Pšenično-ražný tmavý rascový chlieb (fotorecept)

Autor receptu: petravoska

Tento chlebík je výsledkom niekoľkomesačného experimentovania a upravovania pôvodného receptu, ktorý sa nachádzal na obale múky, ale už si ani nepamätám ktorej. Takisto spôsob, ktorým sa tvaruje bochník som odkukala od gastroblogerky, ktorá ho ukazovala na Tv Paprika. K tomu som pridala fotografie.

15-20
porcií
100 minút
príprava
60 minút
na 250/180 °C

Suroviny

Postup

  1. Z vlažného mlieka, cukru, trochy múky a droždia si pripravíme kvások. Do misky preosejeme múku. Je dôležité múku preosiať, aby bolo cesto nadýchanejšie. Do múky pridáme soľ, rascu a prášok do pečiva a celú túto zmes poriadne premiešame. Do pripravenej zmesi vlejeme kvások, vlažnú vodu a ocot (ja zvyknem ocot zamiešať do vody). Vypracujeme cesto. Pri hnetení sa snažíme do cesta vháňať vzduch, preto ho podoberáme zospodu. Cesto je vypracované vtedy, keď sa prestane lepiť na prsty a je príjemne vláčne (trvá to približne 10 min.). Cesto by malo mať hustú konzistenciu a moja skúsenosť je taká, že ak dodržíme množstvá tekutiny z receptu, hustota je optimálna.
  2. Vypracované cesto necháme kysnúť hodinu na teplom mieste. (ja si vyhrejem rúru na 50 stupňov a potom ju vypnem). Po hodine vyberieme cesto z misy, v ktorej kyslo na pripravenú múkou posypanú podložku a poriadne ho prehnetieme. Potom si ho roztiahneme do obdĺžnikového tvaru. Bočné okraje preložíme k sebe a cesto zvinieme do tvaru bochníka. Vytvarovaný bochník preložíme na plech na pečenie, ktorý nie je potrebné ničím mazať. Necháme ho podkysnúť tak, aby zdvojnásobilo svoj objem. To trvá približne 25 min. Medzitým necháme rozohriať rúru na 250 stupňov.
  3. Podkysnutý bochník potrieme vlažnou vodou a hneď ho vložíme do vyhriatej rúry. Prvých 15 min. ho pečieme pri 250 stupňoch. Potom teplotu znížime na 180 stupňov a chlieb pečieme ešte 45 min. Po upečení ho zabalíme do pripravenej čistej utierky a necháme chvíľu postáť, kým kôrka nezmäkne. Chlebík tak bude mäkký a zároveň chrumkavý.
  4. Tvarovanie bochníka: cesto po poriadnom prehnetení roztiahneme do tvaru obdĺžnika.
  5. Boky preložíme k sebe, najlepšie ak vznikne kónický tvar.
  6. Zvinieme ako roládu natesno. Snažíme sa vytlačiť vzduch von.
  7. Výsledný tvar. Takto vytvarovaný bochník preložíme na plech, kde ho ešte necháme podkysnúť tak, aby zdvojnásobil svoj objem.
  8. po 25 min. bochník drží tvar a nerozlieva sa do strán. Tak už len potrieť vodou a šups s ním do rúry.