Ražný kvas a ražný chlieb fotorecept

irenaw - fotkairenaw, 22. novembra 2011
Ražný kvas a ražný chlieb (fotorecept)
Foto: irenaw

Viem, že je tu aj o kvásku aj o ražnom chlebe. Ukladám si sem ako to funguje mne. Všetko som si prispôsobila tak, aby Zobraziť celý popisViem, že je tu aj o kvásku aj o ražnom chlebe. Ukladám si sem ako to funguje mne. Všetko som si prispôsobila tak, aby bolo treba minimum času a práce. Pečiem chlieb 2x do týždňa, tak to musí fungovať aj po príchode z práce. Viem, že v opačnom prípade by som to dlho nevydržala. Zatiaľ držím :O). Kvások som založila na začiatku apríla. Väčšinu som sa naučila na českej stránke "kvaskovychleb" a na anglickej "breadtopia".

Suroviny

kvas:
3x50 g
3x50 ml
chlieb:
490 g
70 g
1 1/2 čl
2 čl
420 ml
280 g
môže byť:




Postup

  1. 1

    Založenie kvásku: Používam sklenenú alebo porcelánovú nádobu a drevenú varešku. (Údajne kov kvásku vadí a plast by mohlo kyslé prostredie poškodzovať.) 50 g ražnej múky a 50 ml vody cca 30°C teplej zmiešame. (Ak máte veľmi tvrdú alebo chlórovanú vodu treba ju prevariť aspoň zo začiatku. Alebo aspoň nechať odstáť 24 hodín v otvorenej nádobe.) Má to byť ako hustejšia kaša. Ja som ho vždy udržovala veľmi hustý a vždy som ho mala v nádobe, kde bol voľný prístup vzduchu, žiadne pevné vrchnáky alebo igelit ale niekoľko vrstiev bavlnenej utierky. Odložíme na teplé miesto, pri zakladaní kvásku je teplo veľmi dôležité. Zakryjeme tak, aby mohol unikať vznikajúci plyn. Teplota by sa mala pohybovať medzi 26°-30°C, nikdy nesmie prekročiť 40°C.

    Ražný kvas a ražný chlieb (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Po približne 24 hodinách opäť pridáme 50 g ražnej múky a 50 ml vody. Počas zakladania kvásku aj potom pri pokračovaní vždy dáme najprv vodu a poriadne vymiešame aby sa do kvásku dostal kyslík a potom pridáme múku. Ešte nevidno žiadny pokrok, bublinky na fotke sú od môjho miešania.

    Ražný kvas a ražný chlieb (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Toto zopakujeme tretí deň. Kvások by mal už bublinkovať a kyslo voňať. Mne chuťou pripomína najviac múku zmiešanú s citrónom. Má sivú farbu. Nesmie na ňom stáť voda, taký kvások treba čo najskôr zahustiť, lebo sa ľahko pokazí. Drobné bublinky na fotke už nie sú od môjho miešania :O).

    Ražný kvas a ražný chlieb (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Na štvrtý deň vidno bublinky v celom stĺpci kvásku. Dajte si dosť veľký pohár aby vám neutiekol. Máte 300 g mladého kvásku. Tento sa dá použiť do chleba. POZOR nie celý! Ďalší krok je vedenie (pokračovanie) kvásku: Väčšinu kvásku použijeme do pečenia alebo varenia alebo vyhodíme. Necháme si asi 20 g pridáme 1 PL múky, premiešame a dáme do chladu napríklad v malom zaváracom poháriku. Vrchnáčik neuťahujeme. Kvások takto vydrží 5-10 dní, údajne aj viac, ja som to neskúšala. Pred ďalším pečením vyberieme, trikrát nakŕmime múkou a vodou a pečieme. Opäť si trochu necháme. A tak dokola. Interval kŕmenia kvásku je 6-24 hodín podľa teploty a podľa toho aký je kvások starý. Vždy kŕmime až keď kvások začal klesať alebo je klesnutý. Jedno kŕmenie kvásku trvá asi 5 minút. Kvások kŕmený vo veľmi dlhých intervaloch alebo pri nízkej teplote je veľmi kyslý aj chlieb z neho je veľmi kyslý. Ak zabudnete a bude klesnutý pridlho väčšina kvasiniek a mliečnych baktérií zahynie. Vtedy väčšinu vyhoďte a zopakujte kŕmenie aby ste ho oživili.

