Rakvičky so šľahačkou z Čiech

Ján Halaj
z reštaurácie Rouge hotela Mikado**** v Nitre, 8. októbra 2019
Rakvičky so šľahačkou z Čiech
Foto: Pravda - Robert Hüttner

Suroviny

1 ks
4 ks
250 g
1 bal.
300 ml




Postup

  1. 1

    Najskôr predhrejeme rúru na 180 °C. Vajce, žĺtky a oba cukry vyšľaháme na hustú penu.

  2. 2

    Formičky vymažeme tukom a naplníme do dvoch tretín a vložíme do rúry. Keď rakvičky zväčšia objem, teplotu rúry znížime na 150 °C a dopekáme asi 30 minút, aby boli v strede prepečené.

  3. 3

    Po vybratí z rúry necháme vychladnúť a vyklopíme. Ozdobíme šľahačkou.

Diskusia k receptu

evanaaa
Rakvičky boli môj obľúbený zákusok ( v Detskej cukrárni - DEKE)....rozplývali sa v ústach.
evanaaa
Rakvičky boli môj obľúbený zákusok ( v Detskej cukrárni - DEKE)....rozplývali sa v ústach. Zaujímalo by ma, že prečo z Čiech, nikde sa nič nespomína.....
3sandra3
Ja som rakvičky veru na Slovensku nikdy nejedla. Jedla som ich v Čechách, keď sme tam boli na výlete, tak vždy rakvičky. Mňam.
haji
Foto možná zkresluje, korpus rakvičky je mohutný. Klasice odpovídá užší a delší tvar.
evanaaa
@redakcia , ďakujem...ja som to chápala tak, že tá šľahačka bola z Čiech :) Ale ináč, ja som tam rakvičky nejedla, len u nás....ani som nevedela, že to je ich recept. @haji , pravdu máš, nemá to tvar rakvičky, ale hranolu, či tehly :)
1x haji
haji
@evanaaa (9.10.2019 18:49)
Evi, také to nevím, že rakvičky jsou česká záležitost, podle mě spíš československá. Ale nebudu se tu kočkovat o původ receptů /věnečky apod./ - zvlášť když vznikaly za dob společného státu.
zinnajdha
Spomienka na detstvo : v Starom Smokovci bola v Dome služieb cukráreň, chodili ich tam jesť ľudia asi z celého východného Slovenska.
nephilim
Bože, áno. Zásadne v starej Fantovej kavárne na Hlavním nádru. Silný čierny čaj. Rakvičky. Šľahačku zjedol vtedajší frajer. Tak aj dopadol. Cestu do Dráždan odsedel na WC. Odvtedy im hovoril česká pomsta.
marikaa
V cukrárenskej výrobni v Starom Smokovci som svojho času pracovala. Rakvičky sme pôvodne robili tak, že po upečení sa do nich navŕtala dierka a cez ňu sa nastriekala šľahačka aj dovnútra. Neskôr kvôli zjednodušeniu sa šľahačka striekala už len na povrch. Bola to mňamka.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia