Pšenové lievance

Pšenovníky (fotorecept)

Autor receptu: cizmy

Pšeno je možné zaradiť do nášho jedálneho lístka aj v takejto sladkej a jednoduchej podobe.

20 -30 ks
porcií
60 minút
príprava

Suroviny

Postup

  1. Pšeno najprv dôkladne premyjeme pod studenou vodou, neskôr prelejeme vriacou vodou. Vďaka tomu by sa mala stratiť prípadná horkosť. Ak máte svoj vlastný postup na predprípravu pšena, pokojne ho môžete využiť.
  2. Premyté pšeno dáme spolu s mliekom a polovičným množstvom (50 g) cukru variť na kašu. Varíme pokým kaša nezhustne a dávame pozor, aby sa nepripálila o spodok hrnca. Pšenovú kašu necháme vychladnúť.
  3. Vymiešame bielky so štipkou soli a zvyšným cukrom (50 g). Do snehu pridáme žĺtky a postupne pridávame vychladnutú pšenovú kašu. Nakoniec do tejto zmesi pridáme múku.
  4. Vzniknutú zmes po lyžiciach kladieme na panvicu s malým množstvom oleja a pečieme, kým sa nám nevytvorí na lievanci kôrka. Potom obrátime a dopečieme.
  5. Hotové lievance môžeme podávať napríklad s džemom, so šľahačkou, kyslou smotanou, ovocím či rôznymi orieškovými nátierkami a prílohami podľa vlastného uváženia. Takéto pšenovníky sa od iných typov lievancov líšia najmä chrumkavou štruktúrou a mierne orieškovou chuťou.
  6. Recept si môže každý samozrejme prispôsobiť podľa vlastnej chuti, napríklad uvariť pšeno len na vode alebo v rastlinnom mlieku. Rovnako je možné zameniť múku za zdravší variant. Taktiež to platí aj o spôsobe sladenia.
  7. Tieto lievance spolu s pohánkovými pripravujem ako obmenu sladkého obeda so snahou priniesť do nášho jedálnička aj jedlá zo zdravších alebo zabudnutých surovín. Dnes boli s jablkami na karameli a šľahačkou.