Restovaná pečeň z morky à la Lady Ann (fotorecept)
Autor receptu: sracz
Pečeň, bez ohľadu na druh pôvodného nositeľa, mala v našej kuchyni špecifické
miesto. Hlavne restovaná. Podľa
životnej filozófie mojej úžasnej babičky, Lady Ann, bola určená hlavne nám deťom,
„kotňakom a vozgrom“, na
podporu nášho zdravého rastu a duševného vývoja. Všetká štvor/dvoj-nohá háveď na
dvore podliehala jej
„komandu“ a organizovanej selekcii. „DoDoDo“ z okolia Košíc mala v košíkoch aj
mlieko, maslo, tvaroh i smotanu a
tak príprava „pečene“ v maslovom kúpeli cez noc, bola samozrejmosť!
2-3 porcie |
15 minút príprava |
8-10 minút tepelná úprava |
Postup
- Pečeň som po dočistení a odblanení pokrájal na sympatické kúsky s veľkosťou dukátových buchtičiek, uložil do porcelánovej misky, posypal po mocca lyžičke (ML) čMČK a borievky (jalovca), zalial prepraženým maslom, premiešal, zakryl celofánovou fóliou a odložil na noc do chladničky (ak ju tam náhodou zabudnete aj 2÷3 dni, nič sa nestane; naopak, restovaná pečeň bude ešte hebkejšia a chutnejšia).
- Takto vyzerali ingrediencie tesne pred ich tepelnou úpravou,
- kedy som pečeň z misky preložil do rozpálenej panvice a po rozložení, bez miešania restoval 4÷5´, potom jednotlivé kúsky pomocou kuchyňských klieští poobracal a pokračoval vzápätí opäť 4÷5´, aj na druhej strane (vidíte podľa zmenenej farby pečene na pravej strane panvice) a zaprášil ju mletou sladkou červenou paprikou.
- Potom som orestovanú pečeň preložil na pomocný tanier, prikryl ho druhým a odložil do elektrickej rúry vyhriatej na 50÷60 ° pána Celsiusa; do výpeku som teraz vložil na kolieska pokrájanú šalotku (môžete ju nahradiť „mesiačikmi“ červenej cibule, či na drobno pokrájanou mladou cibuľkou aj s „pierkami“); keď sa mi šalotka „napila“ a porozpadávala na jednotlivé segmenty,
- pridal som ku nej pokrájanú zelenú hrubostennú papriku (aj s jadrovníkom) premiešal a dorestoval na mäkkú konzistenciu, jemne osolil, opäť premiešal
- a podával, ako „perinku“ pod orestovanú morčaciu pečeň, ozdobenú pokrájanou strednou časťou póru, s prílohou z toskánskeho kelu (rcp pridám ako samostatný).