Ražný kváskový chlebík fotorecept

danda3 - fotkadanda3, 1. decembra 2016
Ražný kváskový chlebík (fotorecept)
Foto: danda3

Výborný recept od Maškrtnice, jediná zmena, dávam kysnúť na noc do chladničky a tiež časy pečenia mám iné. A veľmi dôležitá rada od @havino, Zobraziť celý popisVýborný recept od Maškrtnice, jediná zmena, dávam kysnúť na noc do chladničky a tiež časy pečenia mám iné. A veľmi dôležitá rada od @havino, po upečení nechať zabalené v utierke dva dni, skôr nekrájať, vydržali sme a oplatilo sa, včera som už piekla z dvoch dávok.

Suroviny

Rozkvas:
1 PL
125 g
125 g
Cesto:
525 ml
30 g
250 g (ražné a pod.)
50 g
375 g
15 g
Na posypanie::
 ľan, sezam, slnečnica a pod.




Postup

  1. 1

    Kvások zmiešame s vodou a múkou a rozmiešame. Necháme kvasiť cca 8 hodín. Odoberieme si lyžicu na ďalšie pečenie a pridáme ostatné suroviny. Vločky môžu byť rôzne, ja som zatiaľ piekla s ovsenými. Tiež semienka dajte podľa chuti.

    Ražný kváskový chlebík (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Dobre premiešame, ak je cesto veľmi hutné, pridajte po troškách vodu, ja som pridávala vždy, ale len pokiaľ som videla v miske ešte múku, cesto má byť hutné a lepivé, miešame, kým sa nespoja všetky suroviny, stačí s varechou, ražná múka nemá rada dlhé miesenie.

    Ražný kváskový chlebík (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Formu vymastíme maslom a vysypeme múkou, ruky si namočíme do vody a cesto prenesieme do formy, povrch uhladíme, prvýkrát som zabudla na semienka, takže cesto posypte ľubovoľnými semienkami a jemne ich na ceste utlačte.

    Ražný kváskový chlebík (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Dáme na noc kysnúť. Na druhý deň rúru zapneme na 230 °C a hneď do nej vložíme formu s cestom - nečakáme, kým sa rozohreje. Pečieme 20 minút, potom teplotu stiahneme na 190 °C s pečieme ďalších 45 minút.

    Ražný kváskový chlebík (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Potom chlebík z formy vyklopíme a dáme ešte na mriežku piecť 15 minút pri tej istej teplote, aby sa nám urobila chrumkavá kôrka.

    Ražný kváskový chlebík (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Hotový chlebík, má vyše kila, zabalíme ho do utierky a dva dni si ho nevšímame.

    Ražný kváskový chlebík (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Tretíkrát som ho zarobila rovno z dvoch dávok (miešala som cesto rukou, bolo to jednoduchšie ako s varechou) a dala do troch foriem.

    Ražný kváskový chlebík (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Nakysnuté chlebíky.

    Ražný kváskový chlebík (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    A pečieme.

    Ražný kváskový chlebík (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Hotovo, jeden už je darovaný, jeden cestuje zajtra do Brna a jeden ostane doma.

    Ražný kváskový chlebík (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Môj druhý chlebík, už posypaný, ale málo utlačený, takže sa to z neho sypalo...

    Ražný kváskový chlebík (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Vynikajúci, ďakujem Táničke za všetky rady, ktoré nám píše pod komentáre, vážim si to. A stále sa učím...

    Ražný kváskový chlebík (fotorecept) - obrázok 12

Diskusia k receptu

violeta
To je ten, čo si priniesla Darinka? Snáď ho niekedy upečiem, bol výborný, zatiaľ bude trčať v KK :)
mitzy
Zlate rucicky! 5! Co ine dat? Wau, obdivujem ludi, co si pecu chlebik!
danda3
@Violeta (1.12.2016 20:02)
Ahoj, nie Deniska, tento s pečie vo forme a ten, čo som doniesla bol špaldovo-ražný, kysol v ošatke a potom sa piekol bez formy. Ďakujem.
danda3
@Mitzy (1.12.2016 20:39)

Ďakujem Ti, najtiaž začať, potom to už ide samo a hľadám ďalej, čo by som vyskúšala.
haji
Někdy vyzkouším i tento receptík, milá @Danda3 , jsi šikulka! Zdravím všechny kváskové holky!!
kimlo
Chystám sa robiť cez víkend tú Tvoju kačaciu paštétu, dúfam že sa podarí... :-P
staja
Milá Danda3, tvoje chlebíky mám odskúšané a pravidelne si pečiem aj viaczrnný kváskový, ktorý mám veľmi rada. Určite vyskúšam aj tento, výborný recept, vďaka zaň.
luss44
krásny, čisto ražný som ešte nerobila, ale skúsim. Aký vidíš rozdiel v pokrájanom po vychladnutí a po 2 dňoch? Táničkine rady sledujem, túto som postrehla, ale som zvedavá na ten rozdiel, či je to v chuti alebo v konzistencii.
izabella929
@danda3 , včera som čítala tvoj recept od začiatku až do konca a potom som zabudla napísať komentár.-)chlebík vyzerá krásne...nepečiem ešte s kváskom, nejak nemám k tomu vzťah, ale pečiem obyčajný a je moc chutný..
kukulienka71
my by sme aj tie 2 dni vydržali čakať, len napeč a potom brnkni, prídeme na koštovku;-)) si šikulka!
edlis
Darinka, aj tento chlebík je ukážkový :-)
danda3
Ahojte, zdravím z Brna, ďakujem vám veľmi pekne za milé komentáre. @luss44 Rozdiel je v konzistencii, ak ho rozkrojíš skôr, je mokrý, oplatí sa počítať. @kimlo , dúfam, že bude chutiť, ja pečeň nemusím, ale táto paštéta mi chutí. Posielam foto Ondríka s chlebíkom, ktorý urobila jeho mamička, ja som len ráno upiekla.


monty469
Tvoj chlebik vyzera super. Peciem podobny, recept mi dala@ Havino nasa zlata:-)
siisa
Krásny chlebík, ešte som nepiekla celoražný...nejako sa bojím tej chuti :)
luss44
@Danda3 , no hlásim že včera som upiekla tento chlebík, ale nevydaril sa. Po 10 hod.kysnutia v chlade nenakysol poriadne, len trochu, už vtedy sa mi to prestalo páčiť... ale šupla som ho do rúry, však čo už s ním. Voňal pekne, aj sa upiekol do tmava, ale opäť sa zdvihol len trochu. A na jednej polovici navrchu zboku praskol po celej dĺžke, akoby sa mu oddelil dekel. No nič, do dneska oddychoval v utierke, teraz som nevydržala a kraj načala, je veľmi hutný, ťažký, stále mokrý a ani pobyt v utierke do zajtra mu zrejme nepomôže. Píšem to preto, či mi Ty alebo @havino poradíte že kde sa stala zrada, lebo rada by som sa dopracovala k dobrému ražnému chlebíku. Pritom iné kváskové z miešaných múk pekávam v pohode.
danda3
@Luss44 (5.12.2016 19:46)

Ahoj, to ma mrzí, že to tak dopadlo, ale cesto poskočí maximálne o dva cm. A treba ho načať až o dva dni, ale nemusí chutiť každé. Aj mne popraskal, to nie je na závadu. Dnes som ich piekla opäť, v stredu vyskúšam. Ani syn ho nemusí, ale neveste chutí. Posielam foto chlebíkov pečených v Brne. Dva ražné a dva ražno-špaldové, ktoré robila nevesta.


luss44
@Danda3 (5.12.2016 19:58)

no nič to, nemusí sa vždy všetko podariť, ale dám mu ešte šancu do zajtra, či sa nepolepší :) nám chuť ražného nevadí, jedna dcéra má dokonca rada také hutnejšie, ale tento je až moc... je nízky a ťažký a to viem že nemá tak byť. Tvoje chlebíky sú krásne, ak sa k takým nedopracujem, ostanem pri špaldovo-pšenično-ražných, ako doteraz. A vnúčik je rozkošný, ako narástol šuhajko, toť bol bábätko :)
1x danda3
danda3
@Luss44 (5.12.2016 20:08)

Ahoj, dnes zažil Ondrík prvýkrát Mikuláša a zvládol to bez plaču. Ešte ma napadla jedna vec, akú ražnú múku si dala, lebo aj v tej je rozdiel, doma dávam múku z mlyna Zrno, tu v Brne som piekla z takej jemnej, že cesto som mala riedke, musela som dať ešte múku a vo forme mi o dosť vybehli, preto som zvedavá na výsledok. V Tescu majú ražnú celozrnnú a tá je hutná dosť, tú pridavam po troškách a keď idem preč na dlhšie, nakŕmim ním kvások, viem, že vydrži.
luss44
@Danda3 (5.12.2016 20:22)

ražnú celozrnnú hladkú, Maďarsko, balí fy Vince. Mne sa najlepšie javí z Billy ražná, česká, taká šedá ako popol. Od fy Vince kupujem aj špaldovú občas, podľa toho v akom obchode som.
katka78
Práve dnes som podobný piekla podľa @havino , na vzhľad vyzerá dobre, uvidíme o dva dni ako dopadne ochutnávka, robím takýto prvýkrát ☺
1x danda3
dobravareska
zdravím dnes som upiekla ráno chlebík, zabalila do utierky a odložila...je tvrdý ako kameň... môžem ho nejako zmäkčiť? či teraz už nie? nespravím už nič...
danda3
@dobravareska (12.12.2020 21:00)

Netuším, čo sa mohlo stať, tento chlieb už nepečiem, robím od oka a vždy sa podarí.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia