Plnené pečené kurča
Provensalské kurča a bezlepková plnka do kurčaťa
Autor receptu: novalim
Podľa nášho receptu si môžete upiecť kuriatko a nielen to – súčasťou receptu je aj návod na to, ako pečené kura vylepšiť. Bezlepková plnka so zelerom stojí určite za vyskúšanie.
4-6 porcie |
30 minút príprava |
160-180 minút tepelná úprava |
Postup
- Najprv pripravíme plnku. Na panvici rozohrejeme maslo, pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu a na tenké plátky nakrájaný stonkový zeler. Restujeme za stáleho miešania cca 2-3 minúty, kým všetko nezmäkne. Odstavíme zo sporáka a necháme trochu vychladnúť.
- Medzitým si nakrájame na kocky chlieb (jeden plátok odložíme na bok) a dáme ho do kuchynského robota, pridáme zelerovú zmes, bylinky, trošku osolíme a okoreníme a všetko spolu rozmixujeme na hladkú plnku.
- Kurča umyjeme, osušíme a naplníme plnkou. Plnku zakryjeme kúskom chleba, ktorý sme si predtým odložili nabok, aby nevytiekla počas pečenia von. Nohy prekrížime a zviažeme kuchynskou niťou – tú po upečení odstránime.
- V menšej miske zmiešame roztopené maslo s prelisovaným cesnakom, bylinkami, soľou a korením. Zmes votrieme do kože kurčaťa zo všetkých strán, môžeme ho ešte trochu zvrchu osoliť. Kurča uložíme na pekáč prsnou stranou dolu (tak sa prsia nevysušia a ostanú šťavnaté), podlejeme trochou vody a prikryjeme – buď pokrievkou z pekáča alebo alobalom (lesklou stranou dolu).
- Vložíme do rúry, ktorú sme vyhriali na 190 °C. Pečieme najprv zakryté približne 45 minút, potom odokryjeme a pečieme odokryté cca 2 hodiny. Kurča každých 20 minút oblievame výpekom, z ktorého vždy trochu odoberieme do misky a do pekáča dolejeme trošku prevarenej vody – takto získame výpeku dostatok. Približne 20 – 30 minút pred dopečením zvýšime teplotu v rúre na 200 – 220 °C, aby sa koža zapiekla do chrumkava.
- Nezabudneme tiež na posledných 20 minút kurča obrátiť na opačnú stranu, aby sa do chrumkava prepiekla aj koža na prsiach. Keď je kurča do zlatista upečené, vyberieme ho z rúry a necháme pár minút postáť. Odstránime niť, vyberieme plnku a naporcujeme.
- Výpek zlejeme z pekáča do misky, do ktorej sme si z neho odoberali počas pečenia, podľa chuti ho môžeme aj precediť alebo ho necháme aj s bylinkami. Podávame s ryžou.