Pečené zemiaky
Pečené zemiaky

Príma zemiaky! fotorecept

tatranka - fotkatatranka, 12. septembra 2017
Príma zemiaky! (fotorecept)
Foto: tatranka

Vyrastala som na Spiši, som Spišiačka a vždy tu prevládalo pestovanie tých najlepších odrôd zemiakov. Veru už to tak nie je! Škoda. Teraz hľadám Zobraziť celý popisVyrastala som na Spiši, som Spišiačka a vždy tu prevládalo pestovanie tých najlepších odrôd zemiakov. Veru už to tak nie je! Škoda. Teraz hľadám aspoň zemiaky zo Slovenska. Zemiaky v akejkoľvek forme, majú na našom stole prím. Teraz sú to pečené zemiaky pripravené rýchlo a ináč. Sú naozaj výborné! Bola som milo prekvapená ich výbornou chuťou.

4
porcie
15 minút
príprava
7-8 minút
na 180 °C

Suroviny

7 - 8 menších ks (2 porcie)
100 g
100 g
3 - 4 strúčky
podľa chuti (nemusí byť)
trochu
80 g
1 veľká
pár koliesok




Postup

  1. 1

    Deň dopredu si v slanej vode uvarím zemiaky v šupe. Nechám ich prirodzene vychladnúť. Nie do chladničky. Šupa by zvlhla a nebola by chutná. Na druhý deň ich studené rozkrojte na polovicu a uložte na pomastený pekáč

    Príma zemiaky! (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Pripravte si do misky maslo, postrúhaný tvrdý syr. Už mám tiež nachystanú soľ, cesnak, kyslú smotanu.

    Príma zemiaky! (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    K maslu a syru pridám trochu soli, pretlačený cesnak a masu vymiešam. Nakoniec som pridala 3 polievkové lyžice kyslej smotany.

    Príma zemiaky! (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Trochu postrúhaného syra som si ešte nechala na posypanie povrchu zemiakov.

    Príma zemiaky! (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Zemiaky som potrela namiešanou zmesou. Zemiaky sú uvarené a mäkké.

    Príma zemiaky! (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Posypem ich na vrchu syrom a drveným kôprom. Hotovo! Pôjdu na chvíľočku do trúby. Keď sa syr začína topiť, vyberám. Vo vyhriatej trúbe to trvá asi 7 minút.

    Príma zemiaky! (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Medzitým si na pokrájanej slaninke upečiem aj cibuľku a pre zemiaky pripravím ohromné voňavé lôžko.

    Príma zemiaky! (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Toto pripravené lôžko prenesiem do misy, v ktorej si budú lebediť zemiaky. No ešte do upečenej slaninky a cibuľky po odstavení nakrájam pre vôňu a chuť na tenučko pór. Miska je pripravená prijať chutne upečené zemiačiky.

    Príma zemiaky! (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Dobrota je na stole. Zapíjame chutným kefírovým mliekom s drveným kóprom. Prilepšujeme si zemiačky príma kyslou smotanou.

    Príma zemiaky! (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Dobrú chuť! Jednoduché, ale trochu vylepšené, ináč pripravené a rýchle zemiaky.

