Profiteroles

Profiterolky s vanilkovou zmrzlinou, čokoládou a mandľami

Autor receptu: redakcia

15
porcií
50 minút
príprava
25 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Do hrnca dáme vodu, olej a soľ a privedieme do varu. Pridáme múku a miešame, kým masa nezhustne a nevytvorí guľu, ktorá sa neprilepuje k hrncu. Na strednom plameni miešame ešte ďalších 5 minút. Necháme vychladnúť a postupne po jednom zašľaháme vajíčka. Vymiešané cesto dáme do cukrárenského vrecka a striekame na vymastený plech kôpky asi 2 cm od seba. Pečieme vo vyhriatej rúre na 180 stupňoch 25 minút.
  2. Zmrzlina: Do hrnca dáme smotanu, mlieko, kryštálový a vanilkový cukor a semienka z vanilkového struku. Všetko spolu zahrejeme na 90 stupňov, odstavíme a zašľaháme žĺtky. Ak máme zmrzlinovač, pripravíme zmrzlinu v ňom. Ak nie, vychladnutý krém dáme do mrazničky a každú polhodinu prešľaháme, aby sa netvorili kryštály.
  3. Čokoládu roztopíme s maslom nad vodným kúpeľom. Mandle nasucho 8 minút pečieme v rúre vyhriatej na 180 stupňov.
  4. Vychladnuté upečené profiterolky rozkrojíme, naplníme zmrzlinou, polejeme rozpustenou čokoládou a posypeme nasekanými mandľami.