Raňajkový slaný koláč fotorecept

sonulienka - fotkasonulienka, 14. mája 2015

Dnes som robila na želanie manželovi slaný koláč, ktorý mu robievala jeho mamička.

7
porcií
15 minút
príprava
1+1 minút
na 170 °C

Suroviny

 uvarené
 (alebo mlieko)
 na potretie
 na potretie
 na potretie
 na potretie




Postup

  1. 1

    Ostalo mi zemiakové pyré tak si manžel spomenul aby som mu urobila koláč ktorý jedával doma. Tu sú suroviny - nedala som koľko presne čoho budeme potrebovať. Ja som mala ako vidíte na obrázku na malom tanieriku zemiaky a k nim som pridala 1 ČL-sódy a 6+6 PL múky a asi 2 dcl. mlieka.

    Raňajkový slaný koláč (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Tak a tu už mám cesto hotové.

    Raňajkový slaný koláč (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Na pracovnej doske som si urobila s cesta šúľok a pokrájala na 7 kusov.

    Raňajkový slaný koláč (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Každý kúsok som vyvaľkala.

    Raňajkový slaný koláč (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    A piekla na grile. Samozrejme môžete upiecť aj na platni ak máte plynový sporák k nemu dávajú aj okrúhle platne. Ale ja mám tefĺonový gril robievam na ňom. Alebo na teflónovej panvici.

    Raňajkový slaný koláč (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    No a už sú na tanieri.

    Raňajkový slaný koláč (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Tu už manžel raňajkuje - on si ich potieral maslom a ja cesnakovou vodou ako na langoše. No a k tomu sme si dali pravý ovčí syr a zeleninku.

    Raňajkový slaný koláč (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

klukodvody
No moc hezky se staráš o manžela a krásně prostřený stůl .Přeji Vám oběma pohodu ,která z toho vyzařuje .Vím to ,máme to stejně.Hvězdičky za pohodičku přidávám rád ***** a placky si uložím ,to se hodí vždycky a přeji oběma krásný den .K.k.
jujoska
mam rada tieto jednoduche recepty z kuchyn nasich mam a starych mam.
@klukodvody jedinych 5 hviezdiciek som pridala zatial ja, dovtedy tam bolo 2 x 1 hviezdicka. To pisem len preto ze som minule niekde citala tvoj komentar k hviezdickovaniu, kde sa ti nepacilo, ze ludia davaju menej. Nic v zlom, ale v prvom rade si treba pozametat pred vlastnym prahom :-D
sonulienka
Ďakujem Vám všetkým som potešená, ani som nemyslela, že sa niekto ohlási. Dala som si to sem preto - lebo niekedy rozmýšľam keď si manžel spomenie, že by to chcel čo tam dať. Tu to mám istejšie aj keď je to jednoduché ale som už stará sklerotička-hahaha... .
smejkad
aj ja ich milujem,aj bez zemiakov, starka pekavala priamo na platni na sporaku, velka dobrota a krasna spomienka :-)
u nas sa specialne na tieto placky rolovalo nasolene brusne sadlo a potom udilo a horuce placky sa nim potierali, ono sa to krasne rozpustilo, no nenormalna maskrta
sto bodov manzelovi aj tebe :-)
sonulienka
@smjkad ďakujem. Máš pravdu pre nás je to neoceniteľná spomienka a vynikajúca chuť takýchto jedál. Dnešný mladý ľudia nebudú mať na čo spomínať ak im to neposunieme ďalej tak ako to posunuli nám naši rodičia. Ak to budú síce chcieť lebo keď čítam napríklad už aj tu na vareche.sk tie všelijaké americké pomenovanie jedál a recepty tak mi je niekedy aj do plaču aj do smiechu aký sme SLOVÁCI zapredanci a rýchlo sa prispôsobíme. Aj keď recepty iných krajín tiež uznávam ale náš recept je náš. Vie mi to potvrdiť aj moja rodina ktorá už niekoľko rokov žije v USA a keď ona navarí nejaké naše jedlo idú sa "amíci" zadusiť. No možno teraz sa mi nejedna mladá kuchárka vysmeje ale mne to nevadí ja som SLOVENKA a nezapriem sa.
babav
@sonulienka , je to v podstate variacia loksov , ci nie ? Moja mama ich zvykla robit na sladko , s makom .Pochutka :-).
klukodvody
@jujoska nevím proč tam nebylo mých 5 hvězdiček ,dal jsem je tam teď znova ale také když se podíváš na magi z ligurčeka ,tak tam mám 3 x stejný komentář pod sebou .Také nevím proč .Víš přece jen jde internet trošku dál a stát se může ledacos .Dost mně mrzí i když píšeš že nic ve zlém tvoje reakce nechci to rozebírat a prosím nedělej to ani Ty ,protože to sem nepatří ,ale jedna věc byla a je u mně známá ,že když něco řeknu ,tak to platí a tím se řídím celý život ale za chybu nebo omyl opravdu nemohu .
sonulienka
Ďakujem Vám všetkým a nejde mi o hviezdičky som len šťastná, že vôbec komentujete a nebola by som rada keby sa niečo začalo rozoberať čo nie je podstatné pri mojom recepte. Naozaj Vám všetkým aj Tebe @jujoska aj Tebe @klukodvody a všetkým ešte raz vďaka a teším sa na Vaše skvelé recepty na to je táto stránka kde sa učíme od každého niečo.
klukodvody
@sonulienka neboj se nebudu o tom dále diskutovat a kazit Tvůj recept z kterého je cítit Vaše domácí pohoda a o tom to je .To víš 71 roků je dost a k nějakému omylu dojít mohlo a je pravda ,že jsem řekl že se mně recept buď líbí nebo ne a potom ho nekomentuji a když komentuji dávám vždy 5***** a opravdu nevím proč tam nebyly ,ale už určitě jsou .A Vám doma přejeme tu nejkrásnější pohodu a užívej důchod dokud můžeme .
sonulienka
@klukodvody aj prajem aj Tebe aj Tvojej rodine veľa zdravia, pohody, šťastia a radosti do života a hlavne ešte dobre variť, piecť a papať. To tiež prajem nám všetkým včetne adminom a adminkám tu na vareche.sk
jozka2
Tak ty toho svojeho zlateho-mileho takto rozmaznavas.Mas pravdu vaz si ho kym ho mas.Takou loksickou by som nepohrdla ani ja.Stara dobra klasika.5
jozka2
Este som zabudla,mas tam v rozpise-PRASOK SODOVY-je to soda bicarbona a ci PDP.
sonulienka
@jo žka dva veľmi pekne si to napísala aj si to vážim sme stále spolu aj keď všeličo príde ale na všetko sme dvaja. Ďakujem za to.
A v rozpise je sóda bicarbóna-hádam to opravím.
janger
Dobre, take starodavne jedlo. Strasne mi to pripomina take placky, co robievala moja babka. Volala to belose, piekla ich na platnicke, potierali sa s maslom. Neviem, ci to je toto...Ale chutne je to iste :-).
sonulienka
@janger presne je to ono ale všade sa to inak volá. Manžel si to potieral maslom ale ja cesnakovou vodou. Ale ešte dám na varechu.sk tiež podobné ale tam idú surové zemiaky. Keď budem robiť tak pridám.A ďakujem za komentík.
tassiedevil
aj moja mamka robievala kedysi niečo podobné a piekla to na šporáku a bolo to super.....:) potierali sme to husacou masťou....veľmi chutné..:)*****
sonulienka
Ďakujem Vám a vidíte, že aj dnes si môžeme takéto niečo jednoduché uvariť a hlavne zaspomínať na našich predkov. A hlavné je, že nám to chutí. Mne už vnučka volala, že si musíme urobiť "pacále" toto je tiež jedno jedlo ktoré som Ti už @janger písala a ktoré potom keď budem robiť sem pridám. Je to tiež výborné tiež to robievala moja svokra a manžel a tiež deti a vnúčence som to naučila a majú to strašne radi.
kukulienka71
tiež mi to pripomína lokše, všetko zo zemiakového cesta mám rada, takto pripečené ešte viac. Výborné raňajky ste mali.
terinka55
U nás sa volali "osúšky, posúšiky". Mastili sa maslom alebo aj vytopenou masťou a stará mama ich piekli na "šporhelte", kde sa kúrilo drevom. Veru, je to už veľmi dávno a len spomienka na detstvo a mladosť. Ďakujem za pripomenutie. Pochvala!
sonulienka
@terinka55 som rada, že som Ti pripomenula mladosť. Veru už je za nami ale niekedy si aj zaspomínať treba aj jeď len takýmto obyčajným ale výborným receptom.
evanaaa
Jaj, zemiakové lokše by som si aj ja dala....ale len naslano.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia