Pripečené paradajky sterilizované

janocka84 - fotkajanocka84, 4. septembra 2013
Pripečené paradajky sterilizované
Foto: janocka84

Keďže máme radi paradajky a ich rôzne podoby, urobila som nejaké do rezervy :D Nie sú to sušené paradajky, aj keď sa čiastočne aj Zobraziť celý popisKeďže máme radi paradajky a ich rôzne podoby, urobila som nejaké do rezervy :D Nie sú to sušené paradajky, aj keď sa čiastočne aj sušia. Zvonka majú "zatiahnutú" kôrku, ale v strede sú pekne dužinaté. Výborné k cestovinám, alebo na chlebík, či toast. Množstvá sú uvedené na 1 veľký plech. Z toho vznikli 2 poháre - oba približne 3dcl.

Suroviny

2 ČL
2-3 ČL alebo obyčajný
2 ČL
1 ČL
1 ČL
1-2 ČL
1-2 ČL
5-6 ks
5-6 ks
1 ČL
2-3 PL
3 ks
3 strúčiky




Postup

  1. 1

    Na plech dáme papier na pečenie, alebo silikónovú podložku, na ktorú nahusto poukladáme na mesiačiky pokrájané mäsité paradajky, šupkou dole.

    Pripečené paradajky sterilizované - obrázok 1
  2. 2

    Paradajky rovnomerne posypeme cukrom, soľou, majoránom, oreganom, tymiánom, kôprom a korením na zemiaky. Ja som nemala čerstvé bylinky, tak sú všetky sušené, ale samozrejme, čerstvé by boli lepšie.

    Pripečené paradajky sterilizované - obrázok 2
  3. 3

    Posypeme ich aj čili drveným korením - ja som ho kupíla v Turecku, ale určite stačia pomleté čili papričky.

    Pripečené paradajky sterilizované - obrázok 3
  4. 4

    Ozaj pridala som foto ako vypadá koreninová bylinková zmes na zemiaky, keďže niektorí ľudia nevedia čo to je a myslia si, že korenie na zemiaky je nejaká placková zmes :D

    Pripečené paradajky sterilizované - obrázok 4
  5. 5

    Celé to pokvapkáme olivovým olejom - ja som použila Olej z Chorvátskeho ostrova Krk, ale samozrejme môže byť akýkoľvek.

    Pripečené paradajky sterilizované - obrázok 5
  6. 6

    Takto to vypadá celé nakorenené.

    Pripečené paradajky sterilizované - obrázok 6
  7. 7

    Celé to povrchu postriekame balzamikovým octom - ja mám fľašu s rozprašovačom, ale kto nemá, môže rovnomerne pokvapkať.

    Pripečené paradajky sterilizované - obrázok 7
  8. 8

    Rúru si nastavíme na 250° na 10 minút. Potom necháme paradajky približne 3 hodiny, respektíve, kým rúra nevychladne, v zatvorenej rúre. Toto ešte 2x zopakujeme.

    Pripečené paradajky sterilizované - obrázok 8
  9. 9

    Cesnak aj feferónky ošúpeme. Cesnak nakrájame na plátky a feferónky nakrákame nadrobno a rovnomerne rozmiestnime po pripečených paradajkách.

    Pripečené paradajky sterilizované - obrázok 9
  10. 10

    Bobkový list a čierne korenie tiež dáme do rajčín a opatrne premiešame. Mesiačiky paradajok by sa nemali rozpadávať, keďže už sú zvonku zatiahnuté.

    Pripečené paradajky sterilizované - obrázok 10
  11. 11

    Do čistých pohárov naukladáme paradajky a dolejeme olejom/šťavou z plechu a dáme poháre do mikrovlnky na 2-3 min. Keď začne olej v pohári pracovať, môžeme vypnúť. Treba dať pozor, lebo keď olej pracuje, paradajky mierne stúpnu. Okraj pohára poriadne utrieme papierovou servítkou, zavíčkujeme, otočíme dole hlavou a zabalíme do deky, čím sa zasterilizujú.

