Restované kuracie prsia s ďumbierom a cesnakom na pestrofarebnom koberci (fotorecept)
Autor receptu: sracz
Iniciatívy na Vareche ma jemne posotili k tomuto môjmu pôvodnému receptu. S komory som vytiahol dávno nepoužívaný wok, zostava surovín mi nerobila problémy a „ukuchtil“ som jednoduchú rýchlu chuťovku s univerzálnym použitím. Veľkou výhodou tejto „mňamky“ je, že ju môžeme servírovať aj diabetikom. Postačí iba tzv. slovenskú ryžu nahradiť klasickou. Ingrediencie som sa snažil voliť tak, aby boli dostupné aj u nás doma. Dajte vedieť, prosím, ako Vám chutilo!
2 porcie |
10÷15´ minút príprava |
15÷20 minút tepelná úprava |
Suroviny- 500 g, bez kože kuracie prsia
Dámska marináda: - 1 ks, vaječné čerstvé žĺtok
- 1 PL sójová omáčka
- 1 PL worchesterská omáčka
- 1 PL horčica plnotučná
- 1 PL olej olivový panenský
- 100 ml, sladké víno biele
- 1 ČL, strúhaný čerstvý zázvor
- štipka g korenie čierne mleté
Zeleninový koberec: - 1÷2 PL olej olivový
- 2÷3 strúčiky, pretlačený cesnak
- 1 ČL, strúhaný čerstvý zázvor
- 0,5 ks, čerstvá paprika zelená
- 0,5 ks, čerstvá paprika červená
- 0,5 ks,čerstvá paprika žltá
- 2÷3 ks zeler stonkový
- 6÷8 ks, čerstvé šampiňóny
- 0,5 ks, čerstvá cibuľa
- 1 ML, zrnká feferónky
- 100÷150 ml sójová omáčka
- 1÷1,5 PL sezamové semená
- podľa potreby g soľ
Príloha:- 250/250 ml, slovenská (klasická) ryža / voda horúca ryža
- 1 KL soľ
Postup- kuracie prsia dočistíme, zbavíme tuku, odblaníme, umyjeme a osušíme; pokrájame na dlhé pásiky, hrubé max. 10 mm.
- pripravíme suroviny pre „Dámsku“ marinádu.
- pásiky kuracích pŕs uložíme do pracovnej misky (ja som použil „rýchlokysku” strednej veľkosti) a postupne pridávame čerstvé vaječné žĺtko, 1 PL sójovej omáčky, 1 PL worchester omáčky, 1 PL plnotučnej horčice, 1 PL panenského olivového oleja, 100 ml bieleho sladkého vína (ja som mal White Zinfandel – Gallo Twin valley r. 2001 z Californie, ale doma by som určite použil 2÷3 putňové tokajské), 1 ČL čerstvo nastrúhaného ďumbiera a štipku – dve - MČK; prstami premiešame, pracovnú misu uzatvoríme a uložíme aspoň na 180´ do chladničky (najvýhodnejšie je samozrejme cez noc).
- pripravíme suroviny pre „Zeleninový koberec”.
- pokrájame ich na úhľadné kúsky, pásiky a „C-éčka”.
- nezabudneme postrúhať ďumbier.
- do woku, rozpáleného na prevádzkovú teplotu, nalejeme 1÷2 PL olivového oleja, ktorý by sme mali „cítiť” hneď po dotyku s povrchom woku, pridáme pokrájané kuracie prsia, ktoré cez sitko zbavíme marinády (neľutujeme, už splnila svoju úlohu) a za stáleho premiešavania dôkladne orestujeme asi 5´.
- potom ho vyberieme na pomocný tanier a
- do výpeku vložíme 2 strúčiky pretlačeného cesnaku, 1 ČL čerstvo nastrúhaného ďumbiera a sušené zrnká z feferónky, premiešame a doslova pár sekúnd necháme prejsť varom,
- pridáme pokrájanú zeleninu a šampiňóny, ktoré podlejeme sójovou omáčkou, postupne v priebehu premiešavania asi 150 ml a počas stáleho miešania restujeme (dusíme) až do polotvrdej „al dente” konzistencie; ochutnáme a podľa chuti dosolíme a doMČKujeme (kto má radšej môže MČK nahradiť bielym); na záver restovania priložíme aj ½ bielej alebo žltej cibule pokrájanej na jemné tenké „mesiačiky”.
- priebežne „na sucho” krátko opražíme sezamové zrnká.
- ak sme s choťou a konzistenciou „Zeleninového koberca” spokojní, pridáme k nemu aj mäsko z pomocného taniera, premiešame a v priebehu minútky – dvoch – necháme „zosobášiť” ich chute.
- wok s hotovou kuracou „chuťovkou na zeleninovom koberci” odstavíme zo zdroja tepla a posypeme opraženými sezamovými semienkami.
- Servírovanie: podávame horúce so slovenskou (alebo klasickou) ryžou, pripravenou jednoducho, známym spôsobom 1 : 1 : 1 (ryža 250 ml : voda 250 ml : soľ 1 KL) a ozdobíme podľa vlastných možností a fantázie. Dobrú chuť!
|