Prsia z morky – univerzál – chlapom pečené (fotorecept)

Autor receptu: sracz

Nerád používam pomenovanie „morčacie“ prsia! Morčatá, tie milé hlodavce, „chlpatú“ odrodu, som totiž choval v rannom veku mojich detí! … a bolo by mi, ako by som na pekáči pripravoval niektoré z nich! Tento technologický variant som zrealizoval po razantnom vyhlásení mojej lepšej ½ „a idemE chudnúť“! Preto to pečenie v „jednej tepši“ spoločne s koreňovou zeleninou. Môže sa podávať aj so zemiakmi na bársako, alebo si z nich pripraviť obmenu kuracieho šalátu! Iniciatívam a chutiam sa medze nekladú

6-8
porcií
48-72 hod/15´ minút
príprava
90-100 minút
na 180 °C

Postup

  1. … dva_tri dni pred „akciou“ zalejete {dočistené, umyté a osušené} prsia z morky (moriaka), s kosťou a kožou, dvomi fľašami čierneho 14÷18° piva; (mne po „koštungu“, ostali dve „trojky Crabbies“ s ďumbierom len tak medzi nami „ortodoxnými“, chutnalo ako ho..o z nutrií); ak máte dve „polky“ nič to za to, zalejete „kopcom“, alebo zvyšok, na Vaše zdravie, dopijete!!! Potom misu so zaliatymi prsiami dôkladne zakryjete celofánovou fóliou, s dôverou uložíte do chladničky a máte dva_tri dni „veget, kľud a tabačik“!
  2. keďže som si „oddýchol“ aj ja, išiel som na „vec“ a pripravil som si k rukám všetko, čo budem potrebovať
  3. čierne pivo s ďumbierom už splnilo svoju „marinovaciu misiu“ a tak som ho vylial do odpadu; dno pekáča som pokvapkal slnečnicovým olejom, vložil doň vetvičku suchého rozmarínu, rukami „dookokla“ naolejované a osolené prsia z morky (kožou hore), rozložil k nim očistenú, umytú a pokrájanú zeleninu (kto bez nich „nemôže existovať“, pridá aj pokrájané zemiaky), ¼_ky cibule a strúčiky cesnaku; do vlažného mäsového vývaru som primiešal mletú sladkú červenú papriku, korenie na kuracinu „Nahrin“, drvený jalovec a práškový ďumbier a väčšou časťou tejto „emulzie“ som pooblieval mäso; povrch mäsa som posypal čerstvo mletým čiernym korením a celou rascou; pridal zopár hoblín čerstvého masla a
  4. takto „skompletizovaný“ pekáč som dôkladne prikryl a zatesnil alobalovou fóliou a na 60´vložil do elektrickej rúry vyhriatej na 180 °C / 350 °F
  5. po hodine som pekáč óóópatrne zbavil prikrývky, poobracal zeleninu, prilial zvyšok okoreneného vývaru, vzápätí opäť priložil zopár hoblín čerstvého masla a odkrytý „pekáčový komplet“ vrátil ešte na 30´ do rúry
  6. nuž a upečemé prsia z morky so zeleninou potom vezerali takto,
  7. toto už je detailnejší pohľad na červenozlatohnedú „predkožku“
  8. po 5÷7´ ochladnutí sa mäso veľmi dobre krája, asi na centimeter hrubé plátky, ktoré som
  9. servíroval spolu s upečenou zeleninou a ozdobil vetvičkou petržlenovej vňate! … nuž čierne „pivo“ Crabbies má s pivom spoločné iba pomenovanie, ale musím uznať, že na marinovanie mäsa je naozaj vhodné; ďumbier v ňom robí gastronomické „zázraky“, lebo získame voňavú, vláčnu, šťavnatú lahôdku s „hodvábnou“ konzistenciou! … hej a ak, čisto náhodou, nemáte čierne pivo už s ďumbierom, kľudne si kopcovitú PL čerstvo nastrúhaného ďumbiera pridajte do klasického čierneho piva a máte po problémoch!