    Pripečené paradajky sterilizované - obrázok 11

Diskusia k receptu

samanka
@janocka84 páči sa mi tento Tvoj recept. Skúsim zapiecť cherry paradajky, vyrástol mi ich celý les, ani som nemusela sadiť a neviem, čo s nimi....:-))))
tiginko
fantastický recept, keď si odmyslím ten bylinkový miš-maš...určite ukladám kvôli postupu a nápadu a naplánujem čo najskôr. Vďaka @janocka84 !
martinis
susšené paradajky sú tou naj-najlepšou dobrotu, akú poznám a vďaka tvojmu receptu sa ich hádam odhodlám si ich pripraviť aj doma. tiež vynechám tu divokú bylinkovú jazdu, zredukujem ju na tymián a oregáno a bude to perfektné, ďakujem za pekný postup a dobre odvedenú prácu ;)
amelie
páči sa mi tvoj recept, robím paradajky podobne, len ich nekrájam na také malé kúsky, iba napoly a nedávam na ne kôpor, majoránku ani oregáno. sú naozaj veľmi chutné. dobre, že si tento recept pridala, bola by som tento rok zabudla doplniť zimné zásoby:-) ja ich sterilizujem v rúre, v mikrovlnke som ešte neskúšala, na akom stupni a ako dlho to to tam nechávaš? dávam ti hviezdičku:-)
janocka84
:D:D:D Bylinková crazy jazda :D to teda je :D Bol to taký menší experiment, lebo väčšinou na to ľudia používajú len bazalku a tymián. Ja som skúsila všetky, ktoré máme radi (bazalku sme akurát nemali). Ale keby ste vedeli ako super chutil ten olej po všetkých tých bylinkách :D Som neodolala a namáčala som si chlebík ešte pred nafľaškovaním.
@samanka ja mám na dvore tiež taký menší paradajkový les :D preto som ich takto spracovala, určite by sme ich čerstvé všetky nezjedli a takto nám to vydrží na horšie časy :D
amelie
aha, prehliadla som, v mikrovlnke to trvá 2-3 minúty:-)... takže len ten teplotný stupeň:-)
janocka84
@amelie ďakujem :D Ak sa pýtaš na mikrovlnku, tak to som dala na obyčajný klasický ohrev, len aby tekutina dostala teplotu a vtiahla viečko. Vlastne je to to isté ako v rúre, len je to rýchlejšie.
magdalena30
Chcela by som to vyskúšať. @Janocka84 ale nejak nerozumiem tomu bodu č. 8. To sa potom musí dať do rúry už ráno, aby sa to do večera stihlo spraviť? Ked sa to pečie pri 250st. 10 min, a necha sa to chladit zakaždým cca 3 hodiny? Tak to mi vychádza aby som to dala do rúry už ráno. Ďakujem
claretka
Ja takto podobne robím sušené paradajky, rozkrojené na polovicu a vydlabaná šťava so semienkami. Suším v pootvorenej rúre na 70 stupňov 8 - 10 hodín. Pred sušením paradajky nasolím a po sušení ich na plechu premiešam s cesnakom, slnečnicovými semienkami, sušenými bylinkami - pažitka, petržlenová vňať, a trochu bazalky. Pridám pár kvapiek balzamikového octu a v pohári zalejem panenským olivovým olejom. Sterilizujem 15 minút aby sa zavreli viečka klasicky v hrnci, lebo mikrovlnka ničí vitamíny.
janocka84
@magdalena30 to je vlastne aj jedno. Ja som zacala naobed a poslednu varku som nechala cez noc v rure. Ale ked zacnes rano tak to urcite stihas za den :D
janocka84
@claretka jj, viem, ze susene sa robia na nizkej teplote cca 10 hodin, len mi je luto tej energie co sa minie za 10 hodin, preto ja robim taketo polosusene :D
slavka2012
Vyborny recept, z velkych paradajok som ich este nerobila. Ja pripravujem podobne "mesacne paradajky podla Nigely Lawson: iba ich posolim a pokvapkam olivovvym olejom a supnem na noc do vyhriatej rury. Ked su hotove, prichutim ich bylinkami, cesnakom pripadne vlockami z chilli papriciek, ulozim do pohara a zalejem extra virgin olivovym olejom. Su vynikajuce ako priloha, na cestoviny alebo len tak na chlieb so syrom a olivami.
tiginko
tak toto je u nás "zaváranina roka"! Paradajky som piekla posypané cukrom a soľou, pokvapkané olejom. Po upečení som ich posypala oregano, bazalkou, sušenými chilli vločkami. Chuť nakladaného cesnaku nemáme veľmi v obľube, radšej si dame čerstvý pri konzumácii. Pri nakladaní do pohárov som pridala bobkový list, niekoľko kapár a guličiek nakladaného zeleného korenia. Zaliala olejom a dala sterilizovat na pár minút do mikrovlnky. Musím ešte vychytať nedostatky pri tej sterilizácii, ale nám sa nič nepokazí, lebo všetko mizne raketovou rýchlosťou. Idem zháňať ďalšie paradajky. Veľká vďaka za recept @janocka84
kimlo
Nebuchne to keď sa dá zatvorený pohár do mikrovlnky?
tiginko
dávaš to tam bez viečok, poháre sa zavrú až potom. Len to začne po cca 1-2 min poriadne pracovať a keď sú poháre plnšie, tak aj vytekať. Olej sa dosť rozhorúči za ten čas, takže to stačí na to, aby sa obsah zasterilizoval. Teda dúfam...
evanaaa
Ale @janocka84 v jednom komentáre ako odpoveď píše: ....tak som to dala na obyčajný klasický ohrev, len aby tekutina dostala teplotu a VTIAHLA VIEČKO, takže to vyznieva, akoby poháre boli v mikrovlnke už zaviečkované. Ale recept je fajn, páči sa aj mne. KK. (Tak to chápal aj @kimlo , ale aj ja aj keď viem, že kov do mkw nepatrí).
janocka84
@kimlo @evanaaa :D Ano, zle som sa vyjadrila, jasne davaju sa bez viecok do mikrovlnky. Myslela som to tak, ze tekutina sa dostane do varu a nasledne po vybrati sa zavieckuje, takze teplo vtiahne viecko :D @tiginko spravne :D Presne tak, treba fakt davat pozor ked uz zacne olej stupat, treba vypnut, inak by vytekal.
zuzanka1367
@janocka84 ďakujem Ti za tento super recept. Teraz keď sú paradajky najchutnejšie bola by škoda, aby zapadol prachom. Bylinky som použila len čerstvé a cesnak som dala piecť nebielený a po upečení som ho len vytlačila zo šupky. Hodne sa ich ani nedostalo do pohára :) Výborné ! Vďaka.


zuzanka1367
A som tu opäť z nádielokou upečených paradajok, teraz sú nádherne voňavé, tak som to po roku zopakovala :)


jamalinka
výborný recept, vyskúšam piecť, tie som robila už veľmi dávno. Na všetko ostatné= šťavu z paradajok, alebo len tak zasterilizované paradajky, kečup dávam dolu šupku, je s tým viac práce, ale potom je to výborné. Osvedčil sa mi takýto spôsob: paradajky oberiem, umyjem a nechám ich voľne rozložené usušiť napr. v detskej vaničke (robím ich aj z 5 kg aj viac), také súché ich dám do igelitových väčších vriec, zaviažem a nechám ich v mrazničke aj viac dní, podľa toho ako mám čas na ich spracovávanie. Zmrazené vyberiem dám do väčšej nádoby, najlepší je klasický vylievaný vandel a zalejem vriacou vodou, paradajky popraskajú a ihned ich vyberám, nemusím každú prerezovať do kríža, je to o to ľahšie. Ale chcem sa spýtať či niekto piekol , sušil paradajky bez šupky, či sa to tak nerozbrblalo - prepáčte za výraz, ale iný ma nenapadol. Ak máte niekto skúsenosť tak napíšte, dakujem pekne
jamalinka
ja som urobila tie sušené scherry paradajky, šupka tam zostala, ale až potom som si uvedomila, že ona tam vlastne musí byť a usušená chutí výborne, vnuk už veselo degustuje, takže idem na ďaľšie sušenie malých paradajok, ktorých mám tento rok viac, prekrojím ich iba na polovicu a suším v rúre cca 6 hodín na 50 stupňoch. Toľko moja skúsenosť.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia