Raňajkové sladké pečivo fotorecept

cesminaz - fotkaCesminaz, madarsko, 11. februára 2018 14:27
Ďalšie recepty »

Raňajkové sladké pečivo (fotorecept)Foto: cesminaz

Jemné, ľahučké sladké pečivo z jogurtového kysnutého cesta, vhodné nielen na raňajky, ale aj deťom na desiatu :-)

18 ks
porcií
20 min
na 180 °C

Suroviny

Cesto:
1100 g
200 g
4 dcl
1 dcl
100 g
3 dcl
50 g
2 ks (2 x 8 g)
2 ks
1 KL
Na potretie:
2 ks
Na posyp:

Postup prípravy

  1. 1

    Najprv si pripravíme potrebné suroviny. Biely jogurt som si odmerala 2x za dvojdecový pohár. Treba použiť hustejší jogurt. Maslo som dala na sporáku zohriať, ale nech nie je celkom horúce/vriace.

    Raňajkové sladké pečivo (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Do jednej misky dáme najprv zohriate mlieko a rozdrobené droždie, ktoré metličkou rozhabarkujeme. Pridáme kryš.cukor, van. cukor, soľ a tiež dobre premiešame. Potom jogurt a zasa metličkou premiešame. Napokon pridáme 2 bielky, olej, rozpustené maslo a zasa dobre premiešame. Teraz potroške sypeme múku do tekutiny a rukou stále dobre do hladka premačkáme, aby neostali hrčky. Takto postupujeme až do konca s celým množstvom múky. Má vzniknút polomäkké, jemné cesto, ktoré sa oddeľuje od misky. Nakoniec cesto pomocou trochy múky ešte krátko vymiesime do bochníka, poprášime vrch múkou a necháme na teplejšom mieste cca 1 - 1,5 hod. nakysnúť.

    Raňajkové sladké pečivo (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Nakysnuté cesto vyklopíme na pomúčenú dosku, urobíme valec a pokrájame ho na rovnaké kúsky. Každý jeden kúsok znova premiesime do bochníčka. Podsypávame len minimom múky. Urobené bochníčky hneď pokladieme na plech s papierom ďalej od seba. Prikryjeme zľahka tenkou utierkou a necháme na teplejšom mieste 25 - 30 minút podkysnúť.

    Raňajkové sladké pečivo (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Keď bochníčky podkysli, natrieme ich žĺtkom, ktoré sme zmiešali pár kvapkami vody. Po natretí ich narežeme novou žiletkou - je na to vhodnejšia než nožík :-) Napokon posypeme makom a dáme plech do rúry, ktorú sme si už dopredu rozohriali na 180 °C na cca 20 minút. Treba si to sledovať. Keď už krásne nakysli a sú červenkasté, treba skraja jednu nadvihnúť a kuknúť spodok. Ak je uz hnedý, sú určite upečené :-)

    Raňajkové sladké pečivo (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Sú fantastické. To množstvo jogurtu urobí svoje :-) nielenže ochutí cesto, ale ho aj zvláčni a zjemní.

    Raňajkové sladké pečivo (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Pečivo je výborné aj len tak samotné s kakaom a mliekom, ale natreté maslom a medom, či marmeládou je to priam fantastické ;-) Prajem dobrú chuť!!!

    Raňajkové sladké pečivo (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Je mäkké, ľahučké, jemné a vláčne. Veľmi sa podobá vianočke :-) A čo je najdôležitejšie, že ostane výborné aj na 2. - 3. deň.

    Raňajkové sladké pečivo (fotorecept) - obrázok 7
Recept je zaradený do tagov:


TOPlist