    Ražný kvas a ražný chlieb (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Pečenie s mladým kváskom: Zo začiatku som robila klasické recepty pre pekáreň, množstvo múky som znížila o múku v kvásku a množstvo vody o vodu v kvásku a droždia som dala 1/2 alebo 1/3 pôvodného množstva. Múky som miešala tak, aby bola prevaha pšeničnej. Používala som program klasický, ale trochu som dozerala, či netreba natiahnuť tretie kysnutie. Boli to vždy dobré chleby, mali výraznejšiu chlebovú chuť a vôňu a menej sa mrvili hoci som dávala viac celozrnnej múky. Takto som piekla asi mesiac.

  6. 6

    Pečenie bez droždia: Suroviny na cesto dobre zamiešať aspoň 5 minút (pri miešaní podvihujem cesto zospodu hore, aby som do neho dostala vzduch), nechať postáť cca 2 hodiny pod utierkou, opäť poprekladať. Do formy z pekárne nedávať háky, osky potrieť maslom, upečený chlieb sa pri vyberaní nepoškodí, bude mať len malé dierky. Cesto dať do formy, uhladiť mokrou rukou a vložiť do vypnutej pekárne. Cesto má byť mäkké a lepivé, treba si odskúšať ak zmeníte múky podľa seba. Tuhé cesto málo nakysne a mrví sa, mokré sa neprepečie a bude lepkavé.

    Ražný kvas a ražný chlieb (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Nechať dokysnúť cca 4-5 hodín na dvojnásobný objem. Zapnúť program pečenie.

    Ražný kvas a ražný chlieb (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Chlieb nechať vychladnúť aspoň 4 hodiny kým sa bude krájať. To sa ľahko povie :o))) Pri tejto gramáži a hydratácii cesta stačí tých 60 minút, ktoré trvá program pečenie. Treba dať pozor ak budete mať ťažší chlieb alebo viac vody treba pridať 10-20 minút pečenia. Ak vaša pekáreň nedovoľuje hneď pustiť pečenie ešte raz, treba na to myslieť. Zo začiatku je dobré overiť si prepečenie špajdľou. Energetická hodnota cca 800-900 kJ / 100 g. ......................Alebo ak máte málo času či trpezlivosti dajte všetky suroviny do pekárne a spustite program cesto. Počas kysnutia sa cesto nahrieva a tým prebehne kvasenie rýchlejšie. Po ukončení programu sledujte kedy cesto dokysne na dvojnásobok a zapnite program pečenie. Takto to trvá cca 4,5 hodiny od naplnenia pekárne surovinami po ukončenie pečenia. Skúšala som to až so 4 mesačným kváskom. Chuť pri dlhšom kvasení sa mi zdá lepšia, ale aj takto je chlieb veľmi dobrý....... aby ste vedeli, že aj tak sa dá.

    Ražný kvas a ražný chlieb (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Kváskový chlieb upečiete aj v rímskom hrnci a je výborný, Zamiesené cesto som nechala kysnúť v mise asi 5 hodín, poslednú pol hodinu som celý rímsky hrniec namočila do teplej vody. Vodu som vyliala a hneď vložila papier na pečenie. Opatrne som vyškrabla cesto z misy do hrnca, uhladila a narezala, zakryla vrchnákom. Vložila do studenej rúry a nechala asi pol hodinu. Zapla som rúru na 210°C a piekla hodinu. Odokryla a piekla ešte 30 minút. Hotový chlieb váži 2044 gramov.

    Ražný kvas a ražný chlieb (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Snažila som sa to zostručniť, ale viac to už nedokážem. Ak chcete vidieť celý elaborát mám ho na stránke mimibazar pod rovnakým názvom ako tu. Evanaaa to je pre teba ako som sľúbila :O)

  11. 11

    6.3.2012 - Zas prešlo pár mesiacov a zas je to trošku inak. Môj kvások bude mať čoskoro rok. Teraz trvá kvasenie cca 2000 g chleba, pri množstve použitého kvásku 350-400 g, asi 3-4 hodiny. Zdá sa, že kvások je stabilný a aj čas, ktorý potrebuje na vykysnutie chleba mám takto ustálený už dlhšie. Chlieb má len veľmi jemnú kyslosť bez ohľadu na to, že dávam relatívne dosť kvásku. Odmeriavam už len múku a vodu, koľko kvásku vykŕmim, toľko použijem. Prvýkrát dám múky a vody najmenej a tretíkrát najviac, aby mal čo konzumovať. Častokrát kŕmim len dvakrát (tzv. dvojstupňové vedenie) vtedy dám pri druhom kŕmení 2-3 krát viac múky a vody ako pri prvom. Tak držím palce :)

