Pstruh na spôsob dobrej gazdinky

Autor receptu: cokomilka

Na Štedrý večer jeme rybacinu. Aby to nebolo nudné, začala som pripravovať pstruhy, avšak vyprážané kaprie podkovičky aj tak museli byť, aspoň na zájedku. Tento recept ovšem je náročnejší na prípravu, môže sa stať, že vyprážaný kapor nedostane miesto vo vianočnom menu. Samotná príprava pstruhov je jednoduchá, no treba si nachystať vopred produkty na garnírovanie rýb na mise. Recept je podľa Augusta Escoffiera. Už som ho robila, je to niečo iné, trochu noblesnejšie, predsa nie príliš drahé.

6
porcií
60 minút
príprava
25 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Umyté pstruhy nasolíme a okoreníme. Uložíme do pekáča a dáme do chladu. Krevety naložíme do mištičiek a zalejeme aspikom. Rajčiny naplníme pastou z tuniaka z konzervy. Žĺtky zmiešame z horčicou a maslom, naplníme polovičky bielkov./Casino vajce/ Pripravíme štvrťky srdiečok šalátu. Koreňovú zeleninu nakrájame na rezance na spôsob Julienne. Cibuľu tiež. Orestujeme ju na masle a dusíme 20 min. Podusenú naložíme na pstruhy.
  2. Víno a vodu v pomere 1:1 vlejeme do pekáča s rybami tak, aby tekutina zakrývala pstruhy. Pridáme petržlen. Dáme piecť. Občas kontrolujeme. Ryby vyberieme, keď sa šťava zredukovala na tretinu. Vmiešame do nej orech z masla a múky, omáčku necháme raz prevariť.
  3. Pstruhy aranžujeme na servírovaciu misu. Omáčku podávame k rybe v omáčniku. Misu ozdobíme srdiečkami šalátu, plnenými Casino vajciami, krevetkami v aspiku, polovičkami rajčín plnenými tuniakovou paštétou. Všetko ozdobíme sardelkami s ančovičkami a plátkami citrónu.