Profiteroles
Profiterolky plnené lieskovoorieškovým krémom
Autor receptu: redakcia
Postup- Pripravíme plechy s papierom na pečenie a naznačíme si rovnako
veľké kruhy (priemer cca 3 cm), do ktorých budeme striekať cesto. Zároveň predhrejeme rúru na 200 stupňov.
- Odpaľované cesto: Vodu, mlieko, soľ, cukor a maslo necháme v strednom hrnci zovrieť a potom znížime teplotu. Prisypeme múku, poriadne vymiešame, aby sa cesto spojilo a miešame asi 3 minúty na ohni, kým sa cesto neoddeľuje od okrajov hrnca a nevytvorí guľu. Cesto preložíme do mixéra, kde zapneme strednú rýchlosť.
Po jednom kuse pridávame vajcia, vždy počkáme, kým sa vajce úplne zašľahá, až potom pridávame ďalšie.
- Cesto preložíme do cukrárenského vrecka s hladkou špičkou a nastriekame podľa vyznačených kruhov na
papier na pečenie. Pečieme 10 minút na 200 stupňoch, potom stiahneme teplotu na 180 stupňov a dopekáme 15 minút. Po upečení necháme vychladnúť v rúre s pootvorenými dvierkami.
- Krém: Spolu vyšľaháme mascarpone, smotanu a cukor. Vo vodnom kúpeli roztopíme bielu čokoládu, vymiešame ju s lieskovcovým maslom a pomaly zašľaháme do mascarpone so šľahačkou.
- Krém dáme do cukrárenského vrecka a naplníme ním vychladnuté profiterolky. Dozdobíme nasucho opraženými lieskovými orieškami.
- TIP: Lieskovcové maslo si vieme sami
vyrobiť vo výkonnom sekáčiku
mletím lieskových orieškov. Treba ale
dať pozor, aby sa pri sekaní
neprehrievali. Hotové je, keď sa
oddeľuje olej od zvyšku hmoty, stačí
to na konci iba premiešať lyžičkou.
|