Pstruh na masle, na citrusoch a tymiáne s petržlenom (fotorecept)
Autor receptu: pusta
Máme veľmi radi z rýb práve pstruha. Pripravila som ho s pomarančmi a citronom,
ktoré som pokrájala na plátky a vložila som ich do pstruha i na neho. Podliala som ho
šťavou z citrusov, do bruška som ešte vložila vetvičku petržlenovej vňate, posypala
tymiánom, pokládla plátkami masla, obložila zemiakmi a upiekla. Mal chrumkavú
kožičku, jemné šťavnaté mäsíčko, vynikajúcu šťavičku, a tá úžasná chuť - skrátka
veľká mňamka!
2 porcie |
20 minút príprava |
45 minút na 190 °C |
Postup
- Pripravila som si pomaranč, citron, petržlenovú vňať. Citrusy som nakrájala na plátky a vytlačila som z 1 kusu každého z nich aj šťavu.
- Pohľad na plátky z citrusov.
- Pstruha som umyla, poutierala, vložila som ho do pekáčika, osolila a nechala odpočívať asi 1 hodinu. Je výhodné pripravovať pstruha vv pekáčiku z jenského skla, môže sa v ňom aj servírovať.
- Do brucha som vložila vetvičky petržlenovej vňate.
- Vložila som aj plátky citrusov do bruška...
- ...a pokládla som ich aj na pstruha.
- Posypala som tymiánom, mala som sušený, ale ak mám, dávam čerstvý.
- Pstruha som pokládla plátkami masla.Podliala som ho vínom, pomarančovou a citronovou šťavou,...
- ...a obložila zemiakmi, pokrájanými na krížalky, posolila som ich a pokládla maslom.
- Piekla som ho v trúbe vyhriatej na 190 stupňov 45 minút. /závisí od trúby/
- ...a pochutnávali sme si. Dobrú chuť! Poznámka: toto jedlo môžu vegetariáni, presnejšie Pesco-Vegetariáni, tento štýl stravovania je populárny v Japonsku, kde je známy ako diéta Okinawa. http://sk.wikipedia.org/wiki/Vegetari%C3%A1nstvo - Pesco vegetariánstvo (aj Lakto-ovo-pesco vegetariánstvo alebo Pescetariánstvo) – Toto stravovanie používajú ľudia, ktorí jedia mlieko, vajcia, ryby a v niektorých prípadoch aj plody mora, ale žiadny ďalší druh mäsa. Tento spôsob stravovania je obzvlášť populárny v Japonsku, kde je známy ako diéta Okinawa.