Punčová torta - moja prvá (fotorecept)

Autor receptu: elmelpel

Syn si vybral k narodeninám punčovú tortu a toto z toho vzniklo. Fotila som si postup, aby som mala pre seba :)

8
porcií
60 minút
príprava
60 minút
na 180 °C

Postup

  1. Ingrediencie a postup : Korpus č.1 a č.3: 3 vajcia, 3 kopcovité PL kr. cukru, 3 PL horúcej vody, 3 kopcovité PL polohrubej múky, 1/2 prášok do pečiva Korpus č.2: 5 vajec, 5 kopcovitých PL kr. cukru, 5 PL horúcej vody, 5 kopcovitých PL polohrubej múky, 1 prášok do pečiva Punč: 0,4 l vody, 200 g cukru, poravinárska farba malinová, punčová aróma Na potretie korpusov: malinový alebo ríbezľový džem (použila som domáci ríbezľový) Punčová poleva : použila som punčovú polevu od Dr.Oetkera, je fajn, ale pridala som KL oleja, aby bola poleva vláčnejšia a sama sa vyrovnala :) Na ozdobu som zvolila marcipán, guľôčky a mašľu.
  2. Postupne robíme korpusy 1,2,3 viď viššie prísady : žĺtka vymiešame s cukrom, pridáme postupne horúcu vodu a múku zmiešanú s práškom do pečiva.
  3. Z bielok vyšľaháme sneh a primiešame k cestu.
  4. Dno tortovej formy vyložíme papierom, boky nie. Vlejeme cesto a korpus upečieme, po vychladnutí korpus po obvode jemne nožom oddelíme. Postupne upečieme korpus č.1, č.2 a č.3. Pečieme pri cca 180°C asi 15-20 min, záleží od rúry, ako si ju poznáte :)
  5. Medzi pečením si uvaríme punč z vody cukru a potravinárskej farby, farbu urobíme sýtu. Keď voda s cukrom začne vrieť odstavíme ju a pridáme punčovú arómu. Ja som nemala potr.farbu, dala som len ríbezľový sirup.
  6. Korpusy necháme vychladnúť. Najskôr vložíme do tortovej formy korpus č.1 natrieme ho džemom a položíme naň korpus č.2
  7. Korpus č.2 narežeme nožíkom priamo vo forme na kosoštvorce, a polejeme ho uvareným punčom. Korpus č.3 natrieme džemom a natretou časťou položíme na korpus č.2. Korpusy zaťažíme (aspoň 1 hodinu).
  8. Nkoniec nalejeme punčovú polevu. Ja som robila z polevy Dr.Oetker, ale pridala som do nej trošku oleja asi 1PL , aby bola vláčna a pekne sa mi rovnomerne rozliala po korpuse.
  9. Z marcipánu som si vykrojila lístočky a štvorlístky a ozdobila tortu.
  10. Boky som ozdobila mašľou a hotovo :)
  11. pohľad v reze, prostredný korpus nie je taký ružový, lebo som nemala potr.farbivo, ale chuťovo bola výborná :)