Rebarborovo-malinový koláč

Autor receptu: pupava

Rýchly, jednoduchý, kyslastý. Z prvej ružovej rebarbory a zamrazených malín.

10 minút
príprava
20 minút
na 200 °C

Suroviny

Postup

  1. Múku a prášok do pečiva si zmiešame v miske. V tanieri si popretláčame vidličkou banány a vmiešame do nich cukor, postupne aj mlieko a olej. Celú túto zmes zmiešame s múkou a práškom do pečiva. Plech vystelieme papierom na pečenie (alebo vysypeme múkou), zmes do plechu rovnomerne rozotrieme a dáme piecť do vyhriatej trúby na 200°C cca 15-20 minút (záleží od trúby).
  2. Rebarboru si ošúpeme a nakrájame na malé kúsky. Ak máme maliny mrazené, dáme si ich predom rozmraziť (ja som na to pozabudla a rozmrazovala som ich dodatočne v horúcom kúpeli, takže aj to je možnosť). Maliny spolu so šťavou si necháme v hrnci, môžeme na miernom ohni variť spolu s cukru. Pridáme rebarboru a priebežne miešame. Agar si necháme napučať v troche studenej vody a následne pridáme do variacej sa malinovej zmesi. Poriadne premiešame a privedieme celú zmes k varu (rebarbora by sa vám postupom času mala doslova "stratiť" - premení sa len na rebarborové vlásky). varíme na miernom ohni cca 2 minúty. Môžete prípadne použiť aj klasickú želatínu alebo iný stužovač, mne šlo vyslovene o vegetariánsku/vegánsku verziu koláča, preto agar.
  3. Malinovo- rebarborovú zmes necháme chvíľu chladnúť pri izbovej teplote, po niekoľkých minútach ešte nestuhnutú zmes rovnomerne ponatierame na piškótu. Pri piškóte si dajte záležať, aby bol jej povrch rovný. Potom už želatínový povrch len nechajte úplne stuhnúť, nakrájajte, dozdobte.
    Podávame s lístkom mäty. Dobrú chuť! :)