Prírodná krkovička s kyslou kapustou (fotorecept)

Autor receptu: janazjarku

Tento recept som vyhútala včera podvečer s cieľom uvariť niečo dobré a pritom sa veľmi nenarobiť :-) Výsledok prekvapil svojou jednoduchosťou a nezameniteľnou slovenskou chuťou, lebo krkovička a kyslá kapusta to je predsa ono !

6
porcií
15 minút
príprava
60 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Bravčovú krkovičku nakrájame na rezne cca 2 cm hrubé, osolíme, okoreníme , potrieme jemne olejom a necháme odležať (ja som mala naložené od večera, lebo som tušila, že niečo na druhý deň príde nápad) Inak celkom nič sa nestane ak tie rezne nebudú odležané, lebo základ bude krkovička na prírodno, ale odležaná bola chutnejšia.
  2. Pripravíme si dve väčšie cibule, ktoré pozdĺžne nakrájame na hrubšie plátky.
  3. Do rajnice v ktorej budeme celé jedlo pripravovať (ja som použila wok) nalejeme olej na ktorom budeme postupne opekať rezne.
  4. Mäso po opečení ukladáme na zohriaty tanier (aby sa nezľaklo) :-)
  5. Po opečení posledných rezňov všetko vrátime do výpeku pričom už nepridávame žiadny olej, lebo krkovička si pustí svoju šťavu sama.
  6. Mäso posypeme cibuľou a cibuľu jemne osolíme. Pozor mäso nemiešame a nepodlievame !! Rajnicu prikryjeme a na miernom ohni dusíme podľa "veku" krkovičky 40-50 minút.
  7. Pripravíme si kyslú kapustu, ak je potrebné nakrájame ju na menšie rezance, aby sa nám neťahala až za uši, keď sa budeme pri jedle oblizovať :-)
  8. Približne 10 minút pred ukončením dusenia (keď je mäso mäkké) pridáme surovú kyslú kapustu, nemiešame a prikryté podusíme a neuveríte je navarené ! Jedlo , ktoré sa na pohľad tvári ako známe české "knedlo, vepřo, zelo" sme uvarili v jedom hrnci čo určite ocenia zamestnané žienky , ale aj tie čo sú na materskej "dovolenke" . Predpokladám, že rovnako dobré to môže byť aj s kuracími rezňami (info pre nebravčové krajiny). Tak a potom je na vašom rozhodnutí, či príloha budú knedle, alebo pečené či varené zemiaky. Dobrú chuť milí varecháči !!