Pyramída z profiteroles s chrenovým krémom (fotorecept)

Autor receptu: alexdidi

K blížiacim sa Vianociam teraz vypekáme rôzne sladké koláčiky,ale blíži sa i Silvester a to si môžeme pripraviť niečo na slano.Takou piramídou plnou guličiek z odpaľovaného cesta naplnených ľahučkým krémom určite ohúrite svojich hostí.Chrenový krém môžeme nahradiť i bryndzovou,šunkovou alebo napr.lososovou penou.A k tomu dobrá domáca údená šunčička.....

30ks
porcií
60 minút
príprava
40 minút
na 220/180 °C

Suroviny

Postup

  1. Do vyššieho hrnca s dvojitým dnom vylejeme mlieko,pridáme maslo a soľ.Privedieme do varu a hneď vsypeme preosiatu múku.Na miernejšom ohni miešame a odpaľujeme ,kým cesto nezíska hustú kašovitú konzistenciu a nelepí sa na dno a steny hrnca.Odstavíme,preložime do misy a miešame,až kým trochu nevychladne.
  2. Potom postupne po jednom dobre zašľaháme vajcia.
  3. Cukrárenské vrecko s hladkým nádstavcom naplníme pripraveným cestom a na plech vyložený fóliou alebo papierom na pečenie nastriekame malé kôpky.
  4. Rúru vyhrejeme na 220stC(teplovzdušná o 20st menej).Pripravený plech vložíme do rúry a pečieme 10 minút.Potom teplotu znížime na 180(160)stC a pečieme ďalších 30 minút.Nezabudnúť:ešte asi 5 minút po vypnutí necháme v rúre pri pootvorených dvierkach,aby "nespadli".Mne vyšlo 30 kusov.Môžete urobiť aj viac menších kopčekov,potom však pečte kratšie.Ešte za tepla vytvoríme na spodnej strane malý otvor,aby sme neskôr mohli plniť krémom.Necháme úplne vychladnúť.
  5. Na plnku nastrúhame chren.
  6. Vyšľaháme šľahačku,prešľaháme ju aj s kyslou smotanou a dochutíme citrónovou šťavou,soľou a nakoniec primiešame chren.
  7. Pomocou cukrárenského vrecka profiteroles naplníme krémom.
  8. TIP 1:piramídu môžeme tvoriť aj "lepením" našim krémom,aby si udržala tvar.Po jej postavení ju mierne potriem vaječným bielkom a "zasnežím" syrom feta.Teraz som to nerobila,lebo moje profiteroles budú v mrazaku čakať do Silvestra.
  9. TIP 2: vytvoríme si dve piramídy.Jednu na slano a druhú na sladko z vanilkového krému s vaječným koňakom a polejeme karamelom alebo čokoládou. Prajem krásny koniec starého roka a ešte krajší nový rok.