Restovaná pečeň z morky à la Lady Ann (fotorecept)

Autor receptu: sracz

Pečeň, bez ohľadu na druh pôvodného nositeľa, mala v našej kuchyni špecifické miesto. Hlavne restovaná. Podľa životnej filozófie mojej úžasnej babičky, Lady Ann, bola určená hlavne nám deťom, „kotňakom a vozgrom“, na podporu nášho zdravého rastu a duševného vývoja. Všetká štvor/dvoj-nohá háveď na dvore podliehala jej „komandu“ a organizovanej selekcii. „DoDoDo“ z okolia Košíc mala v košíkoch aj mlieko, maslo, tvaroh i smotanu a tak príprava „pečene“ v maslovom kúpeli cez noc, bola samozrejmosť!

2-3
porcie
15 minút
príprava
8-10 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Pečeň som po dočistení a odblanení pokrájal na sympatické kúsky s veľkosťou dukátových buchtičiek, uložil do porcelánovej misky, posypal po mocca lyžičke (ML) čMČK a borievky (jalovca), zalial prepraženým maslom, premiešal, zakryl celofánovou fóliou a odložil na noc do chladničky (ak ju tam náhodou zabudnete aj 2÷3 dni, nič sa nestane; naopak, restovaná pečeň bude ešte hebkejšia a chutnejšia).
  2. Takto vyzerali ingrediencie tesne pred ich tepelnou úpravou,
  3. kedy som pečeň z misky preložil do rozpálenej panvice a po rozložení, bez miešania restoval 4÷5´, potom jednotlivé kúsky pomocou kuchyňských klieští poobracal a pokračoval vzápätí opäť 4÷5´, aj na druhej strane (vidíte podľa zmenenej farby pečene na pravej strane panvice) a zaprášil ju mletou sladkou červenou paprikou.
  4. Potom som orestovanú pečeň preložil na pomocný tanier, prikryl ho druhým a odložil do elektrickej rúry vyhriatej na 50÷60 ° pána Celsiusa; do výpeku som teraz vložil na kolieska pokrájanú šalotku (môžete ju nahradiť „mesiačikmi“ červenej cibule, či na drobno pokrájanou mladou cibuľkou aj s „pierkami“); keď sa mi šalotka „napila“ a porozpadávala na jednotlivé segmenty,
  5. pridal som ku nej pokrájanú zelenú hrubostennú papriku (aj s jadrovníkom) premiešal a dorestoval na mäkkú konzistenciu, jemne osolil, opäť premiešal
  6. a podával, ako „perinku“ pod orestovanú morčaciu pečeň, ozdobenú pokrájanou strednou časťou póru, s prílohou z toskánskeho kelu (rcp pridám ako samostatný).