Pšeno na kurkume so zeleninou

pupava - fotkapupava, 16. októbra 2014
Pšeno na kurkume so zeleninou
Foto: pupava

Názov (som si vymyslela) prezrádza, že výraznou zložkou bude práve kurkuma a pšeno. Obe majú celý rad priaznivých účinkov, sú veľmi zdravé a chutné. Zobraziť celý popisNázov (som si vymyslela) prezrádza, že výraznou zložkou bude práve kurkuma a pšeno. Obe majú celý rad priaznivých účinkov, sú veľmi zdravé a chutné. No a zdravá zelenina plná vitamínov nikdy nie je na škodu. Skúste toto zdravé jedlo tiež :) Momentálne som bez fotoaparátu, fotografia je fotená mobilom a za jej kvalitu sa ospravedlňujem.

Suroviny

250 g
 mletá
Zelenina:
1 ks malá
240 g
2 ks
1 ks
1 ks




Postup

  1. 1

    V prvom rade si necháme bokom variť brokolicu, aby sme potom na ňu nezabudli. Pšeno si premyjeme a sparíme vo vriacej vode. Prepláchneme studenou vodou a odkvapkáme. Dáme do hrnca (dajte rovno do väčšieho, budete mať menej riadu) a zalejeme asi 1 a pol násobným množstvom vody a pridáme štipku morskej soli. Varíme na miernom ohni asi 10 minút, priebežne premiešavame.

  2. 2

    Keď sa voda odparí a ostane nám len pšeno, ochutnáme, či už je dosť mäkké. Ak áno, pridáme trochu tekvicového oleja a poriadne premiešame. Odstavíme z ohňa. Pridáme štipku červenej papriky a kurkumu. Ak nie ste na jej chuť zvyknutí, dajte menej, ale zas nebojte sa jej, nehryzie. Všetko spolu poriadne premiešame, pšeno dostane krásnu farbu.

  3. 3

    Zeleninu si nakrájame na malé útvary podľa ľubovôle. V lete zvyknem pridávať aj cuketu, inokedy zas hokkaido. Možností je veľa a práve vďaka kvantu možností je toto jedlo nesmierne skvelé, pretože si ho môžete vyskladať podľa vlastných chutí. Zeleninu primiešame k pšenu, nezabudneme si nakrájať aj brokolicu a tiež ju pridať. Podľa chuti prípadne dochutíme trochou soli či tekvicovým olejom. Dobrú chuť! :)

  4. 4

    Zvyknem podávať s bylinkami, teraz som podávala s rukolou a krémovým balsamicom. Odporúčam!

Diskusia k receptu

mesiar50
Pekny a zaujimavy recept.Sice pseno som este nejedol,ale tvoje jedlo by som urcite rad ochutnal.
danda3
Pekný recept, akurát keď varíš pšeno, nemusíš ho premiešavať, kľudne ho dus ako ryžu, ja teda dávam na hrnček pšena dva hrnčeky vody a dusím 15 minút. A tiež som ho prestala sparovať horúcou vodou, dám na sitko a premyjem vodou, nikdy ešte nebolo horké. Ja som si ho v poslednom čase veľmi obľúbila, robievam si ho ráno na sladko s ovocím, zasýti a nie je mi po ňom ťažko.♥
pupava
@danda3 , áno, raz som skúsila nepremiešať a prihorelo mi :D možno je chyba vo mne, možno v hrnci, ale odvtedy vždy radšej premiešam :) neubudne zo mňa a srdce mám na mieste
danda3
To asi bude chyba v hrnci, ja robím v panvici teflonovej, takže tam sa krásne urobí a neprihorí, chyba v Tebe nebude, si šikulka, takto variť v Tvojom veku.♥
danda3
A napadlo ma, možno to bude tým, že dávaš menej vody ako ja, veď vyskúšaj, za to nič nedáš.☺




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia