Ražný miešaný chlebík

Autor receptu: kukulienka71

Malý, nízky, ale veľmi chutný.

20+80min.čakania minút
príprava
43-45 minút
na 230-190 °C

Suroviny

Postup

  1. Jednoduchý na prípravu, celkom rýchlo hotový. Najdlhšie trvá vyčkať, kým úplne vychladne. Po dvojnásobnom úspechu špaldového chlebíka od @anina6, som sa posmelila s použitím celozrnnej múky pri pečení chleba a keďže sa mi minula chlebová pšeničná, rozhodla som sa zamiesiť cesto s mojou obľúbenou ražnou múkou. Pokus sa vydaril, chlieb je veľmi chutný, tak sa delím s postupom.
  2. Z uvedeného množstva teplej vody som trocha odobrala do hrnčeka, rozmiešala v ňom cukor a droždie, nechala ho napučať. Múku, semienka, vločky a soľ som nasypala do väčšej misy, priliala k nej vzídený kvások a postupne zvyšok teplej vody, tak ako ho múka pri miešaní popila. Ražná múka vytvorí blatové nevábne cesto, ktoré sa ale poddá a miesením sa dá pekne vypracovať na hladké skoro nelepivé asi za 10 minút. Podliala som ho olejom a premastila aj zvrchu, aby sa ľahšie vyberalo z misy po nakysnutí. Zakryté som nechala na teplom mieste kysnúť skoro hodinu.
  3. Nedalo sa zahanbiť, pekne vyskočilo
  4. Vyklopila som ho na pomúčenú dosku, poriadne premiesila, sformovala do guľata a preložila na plech vystlaný papierom na pečenie. Zvrchu som ho narezala do kríža, potrela trocha vodou a posypala semienkami, vločkami a hrubozrnnou soľou. Do rúry som vložila kastrólik s asi 2dcl vody a zapla ju na 230°C. Prikrytý bochník odpočíval ešte pol hodiny, kým som ho vložila do vyhriatej rúry.
  5. Po ôsmych minútach som teplotu stiahla na 190°C, takto som chlieb dopekala ďalších 35 minút. Vytiahla som ho na mriežku a čakala, kým vychladne.
  6. Pri poklopkaní znel duto, už som len dúfala, že nie je zadusený, teda moc hustý. Bol akurát, kôrka po vychladnutí zmäkla, striedka vláčna, nie moc hustá, voňavý chlieb výbornej ražnej chuti.
  7. Schuti sme sa do neho pustili k cícerovo kapustovému gulášu.
  8. ešte pridávam foto s múkami, ktoré som použila