Ratatouille po našom

Autor receptu: shiwave

Ratatouille je tradičný francúzsky zeleninový pokrm. Jeho príprava nie je náročná a výsledok je veľmi chutný. Ja som sa ho konečne odhodlala urobiť po tom ako som si jeho chuť opäť pripomenula v jednej skvelej reštaurácii.

4
porcie
30 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Cibuľku si pokrájame na drobné kúsky. Baklažán, cukety, paradajky, papriky umyjeme. V prípade, že je cuketa väčšia / staršia a hrozí, že šupka skazí chuť, ošúpeme ju. To isté platí pre baklažán. Baklažán pokrájame na malé kocky a posolíme. Cuketu prekrojíme na polovicu, pokiaľ je dužina príliš mäkká, môžeme ju vybrať (nepoužiť). Cukety pokrájame na malé kocky, papriku tiež. Ja som dávala iba trošku papriky, lebo sa s ňou veľmi nekamaráti môj žalúdok, ale ak zvládnete viac, tak dajte zo všetkých farieb zo tri plátky, nech je ratatouille farebnejší. Cherry paradajky pokrájame na štvrtinky, ak máte veľké paradajky, nevadí - pokrájajte na menšie kúsky. Keďže som nemala dosť čerstvých paradajok použila som zavarené paradajky.
  2. Olivový olej rozohrejeme (používame plytší hrniec s pokrievkou), pridáme cibuľku, ktorú potom varíme do sklovita. Pridáme všetku pokrájanú zeleninu (cukety, baklažán, paradajky, mrkvy..
  3. Trošku to "osmahneme". keď zelenina nepustí dostatok vody, prilejeme asi 1dl vody, aby z toho vznikla taká omáčková zmes. Ale zase nie príliš vodnaté.
  4. Na záver, keď už je zelenina zmäknutá, ale pozor, nie úplne rozvarená a mäkká, pridáme tie zavarené paradajky (aby sa úplne nerozvarili). Premiešame, prehrejeme. Pridáme popučené strúčiky cesnaku, premiešame. Na chvíľu zakryjeme pokrievkou a necháme dusiť (max. 5 minút pod pokrievkou).
  5. Tymián, bazalku, soľ pridávame nakoniec podľa chuti, keď už to nemáme na ohni. Premiešame.
  6. Dobrú chuť! P.S: Tipy na servírovanie: Ratatouille je skvelá príloha k takmer čomukoľvek - k cestovinám, hydine či bravčovému mäsu, tak aj k lososu či zemiakom. Dá sa použiť ako "obloha", ale takisto môže plnohodnotne nahradiť zemiaky a ryžu pri delenej strave. Skvele chutí aj "holý" len s čerstvým chlebíkom. Na fotke je ako obloha k bravčovému mäsu na prírodno s opekanými zemiakmi.