Quiche s bielou špargľou a lososom (fotorecept)

Autor receptu: janger

Toto je velmi jednoduchy sposob pripravy cesta....Quiche je tentokrat so sparglou, kralovnou jarnej zeleniny...

4
porcie
35+35 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Najprv spravime klasicke cesto na quiche. Da sa, samozrejme, robit aj rucne, no ja som robila v kuchynskom robote. Zmiesame muku so solou. Pridame na kocky pokrajane studene maslo. Miesame asi minutku.
  2. Prilievame po lyziciach ladovu vodu. Mala som pripravenych 7 PL, ale stacilo mi 6.To zalezi aj od muky, ako vodu prijme a aj od zlozenia masla... Potom este miesame taku minutku (mierna rychlost). Ak by sa cesto zdalo moc suche, trusive, tak pridame este trosku vody. Cesto bude vyzerat asi takto.
  3. Zabalime ho do kuchynskej folie, trosku splostime a dame do chladnicky. Ja som ho mala v chlade asi 3 hodiny, no staci aj kratsie.
  4. Ocistime sparglu. Supky a konceky mozeme odlozit a neskor ich pouzit na pripravu polievky. Sparglu dame do studenej vody (s troskou soli a cukru). Nezakryvame. Hned, ako zacne voda vriet, vypneme. Sparglu nechame vo vode este asi 5 minut postat. Nebude uplne uvarena, ale to nevadi, lebo pojde este do rury. Potom vyberieme, nechame dobre odtiect, ususime kuchynskou papierovou utierkou. Kazdu sparglu prekrojime na 4 kusky. Ak ma niekto zaujem, tak recept na pripravu spargle (ako kompletne jedlo) na jednoduchy sposob mam aj v tomto recepte: http://varecha.pravda.sk/recepty/spargla-na-jednoduchy-sposob/27842-recept.html
  5. Vychladene cesto vyvalkame na posypanej doske. Bude sa tazsie valkat, lebo v chlade stvrdlo. Ale pojde to. Pravidelne ho o kusok pootocime, tak sa nebude prilepovat. Prenesieme ho pomocou valceka do maslom vytretej a mukou vysypanej formy. Moja forma je 28cm siroka a 3cm vysoka.
  6. Trosku popritlacame. Vrch zrezieme. Nechajte to kusok vycnievat nad formou, lebo pocas pecenia sa trochu scvrkne. Potom dame na cesto papier na pecenie, nasypeme suchu strukovinu a dame piect do vyhriatej rury, na 200 stupnov, tak asi na 20minut. Ak by sa vam zdalo, ze okraje moc rychlo tmavnu, teplotu znizte na 180 stupnov. Potom papier stiahneme a este pecieme asi 10 minut. A ak sa chceme poistit, aby cesto nebolo od naplne velmi mokre, tak ho este mozeme potriet rozslahanym vajcom a dat na dalsich 5 minut zapiect.
  7. Pripravime si mokru zlozku, ktora pocas pecenia spoji napln. V odmerke rozslahame 4 vajcia a prilejeme asi 250ml smotany (pripadne mozete smotanu, alebo cast smotany nahradit aj mliekom). Budeme mat asi 450 ml tekuej zlozky. Moze byt, ze bude stacit aj 400ml. Pomelieme do toho trosku korenia. Sol netreba pridavat (syr a losos su uz dost slane).
  8. Na upecene cesto dame kusky udeneho lososa, poukladame pokrajanu sparglu, zasypeme posekanou petrzlenovou vnatou (taku dobru viazanicku), posypeme postruhanym parmezanom.
  9. Na to vylejeme tekutu zlozku a dame piect do rury. Asi na 35 minut, pripadne dlhsie. 175-180stupnov.
  10. Vyberieme z rury a pripadne este trosku ozdobime kuskami lososa, vnatou.
  11. Podavame s nejakym salatom. My sme mali salat s cinskej kapusty, zmiesanej s paradajkami a redkvickou. Pridala som do toho este aj na kusky posekany korbacik (syr). Dressing bol olej a ocot, v pomere 3:1, trosku korenia a stipka soli.
  12. Prajem dobru chut. Vseobecny postup na pripravu cesta je v mojom recepte Cesto na quiche, slanu tortu: http://varecha.pravda.sk/recepty/cesto-na-quiche-slanu-tortu-zaklad-fotorecep/40976-recept.html