Quibebe fotorecept

slavka2012 - fotkaslavka2012, 6. apríla 2013

Je to kreolské jedlo z argentínskej provincie Corrientes. Pôvodne si ho pripravovali i názov mu dali Indiáni z kmeňa Guaraní, ktorí obývali celé atlantické Zobraziť celý popisJe to kreolské jedlo z argentínskej provincie Corrientes. Pôvodne si ho pripravovali i názov mu dali Indiáni z kmeňa Guaraní, ktorí obývali celé atlantické pobrežie od dnešnej severnej Brazílie po Uruguaj, Paraguaj i argentínske provincie Misiones a Corrientes, kde sa rôzne verzie quibebe pripravujú dodnes. Jeho základom je žltá (maslová) tekvica, ktorá bola jednou z hlavných zložiek potravy Indiánov Guaraní v predkolumbovskom období. Európski prisťahovalci ho obohatili o syr a mlieko .

4
porcie
30 minút
príprava
40 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 kg
150 -250 g
cca 2,5 dcl
300 g
1 ks
podľa chuti
podľa chuti
2 PL




Postup

  1. 1

    Najskôr si pripravíme jednotlivé suroviny: maslovú tekvicu očistíme, pokrájame na kocky, uvaríme v neosolenej vode, zlejeme a vidličkou roztlačíme na pyré, v ktorom by však mali zostať zachované vlákna tekvicovej dužiny. Očistenú cibuľu nakrájame na drobné kocky, syr na väčšie trojuholníčky.

    Quibebe (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Na panvici zohrejeme olivový olej a pokrájanú cibuľu na ňom dosklovita opražíme.

    Quibebe (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Pridáme roztlačenú tekvicu, podlejeme ju troškou vody a za častého miešania ju na slabom ohni osmážame, až kým sa neprehreje.

    Quibebe (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Potom pridáme mlieko, množstvo závisí aj od vodnatosti tekvice, ktorá má mať stále skôr kašovitú konzistenciu, zeleninový bujón a pokračujeme v zahrievaní i miešaní.

    Quibebe (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Keď je kaša takmer homogénna a horúca, pridáme syr (ja som použila goudu a Havran), pokrájaný na väčšie kúsky. V Corrientes dávajú na 1 kg tekvice 500 g syra, mne sa to zdalo príliš ťažké, takže ja ho dávam cca 300g.

    Quibebe (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Syr je možné pridať aj postrúhaný, vtedy sa rozpustí v kaši, ak ho necháme pokrájaný na väčšie kúsky, nerozpustí sa úplne a jeho chuť umožní lepšie vyniknť chuti tekvice.

    Quibebe (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Miešame, kým sa všetko poriadne neprehreje a syr čiastočne nerozpustí. Na záver prisolíme alebo prisladíme (to je sladká verzia), ak sme solili, okoreníme čerstvo zomletým čiernym korením a môžeme pridať nadrobno pokrájanú petržlenovú vňať (mne zvädla, tak som ju nepoužila).

    Quibebe (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    V Corrientes, kde som quibebe jedla prvýkrát, sa v kreolských rodinách podáva ako prvý chod najmä v zime, naslano alebo nasladko, bez prílohy.

    Quibebe (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    V Misiones k nemu niekedy podávajú varené maniokové hľuzy a v Brazílii aj varené zemiaky. Mne veľmi chutí aj s koriandrovou vňaťou, ale to je už môj prídavok.

Diskusia k receptu

manya
asi budem musieť počkať do novej úrody, ukladám.))
martinis
toto môže byť naozaj veľmi zaujímavé jedlo, ktoré by sa oplatilo vyskúšať :) ochutnám, dám vedieť ! ;)
jerica
Zaujímavé, keď bude príležitosť vyskúšam,ináč ide do KK.
mariamka
presne tak, ze nazov nam nic nevravi a este sa to minulo sezone, ale moze to byt chutne , doporucujem "poslovencit" :) a inak , ukladam :)
radost
@slavka2012
ty si taká tajomná žena-dávaš recepty-voňajúce cudzinou...dalekou cudzinou...sina vlastné oči videla tento gastrosvet..??
túto tekvicu pestuje mama...neviem-čio sa mi podarí originálchuť...suroviny v sezone tekvíc-budú..syr kúpiť možno...nooo-láka ma to ochutnať...prívarky..polievky..zapečená..pod vajce..do fašírok...a čo je viem kde ešte tekvice využívame...tak prečo neskúsiť aj toto...:-))
2010
@slavka2012 , ani som nevedel ze daco take podobne vyrabame na opacnej strane sveta, akurat syr byva cheddar :-) a extra bud , koriandrova vnat alebo cinska cesnakova pazitka.


radost
po tej fotke @2010 ma to láka...to bude dlhé čakanie-kým urodí..kedy budeme sadiť-ked všade plno -ešte-snehu !!!
takže aj príloha...:-)
silvi
Akej je to konzistencie prosím? môžem aj s tým ozvláštniť moju mrkvovú diétu?
letisia
No ja veru nebudem čakať na novú úrodu a hneď v pondelok kúpim maslovú tekvicu v obchode a vyskúšam. Takéto recepty mám rada.
slavka2012

@mariamka , je prirodzene, ze nazov sam osebe ti nic nehovori, lebo je cudzojazycny a oznacuje jedlo, ktoreho priprava, zlozenie, vzhlad i konzistencia su nazorne ukazane a popisane v recepte. Ked v 16. storoci spanielski pristahovalci osidlili tieto konciny, toto jedlo jednoducho prebrali od Indianov i s nazvom v ich jazyku tupi-guarani a ten mu ostal dodnes, nepreklada sa ani do inych jazykov. S tou sezonou je to relativne, pretoze na juznej pologuli prave zacina jesen a vrcholi zber tekvic :-). Ja som vcera kupila tekvicu v Kauflande, tusim dovezenu z Chile.
slavka2012
@radost , dakujem za komentar, samozrejme pri pouziti a kombinovani tohto jedla s inymi sa fantazii medze nekladu, prave naopak, i ked v krajine povodu ho jedia ako som uviedla. Treba si totiz uvedomit, ze ide o velmi stare jedlo, navyse jeho zaklad bol prebrany od Indianov, ktori boli na nizsom stupni civilizacneho rozvoja, takze je to naozaj velmi jednoduche a nerafinovane jedlo pokial ide o pripravu, i o servirovanie. Tato jednoduchost, alebo primitivnost mu umoznuje siroke pouzitie, ci uz ako hlavne jedlo naslano, alebo ako dezert nasladko. Ako prilohu som ho v Argentine nepoznala, ale fotografia 2010 je naozaj inspiraativna. Tak nech sa quibebe podari:-).
slavka2012
@2010 , no to je globalizacia v praxi, ja som zase nevedela, ze v Australii existuje prakticky identicke jedlo a pouziva sa ako priloha:-).Ma nejaky nazov? ten koriander ma potesil:-).
slavka2012
@letisia , aj ja som kupila maslovu tekvicu vcera v obchode. Tej cibule netreba dat az 250g,to hovori recept, ja davam cca 150, to zavisi od gusta.
2010
@slavka2012 , neviem preco ale tekvica je tu velmi bezne pouzivana surovina aj v krcme mozes dostat k stejku pecenu tekvicu alebo pumpkin mash.Tu davaju piect nielen zemiaky k masu ( ked sa tekvica pecie ma ovela lepsiu chut ). Co ostane sa na druhy den pekne rozlaci ochuti a mas super pyre :-) Tekvicu mam spravim cez tyzden podla tvojho receptu.


