Punčové rezy á la Lindy fotorecept

moli - fotkamoli, 23. júna 2010
Punčové rezy á la Lindy (fotorecept)
Foto: moli

Dovoľujem si tento recept takto nazvať, lebo som si ho sama vymyslela a každý ho zbožňuje.Máme veľa členov v rodine, a v kruhu známych, Zobraziť celý popisDovoľujem si tento recept takto nazvať, lebo som si ho sama vymyslela a každý ho zbožňuje.Máme veľa členov v rodine, a v kruhu známych, ktorý ich milujú, ale najčastejšie ho pečiem svojmu manželovi.Takmer ku všetkým jeho sviatkom, je totiž to milovník (mojich) punčových rezov. :o)

48
porcií
50 minút
príprava
60 minút
na 150 °C

Suroviny

Piškóty:
18 ks
18 PL
18 PL
Na zálievky:
2x100 ml
2x100 ml
200 ml
6 PL
1 fľaštička
250 ml
Na polevu:
300 g
1/2 ks
1 ČL
1 PL




Postup

  1. 1

    Pripravíme si všetky potrebné ingrediencie a po jednom zhotovíme a upečieme 2 pláty ružovej piškóty a 1 plát žltej (bez farbiva).

    Punčové rezy á la Lindy (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Jeden plát žltý: Vymiešame si tuhý sneh z 6 bielkov, pridáme po lyžiciach 6 PL p. cukru a po jednom vaječné žĺtka.Ručne lopatkou vmiešame 6 PL polohrubej múky.Cesto vylejeme na hlboký plech vyložený papierom na pečenie a pečieme cca 20 min na 150 stupňoch.

    Punčové rezy á la Lindy (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Dva pláty ružové: Na jeden potrebujeme:6 vajec, 6 PL p. cukru a 6 PL polohrubej múky, červenú potravinársku farbu.

    Punčové rezy á la Lindy (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Kým po jednom upečieme piškóty, zatiaľ si pripravíme zálievky.Ak nemám už z bazového sirupu, tak si uvarím číru zálievku zo 180 ml vody a 5 PL k.cukru.Keď vychladne pridám 2 PL rumu, 1 hlbokú ČL punčovej arómy.Ak robím z bazového sirupu, tak 200 ml sirupu, ČL punč. arómy a 2 PL rumu. 2x si pripravíme ružovú zálievku.Na jeden:100 ml sirupu "lesná zmes" a 100 ml sirupu "rumový čaj", 2 PL rumu a ČL punčovej arómy.Spolu na jeden plát 200 ml zálievky.

    Punčové rezy á la Lindy (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Keď nám pláty vychladnú tak si vezmeme ružový a rovnomerne ho pokvapkáme s pripraveným ružovým sirupom po celej ploche.

    Punčové rezy á la Lindy (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Potom ho natrieme lekvárom, najlepšie ríbezľovým, alebo s marhuľovým.

    Punčové rezy á la Lindy (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Položíme naň plát žltý a rovnomerne ho pokvapkáme s čírim sirupom.Opäť ho natrieme lekvárom a položíme naň posledný - ružový plát a pokvapkáme ho poslednou zálievkou.

    Punčové rezy á la Lindy (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Hotovú navrstvenú piškótu rovnomerne zaťažíme a zatiaľ si pripravíme polevu.Do hlbšej misy alebo taniera si preosejeme 300 g p.cukru a do stredu si prstom spravíme jamku.Do tejto jamky si nasypeme alebo nakvapkáme červené farbivo, šťavu z pól citróna, punčovú arómu čo nám zvýšila z fľaštičky a 1 PL rumu.Dáme si zovrieť trocha vody a pomaly z nej vlievame do stredu cukru, a zároveň masu miešame až kým nenadobudne konzistenciu : ani tuhá ani tečúca.Aby sa dala krásne rozotierať.Musíme s ňou však šikovne pracovať - natierať na piškótu, lebo rýchlo schne!

    Punčové rezy á la Lindy (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Hotovú rozotretú polevu necháme 1 hodinku tuhnúť a potom ozdobíme frkanými pásikmi čokoládovou polevou.Hotový zákusok necháme aspoň pól dňa odpočívať, kým sa chute prejdu piškótou.U nás sa tento čas vždy skracuje na max.30 minút. :o)))

    Punčové rezy á la Lindy (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Po odležaní - najlepšie do druhého dňa, nakrájame ostrým nožom na 40 - 48 rezov.

    Punčové rezy á la Lindy (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Prajem bon apetit!

