Prósza-slaný zemiakový koláč s kyslou smotanou (fotorecept)

Autor receptu: pusta

Tento slaný zemiakový koláč sa pečie na sladko i na slano v Madarsku v župe Zala a v obci Gölle v župe Somogy, odkiaľ tento recept pochádza, je to sýte sedliacke jedlo zo strúhaných zemiakov, kefíru alebo jogurtu, vajec a múky, ktoré sa vypráža v masti na panvici ako naše zemiakové placky alebo pečie v pekáči ako koláč.Výborne zahreje v sychravom počasí, podáva sa samostatne , na slano ako príloha ku kyslým polievkam.

1 dávka - pre viac o
porcia
20 minút
príprava
40 minút
na 200 °C

Suroviny

Postup

  1. Nastrúhala som očistené umyté zemiaky v surovom stave a zmiešala som ich so soľou,...
  2. ...aby nezhnedli, hned som ich zmiešala s domácim bielym extrahustým bielym neochuteným jogurtom, robím podľa receptu od @diabambulka, v pôvodnom recepte sa používa kefír alebo hustý jogurt.
  3. Pridala som 2 vajcia, premiešala,...
  4. ...hladkú múku, jej množstvo je závislé od vodnatosti zemiakov, mne postačilo 8 PL,...
  5. ...až vzniklo hustejšie liate cesto, približne ako na halušky, v pôvodnom recepte sa pridávajú ešte 2 PL kukuričnej múky, teraz som ju doma nemala, nahradila som ju múkou, podstatná je výsledná konzistencia cesta.
  6. Cesto som vyliala do pekáča vystlaného pečiacim papierom, nemusíte to spraviť takto, ak nedáte predtým pečiaci papier, treba výdatne vymazať pekáč domácou bravčovou masťou, povrch som uhladila obrátenou stranou polievkovej lyžice.
  7. Po povrchu som rozdelila osolenú kyslú smotanu, tiež pomocou polievkovej lyžice.
  8. Potom som pridala domácu bravčovú masť a vložila som piecť do rúry...
  9. ...vyhriatej na 200 stupňov C na funkcii horný a dolný ohrev s ventilátorom, piekla som ho 40 minút, kým povrch nebol pekne zlatohnedý a či je dostatočne prepečený, som vyskúšala zapichnutím kovovej ihlice, ked zostala po vytiahnutí z koláča čistá, koláč som vybrala, nechala som ho vychladnúť, kým do neho vsiakla rozpustená horúca masť z povrchu a ešte teplý som ho pokrájala na obdĺžniky.
  10. Pokrájaný koláč som podávala ku kyslej fazuľovej polievke, môže sa podávať tento zemiakový koláč na slano bud ako príloha k polievkam na kyslo alebo aj ako samostatné jedlo, je výborný za tepla i za studena.
  11. Pohľad zblízka: je to veľmi chutný, sýty a výdatný slaný zemiakový koláč, ktorý sa môže piecť v pekáči vcelku alebo na panvici ako naše zemiakové placky, po upečení sa potierajú osolenou kyslou smotanou, žiadne koreniny, bylinky, ani cesnak, ani údeniny či syr sa nepridávajú, necháva sa vyniknúť čistá zemiaková chuť, zvykne sa robievať aj len z kukuričnej múky, ev. kombináciou hladkej a kukuričnej múky, robieva sa oboma spôsobmi - pekáč alebo na panvici_ aj na sladko, a to s lekvárom a rôznym sezónnym ovocím, nikdy nesmie chýbať na povrchu kyslá smotana, je to mimoriadne chutná, jednoduchá ľudová sedliacka špecialita z oblasti župy Zala a Somogy v Madarsku, tento konkrétny slaný zemiakový koláč je z obce Gölle v župe Somogy, v týchto sychravých dňoch je priam ideálna, výborne zasýti a zahreje. Vrelo odporúčam vyskúšať :-) Prajem dobrú chuť :-)))