Pšeno na sladko s ovocím

Autor receptu: silvia68

Keď deťom zistili celiakiu, po prvotnom šoku som začala hľadať alternatívu, čo všetko môžu jesť. Všetko som najprv vyskúšala na sebe. Pšeno má úžasné vlastnosti, napríklad vás zahreje,má vysoký obsah minerálov a vlákniny. Obsahuje veľa kremíku, ktorý podporuje zachovanie zdravých zubov, nechtov a vlasov.Nevytvára sliz, je vhodný pre ľudí trpiacich zahlienením dýchacích ciest.Obsahuje veľa draslíka, hoččíka, železa, zinku, fosforu , medi a vitamín B.

15 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Pšeno preberieme. Zalejeme vriacou vodou, premiešame a vodu zlejeme. Zopakujeme spolu 3 krát.Do hrnca dáme mlieko alebo vodu, štipku soli a sparené pšeno. Ked začne vrieť znížime teplotu a 10 min varíme za občasného miešania. Ak máte el.sporák , vypneme, zakryjeme pokrievkou a necháme 20min na vyhriatej platničke dôjsť bez miešania. Na plynovom sporáku odporúčam zakryť ešte utierkou, aby sa udržalo teplo.
  2. Pripravíme si ovocie.Najjednoduchšie je použiť domácu zaváraninu. Ja si robím čerstvé jablká takto :nakrájam na kocky, posypem škoricovým cukrom , podlejem šťavou z hruškového kompótu a chvíľku podusím . Každý podľa chuti, výborné je to aj s banánom, marhuľami, aké ovocie je práve na záhade alebo v obchode.
  3. na tanier dáme dusené jablká, na to uvarené pšeno, navrch hrušky z kompótu, posypať škoricovým cukrom a dobrú chuť.