Kávové makrónky

Recyklované kávové makrónky

Autor receptu: siuuu

Naozaj lahodná kávová chuť... Kávu ako nápoj nepijem, ale jej chuť v koláčoch mám veľmi rada. Makrónky sa pre mňa stávajú závislosťou...* Keď mám chuť na niečo malé sladké, sú to práve makrónky, ktoré si urobím. Tieto sú opäť recyklačné, spotrebovala som ďalšiu časť nevydarených, usušených a rozmixovaných škrupiniek. Škrupinky som tentoraz neprifarbovala, pokúsila som sa však o farebný efekt pri ich vytláčaní na podložku.

12-15
porcií
20 (+ sušenie) minút
príprava
18 minút
na 145 °C

Suroviny

Postup

  1. Najskôr som rozmixovala vysušené nevydarené škrupinky mixérom a potom ešte pomlela v staršom mlynčeku na kávu a 2x preosiala - výsledná hmotnosť musí byť 87 g. Následne som vyšľahala bielky so štipkou soli - keď bol sneh taký polotuhý, na 3x som zašľahala kryštálový cukor a vyšľahala som tuhý sneh. Do snehu som ručne stierkou na 3x vmiešala preosiatu rozmixovanú zmes z nepodarených škrupiniek. Miešala som dovtedy, pokiaľ sa zmesou nedala urobiť v ceste osmička.
  2. Zmes som preložila do cukrárskeho vrecka s hladkou špičkou (priemer otvoru 1 cm) a nastriekala som makrónky na podložku - používam obyčajnú silikónovú podložku z Tescomy. Pred vložením cesta som vrecko z vnútornej strany, v spodnej časti pomocou štetca potrela na viacerých miestach hnedou potravinárskou gélovou farbou. Plechom som niekoľkokrát pobúchala o stôl, aby som sa zbavila vzduchových bubliniek. Takto nastriekané budúce škrupinky som nechala zaschnúť pri izbovej teplote do doby, kedy sa povrch pri dotyku nelepil na prst. Piekla som v rúre zohriatej na 145 °C 18 minút (funkcia spodný a vrchný ohrev alebo funkcia ventilátor). Upečené škrupinky som nechala na podložke úplne vychladnúť a až potom som ich opatrne zlúpla.
  3. Na plnku som v smotane rozmiešala obe kávy a smotanu som zohriala po bod varu. Horúcou som zaliala kúsky čokolády (používam bielu čokoládu od Callebaut, ktorá sa dobre topí a má zamatovo hladkú konzistenciu). Zmes som malú chvíľu (2-3 minúty) nechala postáť a rozmiešala som do hladka. Nakoniec som vmiešala zmäknuté maslo a opätovne som zmes vymiešala do hladka.
  4. Ak sa čokoláda všetka nerozpustí, vložím misku so zmesou na 10-15 sekúnd do mikrovlnky a následne rozmiešam - záleží to od čokolády, tentoraz to nebolo potrebné. Zmes som v miske prikryla potravinárskou fóliou tak, aby sa fólia dotýkala priamo plnky, misku som vložila do chladničky stuhnúť na požadovanú hustotu.
  5. Následne som zmes dala do cukrárskeho vrecka, odstrihla som špičku a krém som nastriekala na polovicu upečených škrupiniek. Následne som zľahka pritlačila druhú (čistú) škrupinku.