Pstruh na masle, na citrusoch a tymiáne s petržlenom (fotorecept)

Autor receptu: pusta

Máme veľmi radi z rýb práve pstruha. Pripravila som ho s pomarančmi a citronom, ktoré som pokrájala na plátky a vložila som ich do pstruha i na neho. Podliala som ho šťavou z citrusov, do bruška som ešte vložila vetvičku petržlenovej vňate, posypala tymiánom, pokládla plátkami masla, obložila zemiakmi a upiekla. Mal chrumkavú kožičku, jemné šťavnaté mäsíčko, vynikajúcu šťavičku, a tá úžasná chuť - skrátka veľká mňamka!

2
porcie
20 minút
príprava
45 minút
na 190 °C

Suroviny

Postup

  1. Pripravila som si pomaranč, citron, petržlenovú vňať. Citrusy som nakrájala na plátky a vytlačila som z 1 kusu každého z nich aj šťavu.
  2. Pohľad na plátky z citrusov.
  3. Pstruha som umyla, poutierala, vložila som ho do pekáčika, osolila a nechala odpočívať asi 1 hodinu. Je výhodné pripravovať pstruha vv pekáčiku z jenského skla, môže sa v ňom aj servírovať.
  4. Do brucha som vložila vetvičky petržlenovej vňate.
  5. Vložila som aj plátky citrusov do bruška...
  6. ...a pokládla som ich aj na pstruha.
  7. Posypala som tymiánom, mala som sušený, ale ak mám, dávam čerstvý.
  8. Pstruha som pokládla plátkami masla.Podliala som ho vínom, pomarančovou a citronovou šťavou,...
  9. ...a obložila zemiakmi, pokrájanými na krížalky, posolila som ich a pokládla maslom.
  10. Piekla som ho v trúbe vyhriatej na 190 stupňov 45 minút. /závisí od trúby/
  11. ...a pochutnávali sme si. Dobrú chuť! Poznámka: toto jedlo môžu vegetariáni, presnejšie Pesco-Vegetariáni, tento štýl stravovania je populárny v Japonsku, kde je známy ako diéta Okinawa. http://sk.wikipedia.org/wiki/Vegetari%C3%A1nstvo - Pesco vegetariánstvo (aj Lakto-ovo-pesco vegetariánstvo alebo Pescetariánstvo) – Toto stravovanie používajú ľudia, ktorí jedia mlieko, vajcia, ryby a v niektorých prípadoch aj plody mora, ale žiadny ďalší druh mäsa. Tento spôsob stravovania je obzvlášť populárny v Japonsku, kde je známy ako diéta Okinawa.