Revúcke (miašaňie) guľky z Bratislavy fotorecept

elekra - fotkaelekra, 16. decembra 2011
Revúcke  (miašaňie) guľky z Bratislavy (fotorecept)
Foto: elekra

Pochádzam z Gemera, u nás doma sa žiadne guľky nevarili, moji rodičia prišli na Gemer z Oravy a Turca a tak sa toto jedlo Zobraziť celý popisPochádzam z Gemera, u nás doma sa žiadne guľky nevarili, moji rodičia prišli na Gemer z Oravy a Turca a tak sa toto jedlo doma nerobilo. Poznali sme ho od susedov a ja osobne som sa naučila dynamitové (sirkovské) guľky variť od mojej svokry. Ale aby ani revúčania neboli ukrátení, tak tu je môj výtvor urobený v Bratislave.

6-8
porcií
40 minút
príprava
20-30 minút
tepelná úprava

Suroviny

1,5 kg
0,5 kg
cca 300 g
2 ks
2-4 strúčiky
2-3 dcl alebo sladká smotana




Postup

  1. 1

    Očistené zemiaky si postrúham tak, že polovicu postrúham na jemnom strúhadle a dám ich odtiecť z vody na sitko

    Revúcke  (miašaňie) guľky z Bratislavy (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    a druhú polovicu na strúhadle na hrubšie, tie vytlačím

    Revúcke  (miašaňie) guľky z Bratislavy (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    a pridám k odtečeným zemiakom. Pridám na oleji (alebo masti) opraženú 1 cibuľku s 2 strúčikmi cesnaku, soľ, mleté čierne korenie a majoránku.

    Revúcke  (miašaňie) guľky z Bratislavy (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Pridám pomleté bravčové plece, 2 strúčiky pretlačeného cesnaku (kto nemá rád cesnakové, tak surový cesnak pridávať nemusí)

    Revúcke  (miašaňie) guľky z Bratislavy (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    poriadne premiešam,

    Revúcke  (miašaňie) guľky z Bratislavy (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    aby sa všetky suroviny dostali všade, kde sa dostať majú. Pripravím si hrniec so studenou vodou a dám ju variť. Medzitým si vysypem hladkú múku na pekáč a tvarujem zo zmesi guľky veľkosti tak medzi golfovou a tenisovou loptičkou.

    Revúcke  (miašaňie) guľky z Bratislavy (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Poriadne ich obalím v hladkej múke

    Revúcke  (miašaňie) guľky z Bratislavy (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    a vyváram ich vo vriacej posolenej vode, ktorú si zahustím lyžicou hladkej múky rozmiešanej v troche studenej vody.

    Revúcke  (miašaňie) guľky z Bratislavy (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Guľky varím cca 20 minút, potom si jednu vyberiem a skontrolujem, či sú dostatočne uvarené. Ak nie, ešte ich nechám variť ďalších 5 minút.

    Revúcke  (miašaňie) guľky z Bratislavy (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Medzitým si upražím cibuľku na oleji pekne do chrumkava. Hotové guľky vyberiem do misky.

    Revúcke  (miašaňie) guľky z Bratislavy (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Z vody v ktorej sa guľky varili spravím kyslú polievku a to tak, že si na oleji mierne opražím červenú papriku (pozor, aby nezhorela, bola by horká), zalejem ju vývarom a mliekom, nechám prevrieť s bobkovým listom a zahustím hladkou múkou pozmiešanou v mlieku alebo v sladkej smotane. Povarím cca 5 až 10 minút, aby sa múka uvarila a dochutím octom, prípadne dosolím a dokorením.

    Revúcke  (miašaňie) guľky z Bratislavy (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Guľky podávam s kyslou polievkou "kyseľom" a opraženou cibuľkou. Ale sú chutné aj s podusenou kyslou kapustou, alebo pripečené na panvičke s cibuľkou a kyskou uhorkou, alebo len tak, do ruky.