palokuchki
Vyskusam tento tvoj recept. Prave mi v zahrade dozrievaju taketo chutne oranzove tekvice. @2010 , s tou zapekanou zeleninou robim presne tak ako je to na tom obrazku co si pridal.
babav
@slavka2012 ,vdaka za další jedinečný recept, vylepseny históriou jeho pôvodu. Tu u nás takto pripravenú tekvicu nepoznám,ale upecenu ako prílohou k masu namiesto zemiakov áno, tiež ako pyre a na prípravu chutnych polievok.Je to veľmi zdrava zelenina .Na trhu je cely rok , určite vyskúšam pripravit podla tvojho receptu .
slavka2012
@2010 , vdaka za nazornu inspiraciu, ta zelenina na fotke nema chybu! Urcite ju takto urobim. Ten lesk, to je od oleja? A korenia- rozmarin, limetka a bobovy list? Ja si myslim, ze krajiny, ktore mali dlhsi a uzsi kontakt s Novym svetom pouzivaju tekvice ovela viac. pamatam si, ze ked som bola mala, stari rodicia pestovali tekvice, kym boli zlene, pripravovala sa z nich omacka s koprom, a ked dozreli, vybrali sa jadierka a duzina sa davala sliepkam. Jednoducho to u nas nie je zauzivane konzumovat tekvicu vo velkom.
slavka2012
@palokuchki , no to by som veru prijala, dozrievajuce tekvice v zahrade:-). Moji argentinski pribuzni tiez pecu tekvice k masu,tam som to kedysi videla prvykrat. Mozno by bolo zaujimave pridat recept na tuto pecenu zeleninovu zmes i na Varechu.
slavka2012
@babav , dakujem, tekvicu mam aj ja velmi rada. Pyre som z nej sice este nerobila, ale kremovu polievku, kari, alebo dusenu s inymi zeleninami ju robim casto, lebo aj u nas ju uz nastastie dostat aj mimo sezony. V Argentine ju povazuju doslova za liecivy prostriedok na zazivaci trakt. No a samozrejme, z jedneho druhu tekvice - calabaza - za robia nadobky na caj mate.
tassiedevil
voľakedy dávno tekvicu na pečenie sme volali banán pre chudobu...:))len že nakoniec tá tekvica je zdravšia ako banán...aj tu v Austrálii je populárna k pečenému mäsu a pod... pekný receptík...dakujem
jozka2
pripajam sa k nadsencom tvojho receptu,tekvicove jedla mam rada a inac je veeeelmi zdrava pre znacny obsah beta karotenu,naaajzravsia je ked sa je surova,inac je aj lieciva.
stacy77777
ja opatrujem od jesene jednu menšiu tekvicu v mojej chladnej špajzke,akurát tento týždeň som pozerala recepty, čo by sa dalo z nej uvariť, niečo nové, čo sme ešte nemali... recept prišiel vhod, páči sa mi,vďaka
staja
@Slavka2012 , vyzerá to výborne, vyskúšam. Tiež mám v pivnici podobne ako @stacy77777 , ešte z vlaňajšej úrody niekoľko tekvičiek hokkaido, používam ich pravidelne do zeleninových jedál, tak to skúsim. Táto kombinácia so syrom je veľmi lákavá.
lusinkab
tak toto teda ja urcite vyskusam moze to chutit uzasne :-) krasny postup a tie fotky... este dobre,ze uz mam po obede. Inaksie moj kamarat argentincan zvykol robit ako prilohu k steaku uvarene zemiaky a tuto tekvicu,osolil,okorenil,trosku masla a mlieka a popucil ako nasu zemaikovu kasu. No co ti poviem vynikajuce :-)
slavka2012
@jozka2 ,stacy77777, staja: dakujem Vam za komentare, verim, ze vam bude chutit. Pokial ide o tie tekvice z jesene, mne sa stalo, ze ked som ich dlhsie skladovala (poslednu som minula minuly tyzden), po tepelnej uprave boli sladsie ako tesne po zbere; takze treba ratat aj s takouto eventualitou.
slavka2012
@tiginko , aj s cedarom to bude iste dobre, len ho bude asi treba pokrajat na mensie kusky. V Corrientes na toto jedlo pouzivaju tzv. queso cremoso, kremovity syr, sice tvrdy, ale maksi ako napriklad nas eidam. Mne sa po dlhom skusani osvedcil uzrety Havran, a pre vyraznejsiu chut pridavam bud goudu alebo iny vyrazny syr, zhruba 1:1.
slavka2012
@lusinkab , ano, aj ja som jedla prvykrat maso s tekvicou ako prilohou v Argentine a velmi mi to chutilo, robit ju odvtedy aj doma. AJ pyre je fajn, my robievame aj z tekvice a zemiakov v roznych pomeroch. Pridavame usmazenu cibulku na sposob zemiakov a je to vyyyborneee :-).
slavka2012
@lusinkab , Pardon, mne tam vyhodilo slova v uvodzovkach, ma to byt zvykneme robit aj doma, a druhe ma byt na sposob stouchanych zmiakov.
lusinkab
:-)))) slavka2012 som to pochopila :-) no s tou usmazenou cibulkou je to neskutocne. To mi zvykol spolubyvajuci robit stale ked ma chcel potesit :-) ale naj naj naj steak som mala v Argentine no skoda slov nemohla som sa prejest tych ich uzasnych jedal :-)
slavka2012
@lusinkab , jooj, tie argentinske masa, su jedinecne.A nielen steaky, ale aj kozlacinka v Mendoze a pomaly peceny bocik v Bs As. Mnam.
lusinkab
@slavka2012 no to teda hej :-) mala som to stastie tam stravit mesiac v kamaratovej rodine. Do Mendozy som sa nedostala hadam na buduce sa mi podari. Stihla som len Buenos Aires a Mar del Plata ale asi naj dovolenka aku som kedy mala
slavka2012
@lusinkab , no aniniet divu, je to taka obrovska krajina, ja som tam bola niekolkokrat, a este ju tiez nemam celu prejdenu. Mendoza je velmi pekne mesto, i ked je to prakticky pust, keby som si vsak mala vybrat, kde chcem v Argentine zit, asi by to bolo prave tam, hoci je to seizmicka oblast a periodicky sa tam vyskytuju aj silne zemetrasenia...
lusinkab
@slavka2012 presne tak mna laka Mendoza a este Patagonia ale to az asi za par rokov :-) ale urcite tam chcem ist opat.
mijaita
@slavka2012 tenhle recept je opravdu skvostny. I ja tohle z dyne varivam, protoze mam zasobu jeste do leta, tak mam celkem bohaty, dynovy jidelnicek.
Dovolim si pár poznámek ke quibebe. V kazde z tech zemi se vari trosku jinak a ma dost obmen. Ale urcite krome syra nepridavaji mleko. O bujonu si take dovolim pochybovat a olivovy olej take nepouzivaji. V rodinach se vari takova jidla uplne jednoduse. Nekde pridaji i cesnek a trosku cukru.
Samozrejme, ze si v nasich zemich kazdy recept upravi, ale pak uz to neni "echt" :-) To neni kritika tveho skveleho receptu @slavka2012 !