Diskusia k receptu

babidka
Aj mna si potesila :-) Pekavam chlieb tym najklasickejsim sposobom ako mozem - v rure sporaka na drevo a v kameninovom hrnci ktory je obdobou rimskeho hrnca /ale je glazovany/ . Pouzivam kvasok ktory si robievam pomocou polotovaru z drogerie a vyskusala som robit aj kvasok podla navodu od svagrinky. Tvoj je rozpisany ovela zrozumitelnejsie :-))))))Takze popri "svojom" kvasku vyskusam aj ten tvoj a uvidim , ako sa mi osvedci v mojich podmienkach . Tie su u nas trosku drsnejsie ako v domoch vykurovanych ustrednym kurenim...
ancicka
Mňa si tiež potešila,leboJa aspoň raz v týždi musím chlieb upiecť.Miesím ručne ,ale tajne dúfam,že mi Ježiško dopraje aby som si pod stromčekom našla pekárničku.Potom bude aj častejšie a budem môcť tvoj rcp.využiť na plno.Kvaskový chlieb som ešte neskúšala tak som tomu rada.kk.
Dakujem!
irenaw
@babidka , tvoj chlieb, tak ako ho pečieš, musí byť vynikajúci. Tiež som skúsila sušený kvások z dm drogerie ale nedokázala som rozlúštiť návod tak som ho len tak nasypala do cesta a bolo dokváskované :o). Aj preto som sa pustila do pátrania ako to vlastne robiť. Mám voľne stojacu chladničku, tak dávam kvások hore dozadu kde prúdi teplý vzduch. Niekto ho vraj dáva na modem, tam je tiež stále teplo. Držím palce, nech sa ti s kváskom darí.
@ancicka , ja som 3 roky váhala nad pekárňou, nakoniec som si kúpila úplne obyčajnú. A krátko potom som začala piecť ražný chlieb a ten stačí zamiešať ručne a kysne dlhšie ako beží program. Takže na tento chlieb mi ju vôbec netreba. Ale neľutujem, je to výborná pomocníčka. Tak nech ti Ježiško prinesie čo si želáš.
irenaw
@mamatata2 ďakujem, ale stačí teplo, múka, voda. Naozaj je to jednoduchšie ako to vyzerá :O).
foska
Dakujem velmi pekne za rozsiahly navod. Volakedy som si kvasok robila, ale pokazil sa mi (asi zlou mukou). Moje dalsie pokusy o jeho nastartovanie zatial uspesne zlyhavaju. Mometalne mam pri radiatore dalsi pokus ;)
Vlastny chlieb pekavam asi 6 rokov vdaka pekarnicke, ktoru som doslova zodrala, ale Jezisko mi tento rok donesie novu, ma programy aj na pecenie s kvaskom. Hura, nech uz su Vianoce!
irenaw
@foska čo sa ti s kváskom stane? začne smrdieť po acetóne? nedarí sa ti ani zo sušeného čo sa predáva? ja som si z môjho zabehnutého nasušila, mohla by som ti trochu poslať. ak chceš môžeme si napísať viac cez maily. mňa by ma zaujímala aj tá pekáreň, ktorá má program na kváskový chlieb, chcela by som si o nej niekde prečítať viac. pekný deň
medovnicek
recept odložený, vďaka za super postup, keď budem mať viacej času, určite vyskúšam, veľmi ma láka pripraviť si vlastný kvások
foska
@irenaw - boze, az dnes som si vsimla, ze si mi odpisala, prepac. Medzitym sa mi konecne podarilo kvasok rozbehnut tak, ako ma vyzerat (hovorim jej Bozenka), a uz z nej peciem, dokonca bez kvasnic, krasne kysne sama. Presne ako si pisala, raz sa mi stalo, ze mi zacala smrdiet po acetone, neprisla som na to, cim to bolo sposobene, ci chladom (pritom bola pri radiatore), alebo prilis tesnym uzavretim pohara, a nemohli odchadzat plyny. Ta isla do kosa. Teraz mam v chladnicke tri odlozene zdrave kvasky s roznymi datumami (Bozena alfa, beta a gama :D) a tym sa zichrujem, keby sa niektora pokazila. Ak by naaaaahodou nieco, tak vyuzijem Tvoju milu ponuku na Tvoj suseny kvasok ;) Velmi rada si s Tebou vymenim postrehy aj mailom, ale nenasla som Tvoj e-mail ani na mimibazare, mozem Ti sem pripadne napisat svoj a Ty ho potom zmazes... Mimochodom - Jezisko mi donesie pekaren ETA vhodnu aj na kvasok, tak Ti potom poreferujem. Vyzera skvele, ale musela som slubit, ze si ju rozbalim az pod stromcek, aj ked ma uz dnes riadne svrbeli dlane, ked som vytahovala svoju zodratu osupanu starucku ETU :)
Irenka, jednu otazku by som vsak mala, mozno poradis. Stale sa mi zda, ze chleby z Bozenky mam prilis kysle. Cim to je? Je este primlada? Mam zlu teplotu kysnutia? Davam jej privela?
irenaw
Ahoj @foska tu na Vareche mám v profile uvedený gmail, skús pozrieť, neviem či to vidia aj ostatní užívatelia alebo len správca stránky. Ak si na MMB zaregistrovaná pošleš mi odkaz a on príde priamo do mailu. Môžeme si písať aktuálne poznatky o kvásku, budem len rada. A aj o novej pekárni všetko uvítam, veď nech som pripravená keď sa mi táto zoderie :) Verím, že sa tešíš, to je parádny darček. Držím ti palce nech sa Božke darí (náš kvások volám zvieratko). Naozaj som mala mladý kvások veľmi kyslý aj chlieb bol o dosť kyslejší. Vtedy som sa len všetko učila a kŕmila som každých 24 hodín asi aj to bolo príčinou. Regulovala som to tak, že som ubrala kvásku až na 10% ale treba počítať s tým, že bude chlieb dlhšie kysnúť. Postupne som množstvo kvásku opäť zvyšovala. Teraz dávam 20-30% hmotnosti múky a kyslosť je len jemná. Ak počas kŕmenia držíš kvások v teple tým to nebude. Skús mi napísať ako to prebieha, keď vyberieš kvások z chladničky, množstvo kvásku na začiatku, koľko pridáš múky a koľko vody, či je voda teplá a koľko hodín ubehne, kým znova kŕmiš. Obvykle vyberiem ráno 6.00-7.00 z chladničky 30-50 g kvásku, pridám 70 g múky a 70 g teplej vody. Večer 18.00-20:00 nakŕmim rovnakým množstvom. Druhý deň ráno nakŕmim rovnako. Medzi 16.00-18.00 zamiesim chlieb, cca o 3,5 hodiny pečiem. Môj kvások má teraz 9 mesiacov a kyslejší chlieb mám vtedy, keď nestíham a mám dlhší interval medzi niektorým kŕmením. Niektorí pekári radia ak nestíhaš načas kŕmiť, že treba väčšinu kvásku vyhodiť a nahradiť takým množstvom vody a múky aby si mala dosť do chleba aj na odloženie. Počkať až vykvasí a začne klesať a zamiesiť cesto. Hovorí sa tomu zmladzovanie kvásku, kvasinky odumierajú skôr a potom je v kvásku väčší pomer mliečnych baktérií a tie zvyšujú kyslosť, alebo tak nejako :). pekný večer
foska
Ahojcek, takze Tvoj gmail nevidim (a na MMB zareg. nie som), v dalsom prispevku Ti tu hodim moju adresu, pls zmaz ju potom.
Zvieratko :D - tiez dobre :)
Musim sa pochvalit, dnes som upiekla chlieb z Bozenky v rimskom hrnci, a nie je taky kysly ako byva, dokonca rodinni sukmenovci povedali, ze sa im zda dokonaly. Ja by som uvitala este malinko menej kysly, ale to uz je asi silne individualne.
Takze ako postupujem: Z chladnicky vyberiem "natestek" - netusim, aky je slovensky nazov. Je to polotuha gulka Bozenky silno zahustena raznou mukou (gramaz neviem, asi ako malinke vajicko). Nariedim ju vodou (filtrovana izbovej teploty), poriadne pomiesam, dam do Bozenkinho domceka pri radiatore. Zhruba o 12 hodin z nej odoberiem asi polovicu, pridam vodu (asi 60g), vymiesam, pridam muku (asi 60g), vymiesam a dam do domceka. O 12 hodin zas. Cize take dve-tri krmenia pred pecenim, vzdy po 12 hodinach. Nasledne asi na 700g muky dam 3 kopcom velke lyzice kvasku, a v domceku zostane malinko, akurat co zase zahustim na "natestek" a pichnem do chladnicky.
Chlieb kysne, po asi 6 hodinach premiesim, po hodine zas, vyformujem bochnik a sup do truby. (Teda ked peciem v trube, inak v pekarnicke)
No a dnes - DNES - som konecne spokojna s vysledkom! Dufam, ze neslo o nahodu a bude sa darit castejsie ;)
Diky moc za podporu!
marijanka712
krásný postup na kvások pre mna náročný na hodiny a dni ide obdobie , že niekedy nie sme doma aj dva dni a to pre pravidelné krmenie nie je asi si to nechám na zimu nemám odvahu sa teraz do toho chytiť.... potom aj proses kysnutia je pre mna aspoň ako som to prečítala náročný -čim viac času mám tým viac si všetko uľahčujem asi je to u mna choroba.... ale nevzdávam sa vyskúšam...
sportak
Už som viackrát vo svojich komentároch spomínal, že pečiem doma chlieb už dosť dlho a je výborný. Ale teraz len zíram a vlastne som ako učeň. Ale ja to napravím. Všetkým Vám ďakujem za skvelé komentáre a autorke tohto rcp odkazujem. Perfektný návod na kvások a aj chlieb.
irenaw
@marijanka712 zo začiatku to môže byť naozaj náročné. ale časom si každý nájdeme svoj spôsob. tiež by som nevydržala dlho, keby ma to zaťažovalo a vidíš o mesiac bude mať môj kvások rok. pre mňa je to už teraz absolútny relax a veľké potešenie :) @sportak ďakujem pekne :O)))
irenaw
@sportak ak sa do toho pustíš, tak ti držím palce, nech máš len dobrú múku a dobrú vodu :-)
marienka44
@Irenaw ,zatuzila som aj ja po kvaskovom chlebe. :-). Budem sa drzat Tvojho postupu. Dalsi skvely recept si pridala dnes, 9.6.12.
Ja mam doma tieto muky:
Razna celozrnna muka hladka
Celozrnna psenicna muka special-strdna
Psenicna grahamova pre domace pekarne
Spaldova celozrnna muka hladka
a samozrejmebezne typy beila hladka 00, polohruba, hruba, dalej kolacova a strudlova.
Ktoru mam pouzit na kvasok a potom dalej na chlebik? Dakujem za odpoved a za cenne rady ohladom chleba.
turistka
@irenaw , chlieb je skvost a Tvoj je krásny, skúšala som v živote len raz robiť kvások, ako Ty no nepodaril sa mi a tak stále kupujem droždie. Raz mi treba znova skúsiť podľa Tvojej rady-receptu.
renulienka
@irenaw , obdivujem uz dlhsi cas Tvoje chlebiky.Dnes som sa konecne odhodlala zalozit kvasok.Postupovala som podla Tvojich ,,instrukcii,,.kvasok som rano zamiesala,prekryla ho utierkou.Dala som ho na kuchynsku linku, len rozmyslam, ci by nebolo vhodne ho dat viac k radiatoru.Dufam, ze sa mu bude darit;-).Keby sa mi nieco nepozdavalo, mozem sa na Teba obratit ako na odbornicku v ,,kvaskovani,,?;-)
irenaw
@renulienka nadšenie mi nechýba ;-) záleží ako teplo máš v kuchyni, na začiatku je dostatočné teplo dôležité. držím ti palce. pokojne sa môžeš pýtať, rada odpoviem, ak budem vedieť, mail mám uvedený v profile. pekný večer
renulienka
@irenaw ,dakujem pekne za ochotu poradit, tak som ho supla radsej k tomu radiatoru,nech mu je teplucko.Uz sa neviem dockat rana.Tak keby ,,cosi,, ozvem sa.Pekny vecer aj Tebe;-)
renulienka
@irenaw , dnes rano som ,,nakrmila,, kvasok, je to vlastne iba druhy den a vysiel mi skoro do 3/4 0,7 l pohara, ale teraz som ho pozerala, znovu klesol.IBA SI CHCEM PROSIM TA OVERIT, CI JE TO V PORIADKU, CI HO NEMAM TERAZ VECER ZNOVU NAKRMIT, alebo staci pockat az do rana.Dakujem pekne vopred za odpoved;-)
irenaw
@renulienka keď kvások vybehol hore a klesol, nakŕm ho už teraz, do rána by veľmi vyhladol. vždy ho môžeš kŕmiť, keď už začína klesať, bez ohľadu na tabuľky a návody. záleží na tvojej múke a vode, na teplote... zajtra by si možno mohla aj skúšať piecť, keď je taký akčný, a dať len kúsok droždia, nie obvyklé množstvo. držím ti palce.
renulienka
@irenaw , som z neho zmatena, znovu vybehol a opatovne klesol za tu dobu co som pisala , neviem, ci ho moc nepozorujem, ale tak sa z neho tesim...takze dam na Tvoju radu, idem mu dat veceru a uvidim, co bude zajtra;-)Mozno by som teda skusila aj piect uz zajtra.Dam vediet, ako to dopadlo.A este raz pekne dakujem za rady;-)
irenaw
@renulienka bez nového nakŕmenia vybehol a klesol? mal by stúpať pokiaľ spracúva pridanú múku a potom pomaly klesať, nestalo sa mi, že by bez pridania múky znovu vybehol. aký ho máš hustý? skús ho viac zahustiť. drž sa. môžeš mi písať priamo na mail, nech tu ostatných neukváskujeme k smrti ;-)))
renulienka
@irenaw , presne tak, vecer som ho prelozila do vacsieho pohara, nakrmila ... a rano nic, nevybehol ani o kusok, tak som ho ,,potvoru,, jednu znovu nakrmila... a zase nic;-(((((((((Husty je ,zda sa mi, stale priblizne rovnako, jooooj, a tak som sa vcera tesila, dnes som ho pozorovala skoro cely den a fakt sa nic nedeje, tak neviem, kde som spravila chybu.Skusim ho teda este raz vecer ,,prihustit,, a potom Ti napisem zajtra na mail, az teraz som si vsimla Tvoju poznamku.Aj som ho ,,nuchala,,-nepachne, prijemne kyslasto vonia a chut ma tiez kyslastu.Nevypada, ze by sa pokazil.Zajtra teda uvidim a dam vediet na mail, dakujem ;-)
irenaw
skús ho rozhrnúť vareškou, či je vnútri pórovitý ako špongia, mal by byť ok. máš ho hustý asi ako krupicovú kašu? z riedkeho bublinky utečú, takže nestúpa celý kvások, veľmi hustý zas podvihnú len trochu, lebo je ťažký.
nojaadka
@irenaw - musím sa Ti poďakovať! Nakopla si ma ku kvásku aj kváskovému chvlebíku. A je to na neuverenie - robila som ho po prvýkrát v živote (domáci kvások aj domáci kváskový chlebík) a ono to VYŠLO!!! Práve v noci som ho dopiekla. Je famózny! Popísala by som ho (oproti výborným chlebíkom, čo robievam v pekárničke) ako "vlhkejší", menej drobivý, voňavejší... Kvások som kontrolovala najmä nosom - prvé dva dni vôňa bez zmeny, potom mi voňal do kysla, až som mala trochu obavy. Včera a predvčera sa mi na ňon začala robiť "kôrka" a cez ňu boli dierky, kade unikal vzduch. Neviem, ako tej kôrke zabrániť, keďže kvások som prekrývala len čistou utierkou. Ale nebolo to na škodu, bola len tenučká a pri každom kŕmení či miešaní som ju zapracovala. Včera som zamiesila ručne cesto, nechala dve hoďky podkysnúť (už to bol dobrý znak, že vykyslo v nádobe!), potom som ho preložila do pekárničky na ďalšie štyri hodinky, zapla som posunutý štart a šla som spať. Nastavila som si budík, aby som ho po dopečení vybrala z pekárničky a aby nezvlhol. Do rána bol vychladnutý a pripravený na podávanie. Ešte raz VĎAKA!
A ešte otázočka - takýto doma robený kvások môžem pokojne používať všade, kde sa v receptoch píše droždie? Ak áno, v akom pomere k múke? Ďakujem!
irenaw
@nojaadka nemáš za čo. som rada, že sa dielo podarilo :-) skús utierku viackrát preložiť, možno to pomôže. ja mám hore položený vrchnák s dierou. kvások sa dá použiť do všetkého. nadýchanejšie cestá znesú aj kvások aj štipku droždia. robievam nielen chlieb a pečivo. aj knedľu, vianočku, koláče s ovocím a posýpkou, závin, mafiny, lievance, zahusťujem omáčky a polievky na kyslo. skúšam, kým nie som spokojná. na pomer kvásku, múky a vody sú najlepšie pekárske tabuľky  domacipekarny.dama.cz/postupy.php?d=584...
, dúfam, že ti budú nápomocné ako mne, nemusíme na všetko prísť metódou pokus-omyl :-) držím palce
molla
prave robim svoj prvy kvasok, ale mam pochybnosti o mojom postupe. Dnes som ho druhy krat nakrmila, vona je celkom v pohode, ale nejako mi nesedi ta chut chuti zvlastne. je to uplne ina chut ako drozdie. ma to takto byt? Kysly je. Nie jemi jasna este ta teplota. tych 26-30 stupnov to ma byt v miestnosti? Ja v miestnosti tolko nemam, ale dala som ho na taky teplejsi radiator, cize ten pohar mohol mat takych max. 30 stupnov. Ako je to s tou teplotou. neviete poradit?
Dakujem.
irenaw
@molla môj kvások chutí ako múka s citrónovou šťavou. ak je to niečo podobné, tak je to ok. kvások by mal mať do 30°C aj to nie po celý čas. pozor na vyššiu teplotu, aby sa kvasinky neuvarili. držím palce
tini
Ahojki Irenka, chcem sa poradit s Tebou ohladne kvasku. Hlavne jeho skladovania v chladnicke. Citala som, ze by to bolo najlepsie vo vofme tzv. "natesku", cize takej tuhej gulky. Mne kvasok zatial funguje, momentalne ma asi 18 dni, krmim ho 2x denne, odoberam, v pomere 1:1:1, aby sa stabilizoval na matersky kvasok (asi 10 dni stabilizujem ;). Citala som vsak, ze tie pomery krmenia mozu byt aj vacsia, resp. mali by byt, pre ucel materskeho kvasku v chladnicke - cize aj 1:4:4 maximalne. Ja som sa zatial neodvazila dat nejaky vyssi pomer - (je to teda kvasok:voda:muka). MOja otazka je - ako skladujes kvasok v chladnicke, mas takyto tuhy - matersky? V jednom tvojom recepte som aj nasla na foto taku gulicku. Mam taku tuhost nejak zaviest postupne? Sa dako bojim, aby som to nejak nezmrsila..
irenaw
@tini na začiatku som kvások skladovala ako hustú kašu. Potom sa mi občas podarilo spraviť ho tak tuhý, že som z neho vyformovala guľku. Teraz nasypem dosť múky (niekoľko polievkových lyžíc) a dôkladne v nej rozmiešam trošku kvásku (1-2 čl), vyzerá to trochu ako mrvenička na koláč, taká suchá "žmolkovitá" zmes. Ak pridáš pred odložením malé množstvo múky, tak by si mala skôr piecť. Stihne ju skôr spotrebovať, aj keď je v chladničke spomalený. Všetky spôsoby sú dobré, kvások pracuje vždy rovnako. Presné pomery ti nenapíšem, ja už nič nemeriam. Držím ti palce. Neboj sa toho, nič mu nevadí, len ak by bol pridlho odložený ;-).
anirad38
ahoj Irenka, ten kolaborát na mimibazáre bol úžasný, ale nejako sa dnes neviem k nemu dostať. čo si sa tam zrušila? -aj keď pochybujem... idem ešte len na svoj prvý, tak som si to chcela poriadne preštudovať... ;)
irenaw
@marianna76 máš pravdu, chlieb je ražno-pšeničný zhruba v pomere 9:1 a všetky pokusy nižšie v recepte spomínané sú ražno-pšeničné alebo pšenično-ražné v rôznych pomeroch.
nyja
Tiež môžem potvrdiť, že kým bol môj kvások mladší, bol kysejší a chleby tiež. Teraz má skoro rok a nepríde mi taký kyslý, rovnako aj chlieb. Ale napriek tomu som si zvykla dávať do kváskového cesta trocha trstinového cukru alebo melasu, či med, aby potlačili kyslosť. Irenka, obdivujem tvoj ražňák, ja mám pred ražnou dosť rešpekt. Používam ju hlavne do kvásku. Zvyšné múky iné druhy. Mám aj špaldovo-pšeničný kvások, kt. som si prerobial z ražného a ten snáď fičí ešte viac :-) Chcem sa spýtať, či nie si na Facebooku v skupine Pecempecen alebo Kváskové pečení? V Čechách je toto kváskové domáce pečenie poriadne rozšírené, kým u nás málo. Aj pomôcky na pečenie (ošatky) tam majú možnosť kúpiť hocikde... u nás je to bieda.
havino
@nyja , ak sa tu vrátiš, pre teba, @iren má pozná, ona je tá, ktorá mi pri skolaboravení kvásku pomáhala, dnes má môj kvások dva roky a z mojej skúsenosti pre ostatných, nenechávajte si odložený kvások viac, ako 50 g, malinko viac nie je na škodu, ale nie veľa, tým je chlieb kyslý, lebo kvások je starý, ošatky u nás dostať bez problé
havino
@nyja , ak sa tu vrátiš, pre teba, @iren má pozná, ona je tá, ktorá mi pri skolaboravení kvásku pomáhala, dnes má môj kvások dva roky a z mojej skúsenosti pre ostatných, nenechávajte si odložený kvások viac, ako 50 g, malinko viac nie je na škodu, ale nie veľa, tým je chlieb kyslý, lebo kvások je starý, ošatky u nás dostať bez problé
havino
@nyja , ak sa tu vrátiš, pre teba, @iren má pozná, ona je tá, ktorá mi pri skolaboravení kvásku pomáhala, dnes má môj kvások dva roky a z mojej skúsenosti pre ostatných, nenechávajte si odložený kvások viac, ako 50 g, malinko viac nie je na škodu, ale nie veľa, tým je chlieb kyslý, lebo kvások je starý, ošatky u nás dostať bez problé
havino
@nyja , ak sa tu vrátiš, pre teba, @iren má pozná, ona je tá, ktorá mi pri skolabovaní kvásku pomáhala, dnes má môj kvások dva roky a z mojej skúsenosti pre ostatných, nenechávajte si odložený kvások viac, ako 50 g, malinko viac nie je na škodu, ale nie veľa, tým je chlieb kyslý, lebo kvások je starý, ošatky u nás dostať bez problémov tu