    Punčové rezy á la Lindy (fotorecept) - obrázok 11

Diskusia k receptu

alexdidi
krásny punčák...robím tiež, hlavne pre môjho vnuka, ktorý ho zbožňuje...môj recept je trochu iný, ale vyskúšam ten tvoj...vyzerá výborne
moli
@alexdidi skúšala som rôzne verzie, až som si vymyslela a odskúšala tento viackrát a už ho inak ani nerobím.Našim veľmi chutí. :o)))
lucylee
tak tento koláč je výzva! Určite vyskúšam, len sa bojím, že je to na mňa moc zložité :-)
2010
Ja som mal dva oblubene "socialisticke zakusky", puncovy a cokoladovy spic.Tak tento vyzera naozaj super...
evusik
punčáky ľúbim, ale nikdy som ich nerobila, pripadá mi to tak komplikované, ale ten tvoj je fakt krásny - taký profesionálny, pekný fotopostup.
babav
Je to okaty zakusok;skoda ,ze ja sa nekamaratim s potravinarskymi farbami.Recept je inac perfektny! @2010 , spic som mala tiez vzdy rada,ale ked som ho ochutnala pri poslednej navsteve ,bola som velmi sklamana;cisty margarin,s kvapkou niecoho zlteho,urcite nie vajcoveho likeru(?!)
moli
@lucylee vôbec to nie je zložitý recept a určite ani pre teba!!!Snažila som sa ho čo najjednoduchšie opísať, tak dúfam že som to nepokazila!Je to jeden z najprostejších a najjednoduchších zákuskov.Určite sa ti podarí, ak sa naň odhodláš. :o)))
moli
@evusik aj Vám len to viem napísať, že je to fakt jednoduché a nenáročné zhotoviť.A ďakujem za kompliment, že profesionálny, to je asi silný výraz, ale pečiem veľa, tak už prax v tom mám. :o)))
klaura
vyzerá naozaj dobre ... ukladám, vyskúšam ... :)
hany2
ja tiež robievam punčák, len mám dve piškoty biele a stredná je ružová, je to ozaj veľmi ľahký koláč na prípravu
janadelfi
Paráda, aj moji favoriti boli a sú punčový rez a čokoládový špic s vajčeným likérom.... @moli ten tvoj punčák by som mohla....
valusa
robila som ho a veľmi chutilo celej rodine. Fakt jednoduchý a veľmi dobrý.
moli
Jééééééééééééééééééééj, tak som rada že chutil!!! :o)))
hedka
ziaden prasok do peciva ani nic???
moli
Ani nič...??? @hedka ??? Nie netreba tam kyp.prášok do pečiva! :o)))
3sandra3
krásne vyzerá a isto je aj tak skvelý... vyskúšam pre moju family... :-)
moli
Som rada, že zaujal, isto sa podarí, a potom prosím avízo! :o)
Držím palce :o)
3sandra3
ešte som sa chcela opýtať, zálievka z ktorého sirupu ide na spodok na ružové cesto, zo sirupu lesná zmes alebo rumový čaj?...alebo je to jedno
moli
Máme 2 ružové pláty a pre to robíme 2 zálievky ružové a z toho 1 sa skladá zo 100 ml sirupu "lesná zmes" a 100 ml sirupu "rumový čaj".Na jeden plát tak ide 200ml sirupu.
3sandra3
aha, tak už teraz tomu rozumiem... dakujem... lebo som nevedela ako, kedže sa mi zdá, že ten spodný ružový plát je o niečo tmavší ako ten vrchny ružový
moli
@3sandra3 môže byť že spodný plát bol tmavší, ale to sa mohlo stať tak, že sa mi podarilo do pišk.cesta vsypať viac červeného farbiva! :o)
A fotku som robila ešte keď neboli rezy dosť dlho odstáte a nebolo pekne celé prepité.Na druhý deň je to skvelé rezať na rezy.
elisticka
Lindi aj ja som rada ze som objavila tvoj receptik:-))))ukladam do KK syn ich zboznuje tak mu urobim k narodeninam:-))))
evanaaa
Ajja robím punčové rezy, len som prešla na dia verziu. Tiež urobím 2 pláty žlté a 1 červený, ale nepoužívam farbivo, stačia mi sirupy a esencie- rumová a punčová a keďže nerobím veľa, pečiem len 1 plát z tretinového cesta na celý plech, ten prekrojím na 3 kusy, jeden rozmrvím, zmieša so sirupom, esenciami a pod.," mrvenicu " dám do stredu medzi dva pláty, ktoré samozrejme tiež poriadne popolievam zarobeným sirupom a lekvár dám malinový alebo ríbezlový. Je to jednoduchšie, netreba toľko piecť a tiež je dobrý. Ale tých spôsobov je viac, každý robí ináč.
moli
@chocolate1 , vôbec nie sú moc sladké.Presladené ani ja nemusím, i keď som až moc mlstný jazýček, tento rez je pre moje chuťové bunky akurát.Ale opäť len stará dobra veta:"koľko ľudí, toľko chutí" :o)
3sandra3
ahoj moli,,,,tak som robila tieto tvoje punčové rezy.... a hádaj, aký bol ohlas...skvelý, všetkým chutil
moli
@3sandra3 veľmi som rada, že si vyskúšala a že boli pohostení spokojný!!! :o)
tinka333
tento vyzera uzasne.. urcite ho skusim.. :) moj prvy puncovyy, dufam ze bude taky dobry ako vyzera
moli
@tinca , ja som presvedčená, že nesklame!Len ak odskúšaš, tak by som bola rada, ak by si sa ozvala aj so skúsenosťami a úprimným názorom :o) Ďakujem a veľa šťastia k prvému punčáku :o)
tefalka
Dcéra ma narodeniny zbožňuje punčáky vybrala som si tento!!!! dneska pečiem, držte palce dúfam že sa podarí.....
moli
Som rada a podstená že volba padla práve na môj! :o)
Prajem veľa úspechov a potom aj odozvu poprosím ako chutil :o) Dobrú chuť a dcérke krásne narodeniny a všetko dobré!!!
tefalka
..dnes som sa sem konečne dostala a chcem sa podakovať,za úúúúžasný recept,bol naozaj veľmi chutný a aj krásny,mala som ho odfotený v manželovom mobile a ten samozrejme nevedel na čo to tam má tak to zmazal, no čo už.....inak punčák to bol môj prvý,ale super.
betka11
moli zaujímavy postup ja tiež robím punčové ale nálev dávam len na stredný plát a polevu robím citronovu s trochou červenej farby takže ružový,pre ostatné žienky nebojte sa punčáku,treba vyskúšať a potom budete piecť pri každej príležitosti
3sandra3
tak dnes som ich opäť piekla... u nás doma tie rezy hrozne miznú,,, ani sa človek nestihne otočiť... :-))
moli
Punčák je naozaj jeden z najjednoduchších zákuskov, len raz ho treba vyskúšať a na druhý krát to už pôjde aj z hlavy. @betka11 , tento podla mňa vymyslený je taký akurát, ani mokrý ani suchý, viaceré kamarátky čo ho robia si ho vychvaľujú. A @3sandra3 , som rada, že Vám doma chutia! :o)
angeli23
Tento recept od teba som robila už zopárkrát a stále sa ho nevieme "nabažať". Je perfektný. Je jednoduchý a aj môj syn Samko mi pri pečení rád pomáha. A pri jedení ešte radšej.....
astheart
Já jsem "punčák" ještě nikdy nezkoušela upéct. Tak ale teď se už vážně na něho chystám! :))))))))
moli
@nicopopa , rozmery môjho plechu v ktorom pečiem tieto rezy sú:27x36 cm-vnútorné miery. :)
nicopopa
Dakujem, urobila som kolac a je užasny. Dakujem za dobry recept. Pekny den, Nico
tati
Chystam sa robit vas kolacik ;-) a mam otazocku,zijem v zahranici a tu sa neda zohnat puncova aroma.Myslite ze ho mozem urobit bez nej a dat tam len tu rumovu aromu? Dakujem pekne za odpoved :-)
moli
@tati , určite môžete urobiť rezy aj bez punčovej arómy s náhradou Rumu, či Rumovej arómy.Dajte ju i do polevy na vrch rezou, miesto punč.arómy.Ak máte možnosť použiť aspoň sirup s príchuťou Rumový čaj na zálievky, tak budú mať rezy isto skvelú punčovú podobu :)
vierina
tak tento punčák som vyskúšala podľa vášho receptu Moli ešte v lete a odvtedy iný nerobím...fakt úúúúúúžasný :)
lenor
Ahojte moli, chystám sa ho upiecť, a chcem sa opýtať, koľko práškového farbiva treba na jeden plát približne? Ďakujem
moli
Velmi som rada,že mojou maličkosťou vymyslený zákusok chutí!Velká vďaka,za to,že sa sem prídete poďakovať,pocihváliť sa... :-)
moli
@lenor ,práškového farbiva stačí odhadom pár zrniečok,ak sa bude zdať málo červená,ešte stále môžme prifarbiť :-)
blackwolfer
Najlepšie punčové rezy aké som kedy jedol! Perfektné, aromaické a 100x lepšie ako z nejakej pekárne! 1*
moli
Hmmm, to mi je kompliment, som veľmi rada, že takto chutia @blackwolfer !!!Ďakujem... :)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia