Ražný jablkový mrežovník (fotorecept)

Autor receptu: cesminaz

Výborný jablkový koláč v zdravšej verzii ;-)

35-40 minút
na 190 °C

Suroviny

Postup

  1. V miske zmiesame sypke suroviny. Potom pridame vajce a spustené maslo alebo vami osvedčeny margarin. Ja som dala Ramu kocku. Cele zmiesame, vypracujeme polomäkke az mäkke, mastné cesto. Zakryjeme ho sáčkom a utierkou a odložime na 30 min. do chladnicky, aby nam trocha stuhlo... PDP som dala 1,5 sáčku,1 sáčok ma 15 g.
  2. Zatial si pripravime plnku. Asi 5 - 6 jablk ocistime a nahrubo postruhame. Ochutime škoricou a cukrom podla chuti. Pridame van. puding v prášku alebo Zlaty klas. Moje jablka pustili dost štavy, takze som tam pridala este za hrsť hnedej strúhanky.
  3. Cesto vyberieme z chladnicky a odkrojime z neho 1/4, ktoru zatial odložime bokom. Zvysok cesta rozdelime na kusky. Na plech vystlety papierom po jednom natapkame kusky cesta. Nebojte sa, cesto sa super spaja dokopy ;-) Urobime aj okraje. Ked som tento kolac robila prvykrat, cesto som krasne vyvalkala, ale ked som ho chcela preniest na plech, cele sa mi trhalo. Takze odvtedy ho takto tapkam ;-P Moj plech ma vnutorny rozmer 25 x 34cm.
  4. Najprv si na tenko vyvalkame tu stvrtku cesta, co sme si na zaciatku dali bokom a urobime pasiky. Potom porozkladame rovnomerne jablka na cesto a nakladieme nane pasiky jednym smerom. Okraje cesta postlacame, ak treba a natrieme aj okraje aj pasiky vajcom. Nasledne naukladame zvysne pasiky aj druhym smerom. Pasiky treba ukladat opatrne, ale zaroven aj rychlo, lebo sa mozu trhat, kedze toto cesto je na 90 % z raznej muky :-) Natrieme aj tieto pasiky vajcom a kolac dame piect do rury, ktoru sme si uz dopredu rozohriali na 190 °C na 35 - 40 minut.
  5. Kolac som uz v celosti odfotit nestihla. Krasne sa upiekol a rozvoniaval ;-P
  6. Kolac je vyborny. Cesto vobec nie je ani suche, ani tvrde. Pri zahryznuti sa velmi podoba na jemne maslove susienky/kolaciky, ktore sa rozplyvaju v ustach ;-D O niekolko hodin alebo na druhy den, ked postoji, je kolac este lepsi, stavnaty a mäkky. Je tazko ho prestat jest ;-)) Ja osobne mam velmi rada taketo mrezovniky z tmavych a celozrnnych muk. Kolac ma celkovovo inu, fantasticku chut nez bielej muky :-) Biela muka je taka neutralna, s tou citit viac chut plnky :-) "Tu" je to kombinacia oboch ;-P
  7. Len pre info.. Ja pouzivam tuto raznu muku, no pravdupovediac velky vyber tmavych muk u nas aj tak nie je. U nas nie je taka, ze "hladka, polohruba, hruba ci chlebova" :-) este ani typ muky na nej nie je napisany. Jedin, co je na nej napisane malym pismom je, ze sa odporuca na chlieb a zakusky. Hladka nie je, to je stopro, zomleta je na hrubo/drsno. Ja som s touto mukou velmi spokojna a hoci su uz razne muky aj od inych firiem, pouzivam jedine tuto. Kupujem ju bud v Tescu alebo v Aldi.