Ríbezľový koláč
Ríbezľový koláč

Ríbezľový koláč so snehom fotorecept

mitzy - fotkamitzy, 30. júla 2017
Ríbezľový koláč so snehom (fotorecept)
Foto: mitzy

Je to neskutočne chutný a jemný koláčik, ktorý sa oplatí vyskúšať... Pre všetkých, ktorých ľúbite.

4-8
porcie
20 minút
príprava
25 minút
na 225 °C

Suroviny

Korpus:
1 hrnček
150 g
1 ks
2 PL
Náplň:
1/2 hrnčeka
3 ks
1 a 1/2 dcl
2 PL




Postup

  1. 1

    Je to rýchlovka, takže si rúru zapneme na 225 stupňov Celzia. Hrnček má 300 ml. (Ak chcete múku vážiť, je to 180 g. Ríbezle umyte a nechajte stiecť. Odporúčam použiť 130 g ríbezlí - čo je polovica objemu hrnčeka.) Zo surovín na korpus vypracujeme cesto. Vložíme ho do formy s priemerom 24 - 25 cm a ručne rozťaháme do strán, pričom okraje zdvihneme na 2 - 3 cm vysoké steny. (Formu nie je nutné vytrieť.). Dno popicháme vidličkou. Korpus pečieme 10 minút.

  2. 2

    Kým sa pečie korpus, začneme šľahať tuhý sneh. Do snehu postupne pridávame cukor. Keď je sneh zmiešaný s cukrom, pridávame po častiach ríbezle a jemne premiešavame. Korpus vyberieme z rúry, navrstvíme doň sneh, rozhodíme po ňom ešte zopár ríbezlí a vložíme do rúry dopiecť 15 minút. Sneh zvrchu zhnedne, no vo vnútri ostane nadýchaný.

    Ríbezľový koláč so snehom (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Koláč necháme vychladnúť vo forme, potom ju odstránime. Aby sa nám sneh nepotrhal (tak ako mne :), je dobré, aby nepresahoval cez steny cesta.

    Ríbezľový koláč so snehom (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Koláč poprášime práškovým cukrom a ozdobíme medovkou. Korpus je najchutnejší, aký som doteraz piekla. Sladký sneh sa hodí s ríbezľami, no viem si ho predstaviť aj s malinami alebo iným drobným ovocím kyslejšej chuti.

    Ríbezľový koláč so snehom (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Prajem dobrú chuť ;)

Diskusia k receptu

farbuska
Veľmi sympatický koláčik. Všetko mám, vyskúšam. Vďaka za recept.
1x eva9
janara
šikovný recept, mám rada tento koláčik...len nie vždy mi vyjde ten sneh, mám ho rada,keď je chrumkavý, ten tvoj sneh je aký - mäkký - penovitý, alebo je na povrchu chrumkavý ?
pivonka
Z ríbezlí je už šťava, takže iba do kk. Veľmi sa mi tento koláč páči, lebo ríbezle stmia sladkosť snehu.
1x eva9
natascha1
Najobľúbenejší koláčik môjho syna, preto ho robím dosť často. Mám trošku iný pomer surovín. Ríbezle dávam na povrch cesta a až potom dávam vyšľahaný sneh s cukrom. Pečiem naraz bez predpečenia cesta.
mitzy
@Farbuska @Janara @Pivonka @Natascha1 som rada, že sa páči ;) sneh je na povrchu chrumkavý ale vo vnútri jemný. V pôvodnom recepte bolo až 500 g ríbezlí, tak tiež klesli na dno, pre mňa to však bola až príliš kyslá chuť, tak som začala robiť takto a chuť je vyvážená :)
luss44
toto je koláč môjho detstva a robievam ho dodnes, kým sú ríbezle. Len tak ako píše @Natascha1 , ale páči sa mi aj Tvoja verzia, ešte mám trochu ríbezlí, tak najbližšie vyskúšam.
mitzy
@Luss44 (30.7.2017 17:58)

ďakujem :) určite skús, je super a napíš aj svoj recept :) rada skúsim i inak.
haji
Rybezlové koláče miluji, tvůj vypadá náramně, zvláštní kouzlo dodává srdíčková forma. Jsi šikulka, díky za sdílení a receptík!
hospodynka
Dnes jsem vyzkoušela a protože tento koláč s rybizem dělám v různých variantách, přidávám do svoji kuchařky ! Rychlý, dobrý!!




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia