Kávové makrónky
Recyklované kávové makrónky
Autor receptu: siuuu
Naozaj lahodná kávová chuť... Kávu ako nápoj nepijem, ale jej chuť v koláčoch mám veľmi rada. Makrónky sa pre mňa stávajú závislosťou...* Keď mám chuť na niečo malé sladké, sú to práve makrónky, ktoré si urobím. Tieto sú opäť recyklačné, spotrebovala som ďalšiu časť nevydarených, usušených a rozmixovaných škrupiniek. Škrupinky som tentoraz neprifarbovala, pokúsila som sa však o farebný efekt pri ich vytláčaní na podložku.
12-15 porcií |
20 (+ sušenie) minút príprava |
18 minút na 145 °C |
Postup
- Najskôr som rozmixovala vysušené nevydarené škrupinky mixérom a potom ešte pomlela v staršom mlynčeku na kávu a 2x preosiala - výsledná hmotnosť musí byť 87 g. Následne som vyšľahala bielky so štipkou soli - keď bol sneh taký polotuhý, na 3x som zašľahala kryštálový cukor a vyšľahala som tuhý sneh. Do snehu som ručne stierkou na 3x vmiešala preosiatu rozmixovanú zmes z nepodarených škrupiniek. Miešala som dovtedy, pokiaľ sa zmesou nedala urobiť v ceste osmička.
- Zmes som preložila do cukrárskeho vrecka s hladkou špičkou (priemer otvoru 1 cm) a nastriekala som makrónky na podložku - používam obyčajnú silikónovú podložku z Tescomy. Pred vložením cesta som vrecko z vnútornej strany, v spodnej časti pomocou štetca potrela na viacerých miestach hnedou potravinárskou gélovou farbou. Plechom som niekoľkokrát pobúchala o stôl, aby som sa zbavila vzduchových bubliniek. Takto nastriekané budúce škrupinky som nechala zaschnúť pri izbovej teplote do doby, kedy sa povrch pri dotyku nelepil na prst. Piekla som v rúre zohriatej na 145 °C 18 minút (funkcia spodný a vrchný ohrev alebo funkcia ventilátor). Upečené škrupinky som nechala na podložke úplne vychladnúť a až potom som ich opatrne zlúpla.
- Na plnku som v smotane rozmiešala obe kávy a smotanu som zohriala po bod varu. Horúcou som zaliala kúsky čokolády (používam bielu čokoládu od Callebaut, ktorá sa dobre topí a má zamatovo hladkú konzistenciu). Zmes som malú chvíľu (2-3 minúty) nechala postáť a rozmiešala som do hladka. Nakoniec som vmiešala zmäknuté maslo a opätovne som zmes vymiešala do hladka.
- Ak sa čokoláda všetka nerozpustí, vložím misku so zmesou na 10-15 sekúnd do mikrovlnky a následne rozmiešam - záleží to od čokolády, tentoraz to nebolo potrebné. Zmes som v miske prikryla potravinárskou fóliou tak, aby sa fólia dotýkala priamo plnky, misku som vložila do chladničky stuhnúť na požadovanú hustotu.
- Následne som zmes dala do cukrárskeho vrecka, odstrihla som špičku a krém som nastriekala na polovicu upečených škrupiniek. Následne som zľahka pritlačila druhú (čistú) škrupinku.