Pudingové koláče

Pudingové koláče s chrumkavým cukrovým povrchom (fotorecept)

Autor receptu: cesminaz

Ďalšie výborné koláče, ktoré si istotne obľúbite. Sú celkovo fantastické, ale najlepší je na nich ten cukrový povrch :-) Mojim deťom veľmi chutia.

17 ks
porcií
20-25 minút
na 190 °C

Suroviny

Postup

  1. Múku, oba cukre a soľ premiešame najprv lyžicou. Potom pridáme jogurt, bielok, olej a v 3 dl mlieka napučané droždie. Tých zvyšných cca 1 dl mlieka pridávame postupne počas vypracúvania cesta, podľa toho ako múka pije. Máme dostať polomäkké cesto, ktoré sa už začína oddeľovať od misky. Následne ho pomocou múky ešte krátko vymiesime do bochníka a zakryjeme utierkou. Cesto necháme 1-1,5 hodiny kysnúť na teplejšom mieste
  2. Zatiaľ kým cesto kysne si klasickým spôsobom podľa návodu na obale uvaríme puding a necháme ho vychladnúť. Ja som ho po uvarení zakryla fóliou, aby vrch neobschol :-) Ďalej si pripravíme aj nejaký hustý lekvár podľa chuti. Ja som vybrala môj vlastnoručne robený višňový :-) Kyselkavý lekvár lepšie pasuje k pudingu.
  3. Nakysnuté cesto dáme na pomúčenú dosku, vyformujeme valec a pokrájame ho na rovnaké kúsky. Kúsky cesta znova krátko zľahka vymiesime do tvaru bochníkov.
  4. Bochníčky bez podkysnutia už aj vyvaľkáme, dáme bohato plnku a podľa fotiek uzatvoríme.
  5. Koláče poukladáme na plech s papierom a natrieme ich žĺtkom zmiešaným so smotanou. Nakoniec ešte posypeme vrch hnedým/trstinovým cukrom a dáme už aj piecť do rúry, ktorú sme si už vopred rozohriali na 190 °C na cca 20-25 minút. Treba si to radšej sledovať.
  6. A tu sú už voňavé upečené koláče ;-)
  7. Ľahučké, veľmi chutné cesto fantasticky ladí s chrumkavým cukrovým povrchom a sladkou pudingovou plnkou :-) Prajem dobrú chuť!
  8. Ďalšie moje recepty nájdete aj na mojom blogu https://cesminazuenal.blogspot.com/?m=1