Doplnuji varenym, kurecim masem, ktere vkladam do quibehu a sypu mletymi, prazenymi, dynovymi seminky. Je to opravdu hodne dobre!
tiginko
tiež pekná varianta @mijaita , bez tvojich semienok si to ani neviem predstaviť :-) Aj ma napadlo, že musím vymyslieť kvôli dcére bez mlieka, resp. s nejakou náhradou... uvidíme
mijaita
@tiginko ten syr je z mleka, tak nevim cim nahradit, leda kdyby byl sojovy? Varim dyni na tolik zpusobu, je to krasny, universalni zaklad. Zkus ten sojovy syr, pokud dcera muze!
slavka2012
@mijaita , dakujem za kompliment, aj tvoj recept je pekny. Povodne kreolske quibebe sa robilo 3 surovin, z tekvice, oprazenej cibule a syra, a ja som v uvode predsa uviedla, ze toto je correntinska verzia. Olivy sa v Argentine pestuju uz niekolko storoci a pouzivanie olivoveho oleja v ich kuchyni je uplne bezne. Samozrejme, ze v 16. storoci osadnici nepouzivali bujon, ale osoleny vyvar, v ktorom sa varila tekvica, to je jednoducho vplyv civilizacie. Je normalne, ze ked je toto jedlo rozsirene na takom obrovskom uzemi, ma rozne varianty, uz len preto ze sa pri ich vzniku stretali rozlicné vplyvy. Prave to je na kreolskej kuchyni krasne.
mijaita
@slavka2012 nez jsem docetla do konce, zapomnela jsem co bylo na zacatku! :-) Je pravda, ze tu evropskou verzi neznam. Kazdopadne scimkoliv a jakkoliv, je to vyborne a ja mam jeste jednu verzi, stejnou a presto odlisnou, nebude ti vadit, kdyz ji pridam do receptu?
tiginko
@mijaita dcéra nemá alergiu na mliečnu bielkovinu, len nevie spracovať laktózu. Zatiaľ ešte niektoré mliečne výrobky, hlavne ktoré prešli nejakým kvasným procesom v pohode znáša - jogurty, tvaroh, kyslú smotanu, tvrdé a zrejúce syry. Len sladké mlieko a smotanu v žiadnom prípade. Už sme zvyknutí na rôzne náhrady mlieka, takže určite si poradíme :-)
matata1
@slavka2012 ďakujem za perfektný receptík. V špajzíku sa na mňa vyškiera jedna tekvica, tak už viem, ako ju urobím. @2010 inšpirujem sa aj tebou a bude ako príloha k pečenému mäsku.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia