Teplý reďkovkový šalát
Restované reďkovky s bylinkami ako teplý šalát (fotorecept)
Autor receptu: sracz
Jemne upravený variant receptu Steven R. Gundry, MD „The Plant Paradox Cookbook“
str. 197. Obľúbili sme si ho hlavne pre
jeho nové pohľady na svet úžitkových rastlín a ich vplyv na zdravú výživu. Rýchlo sme
si obaja na nový trend zvykli a zhodne
potvrdzujeme priaznivé odrazy na naše „telesné schránky“ ako na vonok, tak aj z
vnútra. Prezentovaný šalát je vhodný ako
samostatné jedlo i ako príloha nielen pre Váš „figurálny“ vzhľad, ale aj pre dietárov,
žaludkárov a žĺčnikárov. Načim iba „vydržať“!
2-4 porcie |
15 minút príprava |
25-30 minút na 200-210 °C |
Postup- Rúru som nechl vyhriať na 200-210 °C (425 °F); očistil, poumýval a osušil som reďkovky, tentoraz červené guľaté, ale môžete použiť s bársakými farbami a tvarmi, potom som ich
- pokrájal podľa veľkosti na ¼, 1/3, či ½, porozkladal v pekáči, prstami posypal jemne soľou, čerstvo mletým čiernym korením, polial 2-3 PL avokádového oleja. Keby som ho zhodou okolností nemal, použil by som klasický olivový. Pukami premiešal a vložil na 12-14´ do vyhriatej rúry, potom premiešal, pokryl hoblinkami z 2-3 PL masla a vrátil do rúry na ďalších 12-14´.
- Medzitým som si pripravil zálievku z rozotretých ančovičiek, morskej soli, čerstvo mletého čierneho korenia, pretlačených strúčikov cesnaku, pokrájaných petržlenových a mätových lístočkov, trošky výpeku, mletého turmericu (kurkumy) a opečené reďkovky.
- Ňou polial, premiešal, na záver pokvapkal extrapanenským olivovým olejom, ktorý práve bez tepelnej úpravy priaznivo pôsobí na naše zažívacie ústrojenstvo a
- hotový teplý šalát predstavil na stole. Môže sa kontumovať horúci, ale aj s izbovou teplotou. Pečené zemiaky aj v našich kuchyniach predstavujú jednu z tradičných slovenských príloh. Je si však potrebné uvedomiť, že vzhľadom na moderný spôsob života spojený s malou stratou fyzickej energie, patria na „negatívny pól“ našej výživy. Na naše šťastie, reďkovky je možné aj ľahko piecť a ak ich posypete čerstvými bylinkami, ale aj zelinkami, zjemníte maslom alebo olejom, stanú sa perfektnou substitúciou nami obľúbených zemiakov. Ochutnajte a uvidíte!
- Smutný pohľad na riečisko s kaskádou jedného z AZ kanálov, ktoré už dlhé roky, tak ako aj všetky ostatné, nepocítilo slasť tečúcej vody. Domov nad aj pod kaskádou tohoto, si privlastnili rôzne tráviny a vŕbové kroviská.
|