Profiteroles

Profiterolky plnené lieskovoorieškovým krémom

Autor receptu: redakcia

Suroviny

Postup

  1. Pripravíme plechy s papierom na pečenie a naznačíme si rovnako veľké kruhy (priemer cca 3 cm), do ktorých budeme striekať cesto. Zároveň predhrejeme rúru na 200 stupňov.
  2. Odpaľované cesto: Vodu, mlieko, soľ, cukor a maslo necháme v strednom hrnci zovrieť a potom znížime teplotu. Prisypeme múku, poriadne vymiešame, aby sa cesto spojilo a miešame asi 3 minúty na ohni, kým sa cesto neoddeľuje od okrajov hrnca a nevytvorí guľu. Cesto preložíme do mixéra, kde zapneme strednú rýchlosť. Po jednom kuse pridávame vajcia, vždy počkáme, kým sa vajce úplne zašľahá, až potom pridávame ďalšie.
  3. Cesto preložíme do cukrárenského vrecka s hladkou špičkou a nastriekame podľa vyznačených kruhov na papier na pečenie. Pečieme 10 minút na 200 stupňoch, potom stiahneme teplotu na 180 stupňov a dopekáme 15 minút. Po upečení necháme vychladnúť v rúre s pootvorenými dvierkami.
  4. Krém: Spolu vyšľaháme mascarpone, smotanu a cukor. Vo vodnom kúpeli roztopíme bielu čokoládu, vymiešame ju s lieskovcovým maslom a pomaly zašľaháme do mascarpone so šľahačkou.
  5. Krém dáme do cukrárenského vrecka a naplníme ním vychladnuté profiterolky. Dozdobíme nasucho opraženými lieskovými orieškami.
  6. TIP: Lieskovcové maslo si vieme sami vyrobiť vo výkonnom sekáčiku mletím lieskových orieškov. Treba ale dať pozor, aby sa pri sekaní neprehrievali. Hotové je, keď sa oddeľuje olej od zvyšku hmoty, stačí to na konci iba premiešať lyžičkou.