 www.osatky.szm.com

a moje chlebiky z dvojročného kvásku















elixir
@havino tie chlebíky máš krásne, hlavne posledný sa mi veľmi páči... aj ja sa také možno naučím raz, keď vyrastiem :)
havino
@elixir , dakujem, verím, že Ty sa rýchlo naučíš

@tassiedevil , to ja tak volám ražnú múku, z ktorej pečiem čisto ražný chlieb, prvý na foto, vo forme. Zrno nie je pomleté, ale podrvené a stláčané medzi valcami a vznikne šupinatá múka z celého zrna, so všetkými cennými látkami v ňom. Predáva ju u nás mlyn Zrno, aj v takýchto 1,5 kg rustikálnych vreckách a každá múka z toho mlyna je veľmi kvalitná. Majú rôzne druhy od hladkých po celozrnnú graham a chlebíky a pečivo pečiem len z múk z toho mlyna. Na fotke to vyzerá hrozivo, som poriadne približila. To je tá bordelová múka. :-)




lucylee
Ahoj @irenaw práve som si zarobila kvasok.ale dala som studenú prefiltrovanu vodu a prikryla utierkou a dala na radiátor teraz som si všimla ze si písala že má mať 30 stupňov. Veľmi to vadí? Dakujem
nyja
@Havino (14.3.2015 22:55)

Ahoj @havino , ty pečieš ozaj fantastické kváskové chleby... a celoražňák, klobúk dole. Dúfam, že si ešte stále na Vareche a nie ako ja, čo som sa sem vrátila po takej dlhej dobe... Videla som od teba pár príspevkov, takže viem, že múku kupuješ od Grznárov zo ZRNA. Pre mňa je to ďaleko, kupujem múky normálne v obchode. Tá bordelová múka je veľmi zaujímavá... Potešilo ma, že som tu našla ľudí , ktorí sa venujú chlebopečeniu. Tak snáď sa stretneme pri nejakej dalšej diskusii... a irenaw poznám i ja a to z mmb.sk ... len neviem, či si irenka na mňa pamätá?
dadush
moj kvasok sa pokazil, dostala som ho od kamaratky. rozhodla som sa ze spravim podla vas kvasok novy. :-) Len mam jeden problem, ked peciem takyto chlebicek tak mam vnutro take lepkave, skusala som piect odokryte ale kraje boli nehorazne tvrde, aj som prikryla papierom na pecenie no zase som ho mala lepkavy, ako nie je moc ale citit tu lepkavost na prstoch. skusala som aj dlhsie piect no ostal taky tvrdy a vnutro bolo zase lepkave. nemate skusenost co s tym? ako chutovo je bozsky len je akoby nedopeceny. ja uz neviem ci mam zlu ruru ci co, mam len vrchny ohrev... dakujem za radu!




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia