Restované kuracie prsia s ďumbierom a cesnakom na pestrofarebnom koberci (fotorecept)

Autor receptu: sracz

Iniciatívy na Vareche ma jemne posotili k tomuto môjmu pôvodnému receptu. S komory som vytiahol dávno nepoužívaný wok, zostava surovín mi nerobila problémy a „ukuchtil“ som jednoduchú rýchlu chuťovku s univerzálnym použitím. Veľkou výhodou tejto „mňamky“ je, že ju môžeme servírovať aj diabetikom. Postačí iba tzv. slovenskú ryžu nahradiť klasickou. Ingrediencie som sa snažil voliť tak, aby boli dostupné aj u nás doma. Dajte vedieť, prosím, ako Vám chutilo!

2
porcie
10÷15´ minút
príprava
15÷20 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. kuracie prsia dočistíme, zbavíme tuku, odblaníme, umyjeme a osušíme; pokrájame na dlhé pásiky, hrubé max. 10 mm.
  2. pripravíme suroviny pre „Dámsku“ marinádu.
  3. pásiky kuracích pŕs uložíme do pracovnej misky (ja som použil „rýchlokysku” strednej veľkosti) a postupne pridávame čerstvé vaječné žĺtko, 1 PL sójovej omáčky, 1 PL worchester omáčky, 1 PL plnotučnej horčice, 1 PL panenského olivového oleja, 100 ml bieleho sladkého vína (ja som mal White Zinfandel – Gallo Twin valley r. 2001 z Californie, ale doma by som určite použil 2÷3 putňové tokajské), 1 ČL čerstvo nastrúhaného ďumbiera a štipku – dve - MČK; prstami premiešame, pracovnú misu uzatvoríme a uložíme aspoň na 180´ do chladničky (najvýhodnejšie je samozrejme cez noc).
  4. pripravíme suroviny pre „Zeleninový koberec”.
  5. pokrájame ich na úhľadné kúsky, pásiky a „C-éčka”.
  6. nezabudneme postrúhať ďumbier.
  7. do woku, rozpáleného na prevádzkovú teplotu, nalejeme 1÷2 PL olivového oleja, ktorý by sme mali „cítiť” hneď po dotyku s povrchom woku, pridáme pokrájané kuracie prsia, ktoré cez sitko zbavíme marinády (neľutujeme, už splnila svoju úlohu) a za stáleho premiešavania dôkladne orestujeme asi 5´.
  8. potom ho vyberieme na pomocný tanier a
  9. do výpeku vložíme 2 strúčiky pretlačeného cesnaku, 1 ČL čerstvo nastrúhaného ďumbiera a sušené zrnká z feferónky, premiešame a doslova pár sekúnd necháme prejsť varom,
  10. pridáme pokrájanú zeleninu a šampiňóny, ktoré podlejeme sójovou omáčkou, postupne v priebehu premiešavania asi 150 ml a počas stáleho miešania restujeme (dusíme) až do polotvrdej „al dente” konzistencie; ochutnáme a podľa chuti dosolíme a doMČKujeme (kto má radšej môže MČK nahradiť bielym); na záver restovania priložíme aj ½ bielej alebo žltej cibule pokrájanej na jemné tenké „mesiačiky”.
  11. priebežne „na sucho” krátko opražíme sezamové zrnká.
  12. ak sme s choťou a konzistenciou „Zeleninového koberca” spokojní, pridáme k nemu aj mäsko z pomocného taniera, premiešame a v priebehu minútky – dvoch – necháme „zosobášiť” ich chute.
  13. wok s hotovou kuracou „chuťovkou na zeleninovom koberci” odstavíme zo zdroja tepla a posypeme opraženými sezamovými semienkami.
  14. Servírovanie: podávame horúce so slovenskou (alebo klasickou) ryžou, pripravenou jednoducho, známym spôsobom 1 : 1 : 1 (ryža 250 ml : voda 250 ml : soľ 1 KL) a ozdobíme podľa vlastných možností a fantázie. Dobrú chuť!