Rascový likér(alash)

Autor receptu: oco

Prepísaný z diskusie na vareche

Suroviny

    Postup

    1. Rascový likér I. 20 g rasce,1/2litra jablkového destilátu 30%,400 g cukru,2 dl vody.Rascu potlčieme pridáme do destilátu a po10 -14 dňoch prefiltrujeme.Z cukru a vody uvaríme sirup na slabú niť.Varíme tak dlho,že sa z varechy ťahá niť sirupu.Keď vychladne zlejeme s rascovou pálenkou nechám pár dní stáť aby sa chute spojili.
    2. Rascový likér II. 1 l alkoholu,3-4 pl. rasce,500 g cukru.Alkohol s rascou necháme stáť na slnku 10 dní.Z cukru a trochu vody uvaríme sirup.Pridáme alkohol a necháme stáť.Potom scedíme a dáme do fliaš.
    3. Rascový likér III. 50 g drvenej rasce 750 ml.pálenky aspoň 35%,600 g cukru a 300 ml vody.Filtrovať môžeme cez pijavý papier alebo sáčok do kávovaru na prekvapkávanú kávu.