Ríbezľový džem a kakaový koláč s marhuľami a ríbezľami (fotorecept)
Autor receptu: ywett
Recept na ríbezľový džem som našla tu: http://www.dobre-recepty.sk/detail/7579-ribezlovy-dzem-ii/ je výborný. Týmto autorke ďakujem za recept.
Postup
- Ríbezle umyjeme.
- Do hrnca dáme vodu s cukrom, premiešame, privedieme do varu a miešame pokiaľ sa cukor nerozpustí.
- Začneme postupne pridávať ríbezle, ale tak aby stále vreli.
- ...
- Keď sú už ríbezle rozvarené, tak ich prelisujeme cez husté sito (nie kovové)
- Rôsol privedieme do varu a hneď nalejeme do čistých umytých pohárov. Uzatvoríme a otočíme hore dnom a necháme 5 minút stáť na viečku.
- A spolu s dcérkou sme ich takto ozdobili :-))
- ...
- A teraz recept na koláčik ;-)
- Najskôr vyšľaháme sneh.
Vyšľaháme žĺtky s cukrom do penista a postupne pridáme preosiatu múku (kypriaci prášok som nedala)
- Opatrne vmiešame tuhý sneh z bielkov.
- A nakoniec vmiešame kakao.
- Cesto vylejeme do vymastenej ohrúhlej formy, použila som s priemerom 24cm.
- Poukladáme ovocie.
- A dáme upiecť v rozohriatej rúre ( plynový šporák tak asi na tretí stupeň) pečieme približne, tých 35-40 minút. Po upečení skontrolujeme pomocou špajdle, či je koláč upečený a keď sa nič nenalepí je to ok. Necháme dobre vychladnúť
- Prajem dobrú chuť!
- :-)