    Revúcke  (miašaňie) guľky z Bratislavy (fotorecept) - obrázok 12

Diskusia k receptu

izabella929
tak toto som už aj ja robila...) vynikajúca mňamkovina.-)))ja ich mám ako gemerské gule napísané...
malusa
Tuto variantu nepoznam,paci sa mi a urcite urobim.Dakujem.
babidka
tak taketo som este nerobila :-) Vyzeraju tak dobre , zbiehaju sa mi slinky a urcite urobim na buduci tyzden namiesto holubkov co boli na plane :-)))))
sneica
lakave gulky...a na vsetky sposoby spominane v bode 12 musia byt vyborne...:)kk
hubata
@Elektra a kde si prosím ťa doteraz schovávala tieto vaše revúcke guľky? Veď to môže byť ohromná dobrotka, tak ako aj @sneica povedala na všetky spôsoby. Už aj ukladám, lebo som ich nikdy nerobila, na svoju hanbu musím povedať že ich vôbec nepoznám. Vďaka @Elektra a ešte si len pekne-krásne pospomínaj a daj sem nejaké gemerské špecialitky.
frezia68
Tento spôsob nepoznám a iste ich niekedy aj vyskúšam :-)
marijanka712
Máš ich pekné zase iné , ale v podstate majú stejnú chuť a sú fakt na každý spôsob vynikajúce ja by v nich sedela, keby ich mal kto variť, z každej dedinky z Gemera sú iné , ale v podste majú skoro stejný výsledok oplatí sa vám ich vyskúšať lebo je to vynikajúce jedlo
gubics
Ja tiež pochádzam z Gemera, u nás sa guľky robili dvojaké, obyčajné a s náložou. Do nastrúhaných zemiakov k tým obyčajným guľkám sme dávali pomleté domáce oškvarky, cesnak,mleté čierne korenie, trochu hladkej múky soľ. A trochu sme ich pováľali v hladkej múke alebo vo veľmi jemnej preosiatej strúhanke. Potom sa kládli do vriacej osolenej vody dovtedy kým nevyplávali na povrh. Na tanieri sa poliali s omastkom s opraženou cibuľou. Tie s náložou sa robia podobne s tým rozdielom,že do prostriedka tých guliek sa dávalo klobáskové mäso, t.j. mleté mäso pripravené ako plnka do klobás. Aby sa tie guľky ľahko a rýchlo uvarili, robili sme ich veľké asi ako pong-pongová loptička, alebo ešte menšie. A vodu v ktorej sa varili sme nejedli, krmili sme s nimi ošípané.
evanaaa
Práve tu, na Vareche som sa s nimi zoznámila a teraz vidím, že je viac spôsobov, ako ich urobiť. Aj tie od @Andys mám v KK, dám si tam aj tieto od @Elekra , ktorú ako vidím, @Hubata premenila na Elektru, mýtickú postavu, hehe. A ak sledujete na Prime reláciu Prestreté, tak tento pondelok ich robil Ján zo SR, ktorý momentálne žije v Čechách. Mne ten začiatok výroby pripomína aj postup pri tých českých strapatých guliach, mám to na jazyku, ale nejde mi na um, iste viete, na čo myslím.
elekra
@evanaaa , práve to, inšpiroval ma Ján, preto som ich robila a zároveň aj tu zverejnila. A tie české, to sú "chlupaté knedlíky". @marijanka712 máš pravdu, čo gemerská dedina to iný recept, ale všetky sú skrátka MŇAM!
elekra
@hubata , ešte niečo v zálohe mám, vykúzlim a dám na varechu. @gubics tie plnené sú dynamitové sirkovské a tiež som ich už sem dávala. Fotky nie sú nejaké extra, učila som sa a vlastne stále sa učím niečo nové. @babidka ja zas holubky poznám len z počutia a tak som experimentovala a chutili nám. Asi sú tiež na ich postup rôzne postupy.
helenocka
Ja som z Revúcej - takže správne majú byť s dynamitom tzn. náplň
v prostriedku. Tie postrúhané surové zemiaky treba dobre vyžmýkať,
lebo sa guľky rozvaria. Treba variť odkryté! Do polievky - kyseľa dávam
aj trochu nadrobno posekanej kapusty alebo hlávkovej alebo kyslej.
ursula4
@elektra ,dnes si pochutnávame na týchto guľkách-sú fantastické.Toto som nepoznala a kedže sa zaujali kladné hodnotenia k receptu,tak som to vyskúšala.Určite to budem variť častejšie.Ďakujem za výborný a vôbec nie ťažký recept.
katca22
@helenocka - ja som z Revúcej, robíme bez diyamitu a bez kapusty. Takže neviem či sú "správne" s dynamitom - jedla som ich a nemám ich rada..
kelsia
Prvýkrát som tieto "guľky" jedla u mojej svokričky v Hucíne a veľmi mi chutili. Tak vyskúšam tento recept a snáď sa podaria.
babidka
vyskusala som ich a boli naozaj vyborne !!!! Musela som slubit , ze urcite este budu....:-)))
modrykamen
Pre mňa je Varecha práve na toto. Priniesť regionálne recepty a špeciality, ktoré sa nikde, v žiadnych kuchárskych knihách alebo časopisoch nenachádzajú. Vždy ma zaujmú odlišnosti a vychytávky.
gabbie
ja poznam velmi dobre tieto gulky,,ked sa u nas robia,,tak najmenej 75 kusov,,,najviac sme urobili 140,,,je to pochutka celej rodiny a tradicia ktoru dedime,,,
mijaita
Vzhledem k nezapomenutelné cestě deštivou, mlhavou tmou ze Spišského Podhradia nejmenšíma vesničkama, serpentinama, lesem, az do Revuce, kde za nocleh chteli 35 €, musím ještě uvařit tyhle gulky aby obraz byl kompletní ! :-)
elekra
@mijaita , schuti som sa zasmiala.... Presne som si predstavila tú cestu, aj to ostatné. @modrykamen aj ja mám pre toto rada Varechu.
jankatu
som od Revúcej, pridávam aj pomleté predvarené údené mäso, škvarky...a do kyseľa ešte rozšľahané 1-2 vajcia ...robím minim. 60 ks :-)
haji
Oh, takové gulky - gemerské - vidím prvně. Děkuji @Elektra moc a recept si ukládám, jsem velice zvědavá na jeho provedení a hlavně chuť.
jack
Fantastický recept.Určite skúsim.Už včera bolo neskoro.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia