Rastlinné mlieko

Rastlinné mlieko zo slnečnicových semienok (fotorecept)

Autor receptu: mitzy

Kto si začne robiť domáce rastlinné mlieka, kupovať už hotové nebude :) recept som našla na internete, bola som z neho nadšená, lebo samotné semienka slnečnice mám veľmi rada. Výsledkom som bola, čo sa chuti týka, milo potešená.

Suroviny

Postup

  1. Slnečnicové semienka (140 g) zalejeme vodou so štipkou soli po vrch a necháme takto namočené na noc, alebo cez deň 8 hodín.
  2. Vodu po ôsmich hodinách zlejeme sitkom, slnečnicové semienka prepláchneme a presypeme do nádoby, kde ich zmixujeme s ľubovoľným sladidlom (ja som použila 1 PL brezového cukru - môžete použiť trstinový cukor, agáve, med...) a s kúskom nakrájaného vanilkového struku (pokrájala som cca 2 cm). Vanilkový struk ale môžeme aj úplne vynechať. Prilejeme 700 ml vody a znovu premixujeme, až nám vznikne mlieko, ktoré prepasírujeme cez platenú látku do misy. Slnečnicovú drť si odložíme v sklenenej miske s vrchnákom do chladničky na ďalšie využitie v kuchyni.
  3. Mlieko prelejeme do sklenenej fľaše s uzáverom a skladujeme v chladničke. Skvelé je na raňajky s kváskovým slnečnicovým chlebíkom. Je výborné aj v kávičke! Dobrú chuť ;)