nastrúhaný parmazán a podľa chuti dosolíme a okoreníme. Pred podávaním ešte jemne posypeme parmazánom.

Diskusia k receptu

danielas
Áno tak takéto rizoto by som si dala.Vyzerá skvelo!!!
tinca
...a zdravé, vyzerá lákavo,krásne foto:)
marienka44
@Bandes ,rada by som ochutnala toto prave rizoto. Len ma zarazila poznamka o umyvani ryze. Neumyvas, aby rizoto malo lepkavu , skorobovu konzistenciu . Ale ako viem, mysi v podpalubiach lodi a skladov radi ryzu ochutnavaju ... Hovori sa, ze ryza, aj ked je biela, je velmi spinava. :-(
bandes
@marienka44 - máš pravdu, neumývam ju práve kvôli tej škrobovitej konzistencii, takto ma to naučila moja domáca v Taliansku, vynikajúca kuchárka, ktorá si potrpela na poriadok a čistotu (nebojím sa povedať, že bola až chorobne čistotná) a argumentovala tým, tá ryža sa chvíľku praží na oleji a potom ešte dosť dlho varí nato, aby sa zničili prípadné choroboplodné zárodky.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia