Moravské koláče
Moravské koláče

Prvé moravské koláče fotorecept

zuzkanr - fotkazuzkanr, 30. augusta 2018
Prvé moravské koláče (fotorecept)
Foto: Zuzkanr

Môj prvý pokus o moravské koláče, ktoré patrili medzi moje najobľúbenejšie v detstve, ktoré som trávila u babičky :-) Najvyšší čas naučiť sa ich Zobraziť celý popisMôj prvý pokus o moravské koláče, ktoré patrili medzi moje najobľúbenejšie v detstve, ktoré som trávila u babičky :-) Najvyšší čas naučiť sa ich piecť :-)

27
porcií
40 minút
príprava
20 minút
na 180 °C

Suroviny

Kvások:
40 g
1 PL
1 PL
100 ml
Cesto:
550 g
75 g
100 g
200 ml
3 ks
1 ČL
Tvarohová plnka:
250 g
1 ks
1 ks
2 PL
Orechová plnka:
100 g pomleté
1 ks
100 ml
4 ks
1 ks




Postup

  1. 1

    Prvý si pripravíme kvások. Do vlažného mlieka pridáme cukor, múku, nadrobené droždie a všetko metličkou vymiešame. Položíme na teplé miesto, prikryjeme utierkou a necháme nakysnúť. Kým kvások kysne pripravíme si suroviny na cesto. Zmiešame múku, cukor a soľ, ktoré dávam do rýchlokysky.

    Prvé moravské koláče (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Do menšieho hrnčeka si dáme mlieko a maslo. Zapneme sporák na mierny oheň a miešame, kým sa maslo nerozpustí. Potom vylejeme do rýchlokysky.

    Prvé moravské koláče (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Pridáme aj vykysnutý kvások.

    Prvé moravské koláče (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Vypracujeme si cesto, ktoré kyslo hodinku a pol.

    Prvé moravské koláče (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Kým cesto kysne, pripravíme si plnky. Keďže som koláčiky robila prvýkrát netušila som, koľko kusov mi z toho vyjde a koľko plnky budem potrebovať, takže mi z tvarohovej troška aj zostalo. Orechová plnka: Mlieko si zohrejeme v hrnčeku a teplé ho zmiešame s pomletými vlašskými orechmi a cukrom. Tvarohová plnka: Zmiešame tvaroh, cukor a žĺtok. Na koláče, na ktoré išla tvarohová plnka som použila aj domáci slivkový lekvár a slivky zo záhrady, ktoré som si nakrájala na malé štvrťky (toto mi vyšlo zo 6 sliviek, ale stačia 3-4).

    Prvé moravské koláče (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Zapneme si rúru na 180 stupňov. Keď cesto vykysne rozdelíme si ho na dve polovice (jedna na tvarovoho-slivkové, druhá na orechové). Cesto si vyvaľkáme na doske na hrúbku cca 1cm a pohárom vykrojíme tvary.

    Prvé moravské koláče (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Opačným koncom pohára si urobíme v koláčoch dierky, do ktorých dáme čajovou lyžičkou orechovú plnku a okraje potrieme rozmiešaným vajíčkom. Prikryjeme utierkou a necháme kysnúť ešte 10 minút.

    Prvé moravské koláče (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Koláče som piekla cca 20 minút kým nezačal byť okraje zlaté.

    Prvé moravské koláče (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Tvarohové som robila teda tak, že na spodok jamky v koláči som dala lyžičku slivkového džemu, potom tvarohovú plnku a do toho strčila najkrájané slivky. Okraje som potrela vajíčkom a nechala zas kysnúť pod utierkou ešte 10 minút. Potom som dala piecť ešte posledný plech, na ktorom boli zvyšné 4 koláče, čiže z tejto dávky mi celkovo vyšlo 27 koláčov. Bielky, ktoré mi zostali som dala zjesť nášmu psíkovi (lebo zo surových vajíčok majú psy lesklú srsť), ale je len na vás, ako ich zužitkujete vy :-)

    Prvé moravské koláče (fotorecept) - obrázok 9

Diskusia k receptu

haji
Pěkný recept, koláče ti krásně vyšly, jsi šikulka! Bílky babi i maminka dávaly do sklenice v lednici a až jich bylo dostatek, upekly bílkový chlebíček s ořechy. Maminka někdy koláč prořezala, dala džem a naplnila krémem, dala čoko polevu - lepší koláč není!
zuzkanr
@Afataga (31.8.2018 10:06)

Zaujimavy clanok :-) my jej davame vajicka surove uz viac ako 12 rokov na odporucania cvicitelov,ktori to odporucaju kazdemu,kto chodi so psami ja vystavy a aj nasa bola dva krat :-) nie stale,vacsinou tam mozno raz dvakrat za pol roka,kedze je uz starucka a na vystavy uz nechodi, takze si nemyslim,ze jej nejako skodia
zuzkanr
@Haji (31.8.2018 09:57)

@ywett @Borgsteina13 Dakujem krasne :-) a hlavne za tipy,ze co s bielkami,lebo s tym mam vzdy problem ze co s nimi,teraz mozem konecne skusit nieco nove :-) predsa len je to skoda vyhodit,hlavne ked mame domace vajicka
2x haji a ywett
staja
Pekne sa ti vydarili, vyzerajú lákavo. Určite vyskúšam.
evanaaa
Takéto koláčiky mám radšej ako tortičky, len nepečiem, takže......a inak, je škoda bielkov z tých vajíčok, ešte k tomu z domácich, tu nájdeš dosť receptov na ich využitie, ako aj na snehové cesto (pusinky, alebo aj na spôsob Pavlovovej torty či podobných recep.tov).
motyka
Vydarili sa ti. Na prvýkrát, vynikajúce. Si šikulka. Ale za tie bielka ??? Veď ich môžeš aj vyšľahať, pridať soľ a bylinky a upiecť na panvici na volské oko. A máš výborný doplnok k nejakému mäsku a šalátiku. A keď k nim pridáš ešte jedno vajíčko, tak aj pre viacerých.
marienka44
Ja robím moravské koláče tak, že tvaroh. plnka je schovaná v ceste, nevysušuje sa. Navrch slivkový lekvár (slivky) a potom klasická posýpka.
mirinda23
preco som v recepte nenasla, kde a kedy sa do cesta pridavaju tie 3zltky? :O :O :O




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia