Pšenové prekvapenie

Autor receptu: zuzis

Pšeno, pre niekoho známe, pre niekoho niečo nové. Ten kto sa s ním ešte nestretol, tak ho vrelo odporúčam stojí za vyskúšanie. Pšeno sa získava lúpaním z prosa. Je to jediná obilnina zásaditej povahy (neokysluje tráviaci trakt). Prečo práve pšeno? neobsahuje lepok, obsahuje dôležité minerály potrebné pre telo (Fe, Mg...), vhodný aj pre ľudí trpiacich anémiou...

3-4
porcie
30-40 minút
príprava

Postup

  1. Premyjeme pšeno (nakoľko je zásaditej povahy, premývaním vriacou vodou odstránime horkosť pšena). Ja som ho premyla 4 - krát a to som použila české pšeno, mnohí sú s ním nespokojní, pretože podľa nich bolo horké. Keď sa premyje tak by nemal byť problém. Potom sa dá variť do vody. Ja som dala vody toľko aby pšeno bolo celé zaliate vodou + cca. 2- 3 cm nad pšenom (ak má niekto iný spôsob zaužívaný môže použiť ten svoj ). Polku bujónu som pridala hneď keď som ho varila, odporúčam aj trošku prisoliť (každý podľa chutí).
  2. Nakrájame si reďkovky na kocky, ja som ich ešte aj pomixovala (aby som ich mala čo najjemnejšie spracované). Ďalej krájaná uhorka, paprika a pór, ktorý som nakrájala na krúžky.
  3. Pór som osmažila na olivovom oleji (cca. 1-2 lyžice), zvyšnú polku bujónu som pridala do póru a trošku ho opiekla. Opečený na krúžky nakrájaný pór som spojila s už nakrájanou zeleninou (aby sa chute spojili nechávam postáť, závisí od hladu a času :D ). Následne som uvarené pšeno zmiešala s nakrájanou zeleninou a pórom, kde som zamiešala aj tie bylinky (bazalku som nasekala). Dosoliť podľa chuti. Syr roztopiť spolu s mliekom.
  4. Na záver som použila ako oblohu šalátové listy, na kôpky som použila zmrzlinovú lyžicu. Pšenové kôpky som obliala roztopeným syrom, ozdobila zvyšnou zeleninou. Ak má niekto doma olivy tak môžte použiť aj tie. Ja som ich neskúšala, nakoľko som ich doma nenašla:(. Veľmi chutné sú tie pšenové kôpky aj z čerstvými lístkami z bazalky. Na záver želám dobrú chuť a je to celkom aj pekná "anti anemická" (proti chudokrvná) bomba :).