Kokosová torta

Red Velvet torta s kokosovým krémom - XLS type rated

Autor receptu: theflyingbaker

Túto krásnu a chutnú tortu som upiekla môjmu kolegovi Miškovi, ktorý na svoje narodeniny spravil tzv. typovku na biznisjet lietadlo Cessna XLS a už na nej lieta po Európe.

12-15
porcií
80 minút
príprava
30-35 minút
na 175 °C

Suroviny

Postup

  1. Predhrejeme si rúru na 175 °C.
  2. Do misky preosejeme múku, cukor, kakao, sódu a soľ všetko spolu premiešame.
  3. Potom zmiešame mokré ingrediencie: Vajíčka, olej, cmar, vínny ocot, rozpustené maslo, vanilku a červené potravinárske farbivo rozšľaháme a odložíme (necháme 2 až 3 minútky odležať).
  4. Po zmiešaní mokrých prísad pridáme suché prísady a premiešame 1 minútu. Akonáhle je cesto na korpus premiešané, bude krásne jasne červenej farby.
  5. Potom už len rozdelíme cesto medzi dve 20 cm tortové formy (ak si chcete uľahčiť vyberanie koláča z foriem, odporúčam použiť papier na pečenie) a pečieme ich 30 až 35 minút, alebo kým stredy nie sú pružné na dotyk.
  6. Opatrne vyberieme z rúry a položíme na mriežku na 10 - 15 minút vychladnúť vo formách. Potom korpusy opatrne vyberieme z tortových foriem a položíme na mriežku, aby úplne vychladli. Vychladnuté korpusy rozrežeme na dva a dva pláty.
  7. Podľa návodu na obale z mlieka, cukru a pudingového prášku uvaríme kokosový puding. Prelejeme ho do misky, zakryjeme fóliou a necháme vychladnúť. Ideálne je spraviť ho deň vopred.
  8. Vychladnutý puding prešľaháme mixérom. Pridáme mascarpone, práškový cukor a vanilku a vymiešame krém. Do krému nasypeme kokos a premiešame.
  9. Pri zostavovaní torty natrieme korpus džemom rozmixovaným s trochou horúcej vody na pyré. A následne nanesieme krém. Zopakujeme s ďalšími dvoma plátmi. Na posledný už pyré nedávame. Celú tortu obtrieme krémom a dáme zachladiť.
  10. Je dobré si trochu krému nechať, nakoľko je možné, keď torta bude chladnúť, krém na niektorých miestach praskne. Týmto zostatkovým krémom to potom vieme ešte podotierať a zakryť praskliny.
  11. Smotanu vyšľaháme s vanilkou a Smetafixom dotuha. Prenesieme do cukrárskeho vrecka a tortu ozdobíme spolu s ovocím, stred posypeme sušenými malinami.