    Príma zemiaky! (fotorecept) - obrázok 10

Diskusia k receptu

atina47
To by ulahodilo memu muzi, je bramborovy, stesti je, ze to nevidi.
1x eva9
matluss
Vyzerajú super, až mi slinky tečú po klávesnici, určite vyskúšame :-) 5*****
1x eva9
bozulka
Pečené zemiaky milujem.Tento tvoj spôsob je výborný.Určite niektorá večera bude takáto...!!!
dydya
Martuška super receptik , vyzerajú a určite a chutia fantasticky
katrinecka
S manželom sme tiež zemiakový, určite keď mu to ukážem, poletime do obchodu...
garanco
Určite vyskúšam, už teraz sa mi slinky zbiehajú.
Ja mám v mrazničke zamrazený kôpor, ten chutí, a hlavne vonia ako čerstvý, už sa tešim na tú dobrotu :-)) !
1x eva9
boxik
Konečne po dlhšom čase recept ktorý ma okamžite zaujal ,zemiaky sú moja srdcovka .Opäť niečo z domova čo potvrdzuje že nemusí byť žiadna exotika a aj tak ide o „nebíčko v papuľke“. Máš moju vďaku.
kecupicek
Mám rada takto upečené zemiačky. Sú skutočne výborné, prima recept. Pre dvoch dôchodcov ako stvorené. Veľa neminú, a chutne sa najedia.
bembo
Som rodený zvolenčan ktorý bol odchovaný na kadejakých dobrotách z krumpľov,keďže v tej oblasti to bola hlavná obživa najmä za éry Novotného. krumplíke v akomkoľvek prevedení milujem dodnes,hlavne pečenie krumplíke,a haruľu upečenú v rúre na pľachu,no musím vyskúšať aj tento recept,ktorý vyzerá úžasne.
tatranka
Ďakujem za vaše komentáriky.Je veľa receptov na pečené zemiaky. Dala som im preto názov / Príma zemiaky,/lebo sú naozaj príma.Keď som piekla pred tým zemiaky na plechu,ale rovno surové,čakali sme na ne aspoň hodinku,aby boli mäkké a vypečené.
Tento recept si ma získal tým,že zemiaky sa dajú uvariť deň do predu,kým si robím inú prácu a na druhý deň za krátku chvíľu sa dajú zemiačky dorobiť.No proste PRÍMA !
Manžel si nevedel vynachváliť.Zostalo nám aj na večer zo 6 kúskov a veru sme sa o ne delili.Manžel predsa našiel na nich nedostatok.
Vraj predsa majú jednu chybu.Sú ohromné a je ich málo! ha,ha,ha! Na budúce dám zemiačkov uvariť viac!
Sú to naozaj PRÍMA ZEMIAKY.
Robila som ich takto prvý krát,no viem,že skúsim na ne rôzne iné pochutiny,ako na natretie.Počnúc bryndzou,tvarohom,plesnivým syrom...skúšajte.
Tam ide vlastne len o to,že sú rýchlo,lebo uvarené a pripravené na plech sú do predu.
haji
Nadělala jsi mi chutě, o tom žádná! Prima brambory, výstižný název!
ywett
Túto dobrotu by som si hneď dala, paráda :-)
tatranka
@Ywett (15.9.2017 17:24)

...Kde vidím v recepte pečené,alebo opekané zemiaky,tiež ma to hneď láka na vyskúšanie.A ak je tam nejaká bylinka,alebo cesnak,viem že to vyskúšam.
Dármo,my s manželom sme zemiakový.Ak mu prestriem ryžu,nevraví nič,ale veru ani nechváli...takže u nás sú zemiaky v kurze.
1x ywett
luclup
Kedze moj manzel zemiaky nema rad, tak tymto receptom mu velmi neulahodim, ale par zemiacikov na tento sposob si urcite upeciem a zbastim sama (: Super
martin2002
Jeej, no vyzeraju krasne. Velmi zaujimavy recept, ja velmi lubim syr, takze ako pre mna :D. 5* aj viac, keby sa dalo a ukladam do KK !!!! Jednicka s*, ::
evusik
mne sa páči ako dokážeš celkom obyčajné zemiaky povýšiť na jedlo ktorým môžeš kľudne pohostiť akúkoľvek návštevu :) ale to, že dokážeš jedlo krásne odprezentovať je u teba štandart, vidieť, že máš cit pre estetično a gratulujem k výhre :) a recept sa mi moc páči, my sme tiež zemiakoví
tatranka
@Evusik (4.10.2017 09:01)

No teda,ani veriť sa mi nechce,že takéto naj-jednoduché a obyčajné jedlo vyhralo.Veľmi ma to teší.My sme zemiakový,takže aká koľvek nová úprava je mi vítaná. Ďakujem @Evusik .
bernadett
Blahozelam k prvenstvu v kt. ostatnych receptov za mes. September, pani Marta. Vynikajuci recept.
havla
Výborné zemiačky. Tatranka ďakujem za super recept. A nielen za tento, ale aj za iné, z ktorých varím a všetky sú výborné. Patrilo by sa za ne aspoň poďakovať. Si naozaj šikovná. Keď vidím recept od teba, väčšinou putuje do kuchárskej knihy. Chcela by som byť tvojim strávnikom. Mňam.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia