Restovaná pečeň

Raňajková morčacia pečeň na slanine (fotorecept)

Autor receptu: sracz

Vopred sa Vám všetkým ospravedlňujem za nekvalitný titulný obrázok. Niečo sa mi pri fotení „poondilo, potentočkovalo, či podžubalo” a ja doposiaľ neviem, v čom je moja chyba. Ak budem môcť, tak obrázok určite vymením. Ale na kvalite tejto restovanej morčacej pečene to neubralo. Mal som iba jednu, tak som ju orestoval pre moju krajšiu ½, veliaceho to kontraadmirála. Podobne to robila v detstve naša mamka. Na „striedačku” pre mňa a brata. Pečeň potrebovali deti, vraj na podporu ich zdravého rastu!

1
porcia
15 minút
príprava
15 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. V prvom kroku som dočistil a umyl morčaciu pečeň, ktorú som po osušení, odložiac do mištičky, pokvapkal plnotučnom liptovskou horčicou, prstami premiešal a odložil na kraj stola, než som pokrájal slaninu a dal ju vyškvariť. Potom som na malé kúsky pokrájal ½ zelenej hrubostennej papriky a na mesiačiky ½ červenej cibule a oboje som pridal k vyškvarenej slanine. To všetko, podľa rady milej pani Blaženiakovej, mojej váženej pani učiteľky a majsterky kuchárskeho umenia z roku 1991. Tento medzičas postačuje na to, aby pečeň, bársakého druhu, dostatočne zjemnela a bola pripravená na následné restovanie.
  2. Teraz som ešte „krát” premiešal slaninovo-cibuľovo-paprikový základ a nežne naň uložil lalok morčacej pečene a na Ø teplote nechal rovné štyri minúty (4´) restovať; potom som ju jemne posypal mletou sladkou paprikou a čerstvo mletým čiernym korením, premiešal a po kontrole, či je pečeň uložená neopečenou stranou hore, som v restovaní pokračoval druhé 4´.
  3. Nuž a pri vypnutom ohreve som nasledujúce raňajky „na vidličku” zjemnil orieškom masla
  4. a servíroval ozdobenú lístkom zelerovej vňate. Až teraz som ju posypal soľou. Podľa slov pani, u ktorej bývam a pre ktorú varím i pečiem, bola to dobrota prenáramná. Ja sa Vám ešte raz ospravedlňujem za nekvalitný obrázok. Sľubujem, že sa polepším!
  5. … hej a ešte ukážka našej prvej figy s Ø 50 mm!
  6. Krásna, ale málo sladká. Asi som ju zo stromu odstrihol priskoro.