Puding z čierneho sezamu (fotorecept)
Autor receptu: lucylee
Recept zo stránky:
http://thaifood.about.com.
Tento VYNIKAJÚCI ázijský dezert je vhodný pre vegánov, aj pre ľudí s intoleranciou na lepok. Čierne sezamové semiačka sú veľmi zdravé, sú skvelým zdrojom kalcia, železa, magnézia, obsahujú bielkoviny a esenciálne mastné kyseliny, udržiavajú našu pokožku a vlasy jemné a zdravé.
V tomto tradičnom čínskom recepte sa prejavuje aj vplyv thajskej kuchyne a to v použití kokosového krému a arašidov.
4 porcie |
5 minút príprava |
10 minút tepelná úprava |
Postup- Vodu nalejeme do hrnca, pridáme soľ a počkáme, kým nebude horúca.
- Kým sa nám zohrieva voda, pomelieme si sezamové semienka. Melieme ich asi 1 minútu, kým nemajú trochu olejovitú konzistenciu a nevyzerajú takmer ako pasta.
- Pridáme ich do horúcej vody a miešame.
- Pomelieme si oriešky. Ja som použila mandle a lieskovce. Pridáme do hrnca a miešame.
Vodu so semienkami privedieme k varu, potom plameň stiahneme na nízky-stredný stupeň a necháme bublať 5-8 minút.
- V tomto štádiu môže byť puding prepasírovaný, scedený, aby sme sa zbavili kúskov sezamu a orieškov (tak to robia v Ázii). Autorka tohto receptu, to ale neurobila, lebo chcela v jedle uchovať vlákninu a forma zrnitosti dodáva dezertu peknú konzistenciu. Ja som tak isto necedila. Ak sa rozhodnete prepasírovať zmes, nalejte naspäť do hrnca len čistú sezamovo-orieškovú vodu bez odpadu. Pridáme cukor, vanilku, kokosový krém a kukuričný škrob rozpustený vo vode. Spomína sa tam aj tzv. arrowroot powder, slovník mi to preložil ako prášok z maranty trstinovej, tak tí, čo žijú v zahraničí, môžu použiť aj tento produkt. Neustále miešame. Malo by to zhustnúť do 1-2 minút.
- V Thajsku a ďalších častiach JV Ázie sa označujú pudingy ako tento náš ako dezertné polievky alebo kaše, keďže majú oveľa redšiu konzistenciu ako pudingy v našich končinách. Ak chcete mať puding hustejší, pridajte viac kukuričného škrobu rozmiešaného vo vode. Ochutnáme, či je dosť sladký, kto chce pridá si viac cukru, ale ten môj bol sladký akurát.
- Servírujeme v dezertných miskách alebo pohároch (ja také nemám :), tak som servírovala v miske na ázijské polievky. Ozdobíme kokosom alebo orieškami. Môžeme priliať aj kokosový krém/mlieko. Dezert sa podáva teplý! Ale v horúcich letných mesiacoch je veľmi dobrý aj studený. Uskladníme v chladničke v uzavretej nádobe. Vydrží až týždeň. Pred servírovaním si ho ohrejte, tak ako ja dnes ráno :)
Dobrú chuť a dúfam, že budete mať taký úžasný zážitok, ako ja, keď som dala do úst prvé sústo.
- Kokosový krém
|