Kokosová torta
Red Velvet torta s kokosovým krémom - XLS type rated
Autor receptu: theflyingbaker
Túto krásnu a chutnú tortu som upiekla môjmu kolegovi Miškovi, ktorý na svoje narodeniny spravil tzv. typovku na biznisjet
lietadlo Cessna XLS a už na nej lieta po Európe.
12-15 porcií |
80 minút príprava |
30-35 minút na 175 °C |
Postup
- Predhrejeme si rúru na 175 °C.
- Do misky preosejeme múku, cukor, kakao, sódu a soľ všetko spolu premiešame.
- Potom zmiešame mokré ingrediencie: Vajíčka, olej, cmar, vínny ocot, rozpustené maslo, vanilku a červené potravinárske farbivo rozšľaháme a odložíme (necháme 2 až 3 minútky odležať).
- Po zmiešaní mokrých prísad pridáme suché prísady a premiešame 1 minútu. Akonáhle je cesto na korpus premiešané, bude krásne jasne červenej farby.
- Potom už len rozdelíme cesto medzi dve 20 cm tortové formy (ak si chcete uľahčiť vyberanie koláča z foriem, odporúčam použiť papier na pečenie) a pečieme ich 30 až 35 minút, alebo kým stredy nie sú pružné na dotyk.
- Opatrne vyberieme z rúry a položíme na mriežku na 10 - 15 minút vychladnúť vo formách. Potom korpusy opatrne vyberieme z tortových foriem a položíme na mriežku, aby úplne vychladli. Vychladnuté korpusy rozrežeme na dva a dva pláty.
- Podľa návodu na obale z mlieka, cukru a pudingového prášku uvaríme kokosový puding. Prelejeme ho do misky, zakryjeme fóliou a necháme vychladnúť. Ideálne je spraviť ho deň vopred.
- Vychladnutý puding prešľaháme mixérom. Pridáme mascarpone, práškový cukor a vanilku a vymiešame krém. Do krému nasypeme kokos a premiešame.
- Pri zostavovaní torty natrieme korpus džemom rozmixovaným s trochou horúcej vody na pyré. A následne nanesieme krém. Zopakujeme s ďalšími dvoma plátmi. Na posledný už pyré nedávame. Celú tortu obtrieme krémom a dáme zachladiť.
- Je dobré si trochu krému nechať, nakoľko je možné, keď torta bude chladnúť, krém na niektorých miestach praskne. Týmto zostatkovým krémom to potom vieme ešte podotierať a zakryť praskliny.
- Smotanu vyšľaháme s vanilkou a Smetafixom dotuha. Prenesieme do cukrárskeho vrecka a tortu ozdobíme spolu s ovocím, stred posypeme sušenými malinami.