Ríbezľová torta s citrónovým mascarpone (fotorecept)

Autor receptu: mama3chlapov

Túto tortu sme včera upiekli pre svokru k narodeninám. Je veľmi svieža, lahodná, chutí takmer ako zmrzlinová. Tortu som si vymyslela z toho, čo som mala doma.

14
porcií
60 minút
príprava
10 minút
na 175 °C

Postup

  1. Pripravíme si svetlé piškótové cesto. Každý má na piškótu vlastný recept, ja ho robím takto: Vyšľaháme 3 bielky, tesne pred ušľahaním pridáme kryštálový cukor a urobíme tuhý sneh. V druhej nádobe vyšľaháme 3 žĺtky s 1PL vlažnej vody. Jemne žĺtky pridáme do snehu a premiešame, nakoniec zľahka zašľaháme (ručne) zmes polohr.múky, solamylu a prášku do pečenia.
  2. Cesto vylejeme do tortovej formy vyloženej na spodku papierom na pečenie, boky potrieme tukom, aby sa cesto neprilepilo. Dáme upiecť do vopred vyhriatej rúry na 175°C, na 10 minút. Zatiaľ si pripravíme kakaové piškótové cesto.
  3. Druhé cesto urobíme presne ako prvé, len pridáme 2 PL kakaa. Pečieme rovnako, len ja som ho piekla o dve minútky dlhšie (12 min.). Samozrejme je možné tento krok úplne vynechať, urobiť dvojnásobný svetlý korpus a prekrojiť na polovicu.
  4. Ríbezľovo malinovú plnku urobíme nasledovne: Zarobíme si 2,5 dcl sladšej malinovej šťavy zo sirupu a vody, polovicu dáme variť do hrnca a pridáme ríbezle. Druhú polovicu šťavy zmiešame s necelým 1 zlatým klasom a pridáme do vriacej šťavy s ríbezľami. Uvaríme z toho puding, ktorý necháme riadne vychladnúť a odložíme do chladničky, aby bol hustý. Keby som mala maliny, tak použijem maliny, ale my máme na záhrade len úrodu ríbezlí.
  5. Druhú plnku pripravíme z mascarpone, prášk. cukru, šťavy z citrónov a citr. kôry. Všetko dôkladne premiešame a dáme vychladiť do chladničky.
  6. Svetlý korpus vložíme do tortovej formy, navrstvíme malinovo-ríbezľovú plnku, navrch poukladáme piškóty namočené v sirupovej šťave, navrstvíme polovicu krémovej citrónovej plnky a uhladíme.
  7. Navrch vložíme kakaový korpus a natrieme druhú polovicu krému.
  8. Ozdobíme podľa toho čo máme doma, chuti, nápadov a nálady. Moja svokra má rada orchidey, takže sme použili tieto kvietky na ozdobenie spolu so srdiečkami z bielej čokolády a okolo urobili ríbezľovú retiazkovú obrubu.
  9. a takto torta vyzerá v reze... Dobrú chuť.